SEARCH

Snimljen je film kojeg nikada nećemo pogledati

Stogodišnji film koji izlazi tek 2115. godine
11.04.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram
RECOMMENDED

Zadnjih godina svjedoci smo nevjerojatnih projekata u filmskoj industriji, posebice u sferi znanstvene fantastike. Ovaj specifičan žanr svako malo iznenađuje novim elementima u produkciji filma i futurističkim idejama koje se prenose na velike i male ekrane. Znanstvena fantastika dopušta neograničenu slobodu u stvaranju potpuno nerealnih svjetova i situacija koje se pretoče u realnu sliku na kino-platnu, a kako bi to ostvarili, redatelji koketiraju s naprednom filmskom tehnologijom poput CGI-a. Tisuće i tisuće ideja je preliveno na filmske vrpce, od putovanja u budućnost ili vraćanja u prošlost, preko čudovišnih likova te vanzemaljskih posjetitelja Zemlje pa sve do potpuno izmišljenih svjetova negdje daleko u svemiru ili naše planete u budućnosti kakvu ne možemo ni zamisliti. Što je onda još ostalo za prikazati na ekranu? Jesu li sve ideje potrošene, je li sve već viđeno? Konkurencija u znanstveno-fantastičnom žanru jest velika, ali čini se da još uvijek ima prostora za nove i revolucionarne ideje koje ćemo vidjeti – ili možda ni nećemo. Naime, filmski redatelj Robert Rodriguez je u suradnji s alkoholnim brendom Remy Martinom snimio film pod nazivom „ 100 years: The Movie You Will Never See“ koji će izaći tek u studenom 2115. godine.

Ovaj eksperimentalni film dovršen je još 2015.godine i prikazivat će se točno 100 godina poslije. Dakle, publika će od ovoga trenutka, čekati 93 godine kako bi pogledala film. Mnogi od nas, pa tako i sami kreatori filma, nećemo ni doživjeti ovaj uzbudljivi eksperiment, već ćemo ga ostaviti našim potomcima. Film je nastao kao suradnja Roberta Rodrigueza, direktora filmova „ Sin City“ i „ The Adventures Of Sharkboy And Lavagirl“ te brenda Remy Martin, tvrtke koja proizvodi konjak Louis XIII. Jedan od razloga ovog neobičnog filmskog pothvata jest promocija spomenutog alkoholnog pića. Naime, konjak Louis XIII treba odležati sto godina prije nego što se može prodati kupcima. Jednako će tako film „odležati“ 100 godina prije nego bude u potpunosti spreman za gledanje. „ Louis XIII je istinski dokaz vladanja vremenom, a mi smo nastojali stvoriti proaktivno umjetničko djelo koje istražuje dinamičan odnos prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, rekao je za The Guardian Life, Ludovico du Plessis, globalni izvršni direktor za Louis XIII Cognac.

Film „100 years: The Movie You Will Never See“ stoji zaključan u sefu s posebnim mjeračem vremena koji bilježi datum i vrijeme nakon zatvaranja i odbrojava sto godina. „ Kada se završi stogodišnje odbrojavanje, sef će se automatski otvoriti- bez obzira na to postoji li izvor napajanja“, objasnio je Ludovico du Plessis. Radnja samoga filma prikazuje naš svijet u 2115. godini, odnosni redateljevo predviđanje svijeta u spomenutoj budućnosti. U glavnim su ulogama John Malkovich, koji je pisao scenarij za film, Shuya Chang i Marko Zaror, a iako možda neki od nas neće doživjeti gledanje filma, barem možemo pogledati tri teasera filma pod nazivom Retro, Nature i Future. Pozivnice za veliku premijeru filma, koja će se održati za manje od jednoga stoljeća, već su poslane 1000 ljudi, uključujući Malkovicha i Rodrigueza te njihove potomke.

Ovaj je film definitivno vrlo originalan marketinški pothvat i savršena promocija za konjak Louis XIII kojemu je potrebno cijelo jedno stoljeće strpljenja i pažljive izrade kako bi se ostvario vrhunski okus. „ Četiri generacije podrumskih majstora uložile su životnu strast u bocu Louisa XIII, ali nikad neće kušati ovo remek- djelo. Oduševljeni smo što su ovaj talentirani glumac (  John Malkovich) i kreativni filmaš (Robert Rodriguez) bili inspirirani pridružiti nam se u ovom umjetničkom pothvatu“, rekao je Ludovico du Plessis. Ovo je zaista veliki umjetnički pothvat koji će zasigurno ostaviti traga u filmskoj industriji. Pitanje je samo hoće li film biti jednako uzbudljiv i za sto godina? Ne možemo znati koja nas tehnologija čeka u 2115. godini i hoće li tehnološki prikaz iste imalo impresionirati publiku. Iako puno toga ne znamo, jedno sigurno znamo: ovaj film bi svakako mogao ući u povijest kao najduži eksperimentalni film ikad snimljen. Stoga, ako ćete i dalje biti na ovome svijetu 18. studenog 2115. godine, ne smijete propustiti ovaj film!

SAZNAJ VIŠE: