Upoznajte brend Trashymuse, jednog od pionira digitalne mode

Festival Electronic Beats 10. će rujna u prostoru zagrebačke Uranije na adresi Trg Eugena Kvaternika 3/3 održati panel pod nazivom "THE NEW REALITY OF FASHION IS DIGITAL".
09.09.2022.
IMAGE SOURCE: Trashy Muse

Razgovor o digitalnoj modi moderirat će Shama Nasinde, novinarka i urednica popularnog Schön! Magazinea, a raspravi će doprinijeti naši E.A. 1/1 S.V  i Tribute Brand te berlinski digitalni art kolektiv Trashymuse s čijom smo suosnivačicom, Ann-Britt Dittmar, razgovarali prije dolaska u Zagreb.

Trashymuse slovi kao jedan od pionira u cyberspaceu. Riječ je o brendu koji je 2011. godine pokrenula Carina Bucspun, a 2017. joj se pridružila Ann-Britt. Trashymuse funkcionira kao zajednica kreativaca koja operira na razmeđi između tehnologije i dizajna kreirajući digitalni sadržaj nove generacije. Gotovo je nemoguće nabrojati u što sve Trashymuse nije upleo svoje prste u posljednjih deset godina, od “oživljavanja” digitalne muze i virtualnog modela Eyedigo, preko prvog fashion showa s avatarima u proširenoj stvarnosti održanog tijekom Tjedna mode u Parizu 2019., prije nego što je itko pomišljao o modnim prezentacijama tog tipa, pa sve do produkcije 3D sadržaja, kreiranja avatara, animacija, filtera, dizajniranja, kreiranja i stiliziranja digitalnih kolekcija, savjetovanja klijenata kako da osuvremene svoje brendove sadržajem “nove generacije”, i još pregršt stvari koje nam se još uvijek ponekad doimaju kao da je riječ o scenariju iz daleke budućnosti ili pak isječkom iz filma znanstvene fantastike.

Premda se o tome priča sve više, čini se da su mnogi i dalje zbunjeni kada se spomenu pojmovi poput digitalne mode, NFT-a ili Metaversea. Kako biste im vi, na najjednostavniji mogući način, objasnili čime se bavi TRASHYMUSE?

TRASHYMUSE je digitalni brend i zajednica. Mi nudimo usluge kao što su AR, 3D, virtualna moda i NFT, a bavimo se i savjetovanjem brendova kako da te digitalne proizvode iskoriste na najbolji mogući način za svoj community. Jer se web3 ionako bazira na zajednici. Što se tiče proširene stvarnosti (AR), mislim da svi znaju što su filteri na Snapchatu i Instagramu. 😀 Kada je o virtualnoj modi riječ, dizajniramo, kreiramo i stiliziramo digitalnu modu za digitalne kolekcije, snimanja i lookbookove, kao i za našu vlastitu muzu @eyedigo.muse. NFT je non-fungible token (nezamjenjivi token), zapis na blockchainu povezan s određenom digitalnom ili fizičkom imovinom. Vrijedni su upravo zato što nam omogućuju da vjerodostojno i transparentno signaliziramo koje pripadaju.

Lansirali ste prvi virtualni avatar, a 2019. ste tijekom Tjedna mode u Parizu održali prvi fashion show u proširenoj stvarnosti. Bila je to era prije pandemije. Mislite li da bismo i dalje čekali na takve digitalne evente da nije bilo pandemije? Je li pandemija ubrzala promjene u (digitalnoj) modi?

Po našem mišljenju – definitivno! Barem u onoj mjeri kojoj sada svjedočimo. Sjećam se da su nas gledali kao vanzemaljce prije tog digitalnog showa u Parizu. Nije im bilo jasno zašto bi ikome trebala digitalna moda i revija koja joj je posvećena. Tijekom pandemije pojavljivalo se sve više i više digitalnih revija, no na njih smo tada bili “prinuđeni”. Danas, nakon pandemije, riječi “digitalni fashion show” i dalje zvuče posebno, ali u modnom svijetu više nikome nisu nepoznanica.

Danas i dalje o digitalnoj modi razmišljamo kao o konceptu budućnosti. Pa, kakva je budućnost digitalne mode? Postoji li šansa da će jednom postati mainstream?

TRASHYMUSE nastoji postići upravo to, osvještavajući koliko digitalna moda može biti zabavna, koliko slobode i kreativnosti nudi i koliko je važno, korak po korak, početi integrirati digitalno u modnu industriju i produkcijske procese. Tako da da, mi mislimo da će postati mainstream.

U suradnji s Telekom Electronic Beatsom lansirali ste “Metamorphosis”. Po čemu se “Metamorphosis” razlikuje od drugih glazbenih videa?

“Metamorphosis” je jedan od naših omiljenih projekata: umjetničko djelo nastalo u suradnji  s Electronic Beatsom koji je kreirala naša sjajna TRASHYMUSE zajednica kreatora pod našim kreativnim vodstvom i direkcijom. Upravo je to način na koji mi volimo raditi. Kada se ljudi iz različitih polja i s različitih strana svijeta ujedine i na stol stave sve svoje nevjerojatne talente – tada se događaju nevjerojatne stvari i upravo je to ono što nastojimo postići za naše klijente u TRASHYMUSE-u.

SAZNAJ VIŠE: