Romani Victorije Hislop su savršeno ljetno štivo

Ako ovo ljeto želite pročitati roman protkan poviješću Mediterana i srcedrapajućim obiteljskim i ljubavnim odnosima, onda je Victoria Hislop pravi izbor za vas
30.07.2022.
IMAGE SOURCE: Victoria Hislop/ Pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ako još uvijek niste uzeli neku knjigu u ruke, vrijeme je da to sada učinite. Svi bismo trebali učiniti svome umu malu uslugu i „zaposliti ga“ čitanjem. A ljeto ne može biti savršenije godišnje doba za to. I ne, ne mislimo da se trebate „mučiti“ s kompleksnim temama, ulaziti u filozofska razmišljanja o životu…dovoljno je ubaciti se u neku davnu priču, ljubavnu, obiteljsku, povijesnu, srcedrapajuću i čarobnu. I imamo spisateljicu koja donosi upravo takve priče: Victoria Hislop. Ova britanska književnica, fascinirana povijesti Mediterana, napisala je romane kakvi vam ostaju zauvijek u pamćenju. I mi imamo listu onih nama najtužnijih, najsretnijih i po svim mjerilima najboljih.

Otok

Prije nekoliko godina na našem smo televizijskom programu mogli gledati grčku seriju „Otok“ koja je nastala po istoimenom romanu ove spisateljice. Tko je gledao, zna o čemu je riječ i mi mu svakako preporučujemo čitanje knjige jer one osjećaje koje je sama serija pobudila, knjiga će povećati za duplo. „Otok“ je najpoznatiji roman Victorije Hislop, roman koji se držao na prvom mjestu na ljestvici Sunday Timesa osam uzastopnih tjedana, prodao je više od dva milijuna primjeraka diljem svijeta i preveden je na 23 svjetska jezika. Glavni lik na početku romana je Alexis Fielding koja želi saznati više o majčinoj prošlosti. Alexis odlazi na Kretu otkuda potječe njezina majka, kako bi otkrila prošlost svoje obitelji. Došavši u mali gradić Plaku, Alexis je zapanjena kada shvati da se nalazi samo nekoliko koraka dalje od napuštenog otoka Spinalonge- nekadašnje grčke kolonije gubavaca. I tako započinje priča Grčke u vrijeme gube koja je tada bila smrtonosna, vrijeme kada su se obitelji razdvajale i kidale i kada je nečija budućnost završila na Spinalongi. Ovaj roman je potresan, ali i poučan te donosi priču o ljubavi i požrtvovnosti koja je nadživjela smrtonosnu bolest.

Nit

„Nit“ je još jedan roman čija se radnja odvija u Grčkoj. Kao pozadinu romana, Hislop je uzela povijest grada Soluna čija se priča proteže gotovo cijelo jedno stoljeće. Sve počinje od Velikog solunskog požara 1917. godine koji je gotovo uništio grad, goreći gotovo dva dana i uništivši 9500 kuća. Grad se izdignuo iz pepela i nastavio biti uspješan multikulturalni grad u kojem kršćani, Židovi i muslimani žive jedni pored drugih. Međutim, Solun će ponovo zadesiti katastofa s nadolazećim ratom koji će zauvijek promijeniti demografiju grada. U tom razdoblju nemilosrdnih, šokantnih i nadasve poražavajućih događaja, upoznaju se Dimitri Komninos rođen u Solunu te Katerina koja je pobjegla u Grčku nakon što njezin dom u Maloj Aziji uništi turska vojska. Njihovi životi tad postaju isprepleteni međusobno i s pričom o samom gradu. Roman se dotiče Drugog svjetskog rata, njegovih razarajućih posljedica i dubokih rana koje su ostale u srcima stanovnika Grčke, prepričavajući kroz prizmu spomenutih likova.

Povratak

„Povratak“ je drugi roman Victorije Hislop koji je dobio jednake ovacije i dotaknuo mnoga srca kao i „Otok“. U ovom nas romanu, Victoria odvodi u Španjolsku u doba građanskog rata. Na samom početku romana nalazimo se u sadašnjosti zajedno s glavnim likom Soniom Cameron koja je otputovala u prekrasan grad Granadu. Kamene ulice Granade odzvanjaju glazbom i plesom, ali i tajnama. Sonia ne zna ništa o šokantnoj prošlosti grada, a slučajni razgovor uvuče ju u nesvakidašnju priču o razornom građanskom ratu u Španjolskoj. Sedamdeset godina kasnije, kafić u kojem se Sonia pronašla, bio je dom blisko povezane obitelji Ramirez. Godine 1936. vojni udar pod vodstvom Franca razbija krhki mir u zemlji, a u samom srcu Granade obitelj Ramirez svjedoči grozotama sukoba. Podijeljeni politikom i tragedijom, svatko mora zauzeti stranu i voditi vlastite bitke, dok se Španjolska pred očima raspada.

Praskozorje

„Praskozorje“ je roman koji nas smješta na Cipar 70-ih godina prošlog stoljeća. Cipar je dom grčkih i turskih stanovnika, a u gradu Famagusti ovi stanovnici žive i rade u harmoniji i skladu. U ljeto 1972. godine Famagusta je najpoželjnija destinacija za ljetovanje na Mediteranu. Priča predstavlja ambiciozni par koji se sprema otvoriti najspektakularniji hotel na otoku. Dvije susjedne obitelji, Georgious i Özkans su među mnogima koje su se preselile u Famagustu kako bi pobjegle od godina nemira i etničkog nasilja na drugim djelovima otoka. Međutim, ispod fasade glamura, uspjeha i atrakcija, raste napetost. Kada grčki državni udar baci otok na koljena, Cipar se suočava s katastrofalnim sukobom. Turska napada kako bi zaštitila ciparsku tursku manjinu, a Famagusta je granatirana. Četrdeset tisuća ljudi uzima svoje najdragocjenije stvari i bježi od nadirućih vojnika. U napuštenom gradu ostale su samo dvije obitelji i ovaj roman priča njihovu priču.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: