Zašto romantične komedije danas nisu iste kao one iz 90-ih i ranih 2000-ih?

Gdje je nestala kvaliteta današnjih rom-com filmova i zašto se više ne snimaju romantične komedije kakve pamtimo iz 90-ih i ranih 2000-ih?
16.03.2024.
IMAGE SOURCE: Pinterest/ Sydney Sweeney Instagram/ Netflix

U moru odličnih novih filmskih naslova, moj guilty pleasure je po tisućiti put upaliti jednu dobru, romantičnu komediju s početka 2000-ih i još jednom proživjeti neku ljubavnu priču koja jest nerealna, ali tako dobro sjedne na kraju dana. Ne bih to čak ni nazvala sramotnim užitkom jer je riječ o filmovima koji su u žanru romantičnih komedija doista kvalitetni. Rom-com je 90-ih i ranih 2000-ih proživljavao svoju zlatnu eru.

Apetit za romantičnim komedijama je i dalje velik, no publika se obično okreće upravo tim nostalgičnim naslovima s mladim Hugh Grantom, Matthewom McConaugheyjem, Tomom Hanksom te prekrasnoj ženskoj postavi poput Julije Roberts, Rachel McAdams, Cameron Diaz…gledajući te filmove, ove velike zvijezde nisu ostarjele niti dana. Spremili smo ih kutiju na kojoj piše „otvori ako ti treba utjeha“ pa kao djeca što gledaju crtiće, mi gledamo poznata mlada lica i njihove komične, srcedrapajuće i tople ljubavne priče na ekranu.

Što je s današnjim romantičnim komedijama? Jednog Matthewa McConaugheyja sigurno više nećemo vidjeti u takvom filmu. Imam dojam da je rom-com kakvog smo poznavali 90-ih i ranih 2000-ih umro. Prije dvadeset godina, romantične komedije su bile odskočna daska glumcima i gradile su im karijeru. U ovo vrijeme, neki drugi žanrovi postaju optimalna opcija za uspjeh.

Mnogi muški glumci jednostavno ne žele glumiti u romantičnim komedijama. Kate Hudson, zvijezda nekadašnjeg rom-coma, izjavila je da su muški glumci krenuli putem akcijskih junaka. To nije netočno, s obzirom na to da su i Chris Evans i Mark Ruffalo, nekadašnji zlatni dečki rom-coma, završili kao glavni junaci Marvel svemira. Realno, to se puno puno više prodaje. Zašto je to tako?

romantične komedije rom-com

Odgovor je vrlo jednostavan: bez obzira na vaše žanrovske preference, akcija je jednostavno puno atraktivnija u kinu nego rom-com. A u današnje vrijeme, fokus je na filmovima za kino blagajne. Hollywood više ne prioritizira TV, savršenu platformu za romantičnu komediju. Najveću pažnju rom-comu posvećuje Netflix, vodeći producent ovoga žanra. Netflix možda uspjeva održati romantičnu komediju na životu, krojeći je po trenutnim trendovima, ali ovdje je problem što proizvodi previše. U želji za što bržom zaradom, ovaj gigant izbacuje film za filmom, seriju za serijom i kvaliteta očigledno opada.  Jedna „Emily In Paris“ se doista ne može mjeriti s primjerice kultnim klasikom „The Holiday“.

romantične komedije rom-com
romantične komedije rom-com

Pa čak i Netflix, koji je prepun rom-com naslova, prošle je godine odbio suradnju s legendarnom redateljicom romantičnih komedija Nancy Meyers koja stoji iza filmova kao što su spomenuti „The Holiday“, „The Parent Trap“, „What Women Want“…lista se samo nastavlja. Nancy je za svoj projekt tražila 130 milijuna dolara što je Netflix odbio, iako je prije par godina potrošio oko 175 milijuna dolara na film „The Irishman“ Martina Scorsesea. Ovaj streaming gigant ima u cilju s cheesy romantičnim komedijama imati stalni priljev zarade bez obzira na to što je produkcija jeftina i kvaliteta upitna, a potpisivat će suradnje za blockbusterske drame i akcije, s potencijalom za Oscar nagradu.

romantične komedije rom-com

Moj zaključak je taj da nisu niti glumci lošiji, niti je interes za rom-comom nestao. Producenti su romantičnim komedijama jednostavno pronašli drugačiju ulogu: nabrzaka napraviti ljubavnu priču koju ćemo pogledati čim izađe i odmah zaboraviti, a lova je tu. Danas se ne posvećuje pažnja scenariju, kostimografiji i kinematografiji romantičnih komedija koliko je to bilo nekoć. Ove važne komponente čine voljene rom-com klasike 90-ih i ranih 2000-ih bezvremenskim. Njihova kvaliteta je neosporna i bez obzira na to voljeli rom-com kao žanr ili ne, primjetit ćete da i „Notting Hill“, i „10 Things I Hate About You“, i „When Harry Met Sally“ imaju nešto zajedničko, a to je posvećenost i najmanjim detaljima, od kuta kamere do toga na koji način je izgovorena rečenica. Zato su baš ti filmovi voljeni generacijama.

Hoće li se vratiti stara slava romantičnih komedija? Film „Anyone But You“ je iznenađujuće dobro prošao na kino blagajnama , iako nije ispunio očekivanja ljubitelja romantične komedije. Čini se da današnje romantične komedije koje žele postići neki uspjeh, prilaze ljubavi s dozom cinizma i posprdnosti. No, baš nitko zapravo ne želi gledati neke moderne ljubavne priče s Tinder failovima, situationshipima i emocionalno nedostupnim glavnim likovima...i dalje patimo za Notebook scenarijima, a i zašto ne bismo? Romantične komedije i jesu ovdje da nas nasmiju, rasplaču i utješe s ljubavnim odnosima koji ne moraju biti surovo realni. Kad neki producent to prepozna, onda bismo možda mogli dobiti još jedan bezvremenski rom-com blockbuster.

romantične komedije rom-com
SAZNAJ VIŠE: