Sit&Chat: diskutirajmo o raznim temama uz kavicu u Filteraju

Coffee shop Filteraj pokrenuo je jedinstvenu inicijativu „Sit&Chat“ koja obuhvaća panel diskusije o raznim temama iz naših života koje nam mogu dati nova saznanja i savjete, a zajedničkim se snagama dolazi i do rješenja na određeni problem
06.10.2022.
IMAGE SOURCE: Filteraj
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Znate onaj osjećaj kad toliko toga želite reći o nekoj temi, a nitko vas ne želi slušati. Obasipaju nas silnim informacijama sa svih strana iz svih područja života koje gutamo svakodnevno, a nemamo mjesto gdje možemo izraziti svoje mišljenje, poistovjetiti se s nekim ili voditi zdravu raspravu s osobama čija su mišljenja i stajališta drugačija od naših. I to naglašavam riječ „zdravu“ raspravu jer prepucavanja u komentarima na Facebooku ili Instagramu je sve, samo ne zdravorazumska rasprava. E baš za nas takve „opinionated“ osobe koje žele čuti druga mišljenja o nekoj temi coffee shop Filteraj pokrenuo je jedinstvenu inicijativu „Sit&Chat“ kako bi pokazali da od silnih informacija dostupnih u današnje doba, ipak je najutjecajniji i najefikasniji dobar stari razgovor.

Diskusija uz kavu

O čemu je točno riječ? Zapravo je vrlo jednostavno. Za svaki Sit&Chat event postavljena je određena tema o kojoj će se diskutirati u prostoru Filteraja. Vi samo trebate doći, pridružiti se community stolu, naručiti kavu i krenuti u diskusiju. Sit&Chat predstavlja neformalni razgovor koji je i viđe nego ugodan te opušten bez obzira na to što nisu sva stajališta ista. Poanta ovakve inicijative je razmjena znanja, ideja pa i nalaženje neke zlatne sredine. „Sit&Chat je jedna od inicijativa koju smo planirali od samih početaka kada smo postavljali Filteraj jer nam se činilo kao jedan logični dio našeg koncepta. Primjetili smo da osobno najviše stvari naučimo od drugih i njihovih iskustva, životnih puteva i stvari koje oni primjećuju nego kada iste informacije tražimo online“, rekli su nam iz Filteraja.

Prva panel diskusija: „Fashion & style vs. Sustainability & thrifting, ili možemo imati sve?“

Filteraj je nedavno održao prvi Sit&Chat event na temu mode i održivosti, a naziv je bio: „Fashion & style vs. Sustainability & thrifting, ili možemo imati sve?“ Diljem svijeta se trenutno odvijaju Fashion week eventi, nove kolekcije se predstavljaju i trendovi za proljeće već se naziru. Ali s obzirom na to da svi sve više gledamo kako naš život učiniti održivijim i efikasnijim, postavilo se pitanje kako moda i stil funkcioniraju s održivošću, kako se thriftanje uklapa u trendove i možemo li imati sve. „Panel diskusiju o modi  smo zamislili kao kick-off za Sit&Chat inicijativu, kako bi pokazali što sve može proizići kada se na razgovoru nađe puno raznolikih sudionika“, kažu iz Filteraja.  Uz raznolike sudionike, temu su namjerno postavili tako da izazovnu kako bi se stavila u pozitivan kontekst i natjerala sudionike da tijekom razgovora sprodiskutiraju i o mogućim rješenjima, ne samo o tome što “ne valja”.

Diskusiji su se pridružile i dizajnerica Tina Spahija, stilistica Marcela Vrček, Sonja Žigić, vlasnica vintage shopa M.O.T.H. Vintage, te freelance modna novinarka Nives Bošnjak. Tako su se dobili raznoliki pogledi na industriju, ali i savjeti iz različitih perspektiva. Veliki dio diskusije usmjerio se na primjenjive informacije. Diskusija je krenula s definiranjem što se smatra “održivim”, a što marketinškim propagandama, gdje se vide najveći problemi u industriji i koja su stajališta o tome. Tako je počelo s osvrtom na ljudski faktor u radu u modnoj industriji, recikliranim materijalima, i brzini izbacivanja modnih linija, ali se vrlo brzo došlo do konsenzusa da tvrtke nemaju puno ni poticaja izbacivati manje linija, stilova itd. ako mi kao konzumenti još uvijek generiramo prekomjernu potražnju. Tada je panel prešao na dijeljenje iskustva kako stvoriti nove navike, te kako su neki od sudionika napravili taj “switch”. 

Sit&Chat eventi se nastavljaju

Prva ovakva diskusija je prošla izrazito uspješno s brojnim zaključcima i savjetima, a Filteraj tu ne staje. „Sit&Chat oznake će moći bilo tko zgrabiti s našeg šanka ako želi dati do znanja drugima kod nas da se netko drugi može pridružiti na kavi za stolom uz razmjenu ideja, a s druge strane svako toliko ćemo ih smjestiti na naš community table u najavljena vremena i tada ćemo svi skupa chattati o najavljenoj temi“, kažu nam. Teme će biti iz svih dijelova naših života pa ekipa iz Filteraja potiče da i sami predložite temu koje nam mogu unaprijediti živote kroz dijeljenje iskustava.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: