Sladokusci: ovo su romani u kojima hrana ima glavnu ulogu

30.12.2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ako smijemo maštati sada bismo putovali negdje gdje je toplo. Gdje je prugasti stolac na rasklapanje, bosa stopala koja odmaraju u travi, a iznad naših glava uzdiže se raskošna krošnja starog oraha. Pa okrećemo knjigu, stranicu po stranicu tonemo u neki drugačiji svijet, dok grickamo breskve i maline, ili možda paradajz samo posoljen, ili sladoled od borovnice? Neka svatko dopiše po volji, a mi vam u to ime predlažemo knjige u kojima se radnja vrti oko hrane. Zbirke recepata su sjajne, ali najčešće završe na polici kao ukras, ove naslove ćete zapravo izvesti na krug čitanja, savršen su izbor za chillanje kod kuće, dvorište, ili gdje god vi volite čitati. Samo izvolite.

“YOLK”

Mary H.K. Choi

Sestre June i Jayne Beak nisu bliske, ali sjecajem okolnosti počnu živjeti zajedno i kuhati jedna za drugu dok pokušavaju redefinirati svoj odnos. Spisateljica Mary H. K. Choi je u ovom romanu savršeno uspjela dočarati intimu, odnos i naravno – hranu. Jayne pati od poremećaja u prehrani, a sve se zakomplicira kada njena sestra otkrije da pati od ozbiljne bolesti. Ljubav i hrana se isprepliću dok pratite tanane veze među sestrama.

“ACT YOUR AGE, EVE BROWN”

Talia Hibbert

Kada joj roditelji prestanu financijski pomagati, Eve Brown postaje očajna u potrazi za poslom. Slučajno naleti na mali hotel i spletom ludih okolnosti postaje glavna kuharica. Što će izludjeti vlasnika pansiona koji cijeni red i prezire kaos u koji ih je Eve ubacila od prvog dana, bez obzira na to koliko dobro kuha. Ova romansa Talie Hibbert će vas podsjetiti koliko se suprotnosti mogu privlačiti i da sretan kraj nije mit.

“LIZZIE & DANTE”

Mary Bly

Kuhar Dante ne podnosi izbirljivce kada je riječ o hrani. On je poznat po svojim smjelim kombinacijama u kuhinji i prezire ljude koji dolaze u njegov restoran, a nisu spremni probati sve što im on servira. Onda upoznaje Lizzie koja je došla na talijansku obalu kako bi se odmorila od nevolja u svom životu. Za nju je riječ „izbirljiva“ preslaba, budući da jedino voli hamburgere i pomfrit i ne mari za Danteove specijalitete koji uključuju pečena rebarca i raviole s janjetinom. Nitko od njih ne očekuje da će se zaljubiti, ali naravno, to je neminovno.

“ARSENIC AND ADOBO”

Mia P. Manansala

Ovaj krimić prati pekaricu Lilu Macapagal dok ona istražuje ubojstvo svog bivšeg dečka, kritičara hrane, koji je umro dok je ručao u filipinskom restoranu njene tetke. Tokom romana otkrivat ćete jela kao što su almondigas (mesne okruglice), lumpia (proljetne roladice), ube kolačići i pita s đumbirom i filipinskim limunom. I to sve tijekom radnje u kojoj Lila i njeni prijatelji i obitelj pokušavaju riješiti ubojstvo i spasiti restoran.

“A PHỞ LOVE STORY”

Loan Le

Što se događa u situaciji kada se tinejdžeri, čiji roditelji drže konkurentske restorane filipinske kuhinje, upoznaju? Poznat zaplet, ali ne možemo odoljeti! Ovo je debitantski roman autorice Leon Le i zaplet počinje od njihovog slučajnog susreta, a priča se zatim razvija vrlo u stilu Romea i Julije. Linh Mai i Bảo Nguyễn pokušavaju ostati lojalni svojim obiteljima, svojim obavezama, ali i obiteljskim receptima za pho i banh xeo i to sve dok se bore s privlačnošću koja se razvila među njima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: