Tjedan dizajna u Milanu i ove godine okuplja najbolje umjetnike

Tjedan dizajna u Milanu okuplja neke od najboljih umjetnika i dostavlja najbolja rješenja za dizajn koja smo vidjeli. Što možemo očekivati od Homage izložbe?
26.03.2024.

Milan Design Week sve je bliže i ove godine nam donosi poznate dizajne u novim verzijama s potpisima mladih umjetnika koji se probijaju na umjetničku scenu. Kultni dizajni poput Pierre Paulinovog stolca Orange Slice ili Eamesovog naslonjača promijenili su trendove u dizajnu, a sada će oni doživjeti promjenu zahvaljujući Masterly Dutch Pavilionu i nizozemskoj online stranici Catawiki koji su zaslužni za izložbu prigodnog naziva „Homage.“ Donosimo neke od dizajna koji će biti izloženi.

Talijanski dizajner Antonio Barone kao inspiraciju uzeo je Freeform kauč američkog umjetnika Isamu Noguchija jer ga fluidne forme i jednostavnost oblika čine bezvremenskim i delikatnim komadom namještaja. Antoniju je cilj bio ovaj kauč napraviti još nježnijim i još više neformalnim, te je to postigao postavljanjem niza jastuka organskih oblika na rešetkastu platformu.

Nizozemski tim dizajnera TIneke Beunder i Nathan Wierink specijaliziraju se u području osvjetljenja i rade fantastične dizajne i rješenja za osvjetljenje prostora, te su Charles Rennie Mackintoshev Hill House stolac prenamijenili i napravili lampu inspiriranu njime. Geometrijski oblici i rešetke su zasigurno njihov zaštitni znak i upravo su to ukomponirali u svoj dizajn za ovogodišnji Design Week.

TJEDAN DIZAJNA MILANO

Ricardo Parmiciano Borgström i Giorgia Farina talijanski su duo iz studija za dizajn Bhulls koji se specijalizira u kreiranju kolekcionarskih i nekonvencionalnih komada koji zamućuju granice između dizajna i umjetnosti. Kao inspiraciju za svoje djelo uzeli su Richardo Sapperov Plico, sklopiva kolica koja su funkcionalan dodatak koji će upotpuniti svaki prostor.

Nizozemski dizajner Stefan Scholten je kao inspiraciju uzeo Eamesov Lounge naslonjač, te je ovom kultnom dizajnu dao moderniji izgled, poštujući originalne proporcije i kutove naslonjača. Ovaj uvijeni fluidni dizajn od drveta pokazuje srž Eamesovog dizajna, te je to Scholten bio i cilj, svesti Eamesov dizajn na najosnovnije detalje i pokazati ono što taj dizajn čini prepoznatljivim.

TJEDAN DIZAJNA MILANO

Vonn Jansen nizozemski je brend brata i sestre Nicka i Sophie Jansen koji su obiteljski tvrtku luksuznog namještaja pretvorili u moderan brend koji i dalje njeguje zanatsko umijeće izrade namještaja. Kao glavi dizajner, Sophie je za inspiraciju uzela dva komada – Gianfranco Frattinijev noćni ormarić i Vonn Jansenov Trinity blagovaonski stol. Jednostavan dizajn Frattinijevih ormarića i pomalo uvrnut dizajn Trinity stola koji ima zapanjujuće podnožje od raštrkanih kutija s vrlo zanimljivim dizajnom na prvu nam se ne čine kao nešto spojivo no, očito je kako je ovaj duo imao viziju od samog početka kako ovo spojiti.

TJEDAN DIZAJNA MILANO

Dizajni će biti izloženi u Palazzo Giureconsulti, a potom će ići na aukciju putem stranice Catawiki, koja se specijalizira u umjetnosti, dizajnu, luksuznoj robi, nakitu i predmetima za kolekcionare. Osim spomenutih dizajnera, posjetitelji će moći uživati u kreacijama još nekolicine imena, te će imati priliku vidjeti komade inspirirane Pierre Paulinovim Orange Slice stolcem, Zaha Hadid vazama i mnogim drugim kultnim dizajnima.

SAZNAJ VIŠE: