SOS grlobolja: što nam može olakšati bol u grlu

Zimsko razdoblje donosi sa sobom i brojne zaraze poput prehlade kojoj je česti simptom grlobolja. Ova bol u većini slučajeva nije opasna, ali je neugodna pa vam zato izdvajamo više načina koji će vam pomoći da ublažite bol u grlu
28.10.2022.
IMAGE SOURCE: Pinterest/ Unsplash
RECOMMENDED

Stiže nam doba godine s kojim nam dolaze i prehlade te razne druge bolesti kojima je popratni simptom grlobolja. Iako se veselimo zimskim radostima, već sada počinjemo razmišljati o tome kako prevenirati nadolazeće prehlade koje je ponekad doista nemoguće izbjeći. Grlobolja kao česta pojava u hladnim danima u većini slučajeva nije opasna i zabrinjavajuća, ali nas smeta i stvara nelagodu.

Prevencija od zaraze podrazumijeva izbjegavanje kontakata sa zaraženim osobama, dobru higijenu poput teneljitog pranja ruku te konzumiranje namirnica i suplemenata za jačanje imuniteta. Međutim, ako se grlobolja ipak pojavi, postoje razni načini na koje možete olakšati bol i smanjiti upalu. O kojim metodama je riječ, pročitajte u nastavku teksta.

kako nastajegrlobolja?

Do grlobolje mogu dovesti razni uzročnici zaraze i drugi čimbenici. Najčešće je riječ o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Ako je uzročnik virus, onda takve grlobolje možemo liječiti sami, no za bakterijsku upalu grla će ipak biti potrebna liječnička intervencija i primjena antibiotika. Jako je važno da nikada ne uzimamo antibiotike na svoju ruku bez savjeta s liječnikom jer kada ih neopravdano uzimamo, pomažemo u razvoju rezistencije pojedinih bakterijskih uzročnika na određeni antibiotik.

Osim virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, grlobolju mogu uzrokovati i neki drugi čimbenici poput pretjeranog naprezanja mišića grla (kada se na primjer pokušavamo nadglasati s okolnom bukom), konzumiranja hladnih napitaka, vanjskog zagađenja zraka, ali i suhog zraka u prostorijama u kojim boravimo. Pojava suhog zraka najčešće je povezana s grijanjem u zatvorenim prostorijama pa je iz tog razloga grlobolja česta pojava zimi.

Nakon socijalnog distanciranja i karantene zbog COVID-19 pandemije, došlo je do pada učestalosti upale grla, no kako je ovo prva zima u kojoj više ne nosimo maske u javnom prostoru, izloženiji smo infekcijama pa će vam ovi savjeti za ublažavanje grlobolje biti i više nego korisni.


Slana voda

Izvrstan pripravak za umirivanje boli u grlu može biti topla, slana voda. Ona smanjuje oticanje sluznice i može smiriti blagu bol, a također pomaže pri ispiranju viška sluzi kod začepljenog nosa. Dovoljno je da otopite žličicu soli u šalici tople vode i grgljate tekućinu više puta u danu.


Kadulja

Još jedan način kako možete smanjiti bol u grlu može biti korištenje kadulje. Ona je izvrstan lijek iz prirode za infekcije unutar usne šupljine. Jedan od najvažnijih spojeva u kadulji je tujon koji ima dobro protuupalno i antiseptičko djelovanje. Međutim, treba napomenuti da tujon u većoj količini može biti toksičan pa se zato ne smije pretjerivati s upotrebom kadulje neki duži period.

Kadulja ima također, kao i sol, moć smanjivanja otečenosti sluznice što je od pomoći kod ublažavanja boli. Pripremit ćete ju na sljedeći način: kipuću vodu prelijte preko osušenih listova kadulje, preklopite šalicu i pustite da odstoji 20 minuta. Nakon toga izvadite listove iz tekućine koju ćete grgljati bez da ju progutate. Ispirite grlo s ovom tekućinom više puta u danu.


Propolis

Jedan od najučinkovitijih prirodnih sredstava protiv grlobolje je propolis. On općenito može imati povoljan utjecaj na zdravlje osobe s obzirom na to da jača imunološki sustav i otpornost na bolesti. Propolis također ima dokazano antibakterijsko djelovanje pa ga još nazivaju i prirodnim antibiotikom.

.

Ova čudesna tvar, koja dolazi od samih pčela, može ublažiti upalu grla i omogućiti da je se riješite. Propolis se može nabaviti u obliku kapi ili spreja, a često je i u sastavu određenih suplemenata koji služe za umirivanje grlobolje.


Analgetici

Kada želimo trenutno olakšati bol u grlu, najbolje je koristiti analgetike. Analgetski proizvodi za grlo sadrže kombinaciju antiseptika i anestetika te biljnih ekstrakta koji ostvaruju brzi učinak ublažavanja grlobolje. Analgetici mogu doći u obliku spreja, pastila ili otopina za ispiranje grla. Broj jedan brend među lokalnim pripravcima za ublažavanje boli i upale grla u Hrvatskoj je Angal. Ovaj brend namijenjen je za simptomatsko ublažavanje upale grla i boli u grlu, a sadrži dvije aktivne tvari pa ima dvostruko djelovanje. Angal sadrži lidokain, koji je anestetik pa brzo i učinkovito ublažava bol, a također sadrži i klorheksidin, koji je antiseptik Zlatnog standarda sa širokim spektrom djelovanja protiv virusa, bakterija i gljivica. Angal mentol sprej sadrži osim toga i levomentol te zahvaljujući kombinaciji lidokaina i levomentola, sprej ima brz i snažan učinak koji ćete osjetiti već nakon dvije minute. Baš zato što brzo olakšava osjećaj gorućeg grla, Angal mentol sprej će vam omogućiti da smireno i bez nelagode nastavite obavljati svakodnevne obaveze i uživati u zimskim mjesecima.


Sponzorirani sadržaj.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Izvori:

Stručni savjeti za samopomoć kod grlobolje. Dostupno na:
https://www.adiva.hr/zdravlje/gripa-i-prehlada/strucni-savjeti-za-samopomoc-kod-grlobolje/

Sažetak opisa svojstava lijeka Angal mentol sprej. Dostupno na: www.halmed.hr

Castaldo, S. i Capasso F.(2002) Propolis:Chemical and Pharmacological Aspects 73(1): 1-6

IMS podaci. Podaci u arhivi.

SAZNAJ VIŠE: