Pogledala sam prve dvije epizode Seksa i Grada i mogu vam kazati da sam razočarana

13.12.2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

I ovo vam govorim kao jedna od najvećih obožavateljica serije koju gledam iznova svake dvije godine i smatram je najboljim ženskim ostvarenjem s malih ekrana koje je zacrtalo put svim ostalim fantastičnim serijama o ženama koje su kasnije stigle na televiziju. Bila sam malo skeptična oko reboota što sam i napisala u prvom tekstu o ovom projektu, ali sam mu naravno dala priliku i uzbuđeno stisnula play u petak navečer. Jedna sam od onih koja vjeruje u ono nepisano pravilo koje kaže da se dobre stvari ne trebaju dirati, pogotovo ako su stekle kultni status i izazvale revoluciju neke vrste u svom području. Seks i Grad je upravo takav projekt koji je napravio više za žensku seksualnost nego iti jedna druga serija,  a pogotovo u kontekstu vremena u kojem je emitirana. Nadalje, ovo je djelo koje briljantno napisano i koje je i danas relevantno jer stvari se možda mijenjaju, ali odnosi između žena i muškaraca i situacije u kojima se nalazimo ostaju iste kroz godine. Štoviše, prije mjesec dana sam opet započela maraton starih sezona (što radim često) i iako već znam neke dijaloge napamet uvijek se iznova nasmijem komentarima, ironičnim dosjetkama i brutalnim istinama koje su izrečene od strane moje omiljene ženske četvorke. I tu sad dolazimo do nove sezone…

Ako niste pogledali prve dvije epizode, možda je najbolje da preskočite tekst. Iako vam neću raditi velike spoilere, ne želim vam upropastiti iskustvo gledanja. 

Apsolutno mi je jasno da je ovo novo razdoblje glavnih likova i da svi imamo neku svoju ideju kako bi isti trebali biti prezentirani u novoj fazi života, ali ne mogu se oteti dojmu da su prve dvije epizode loše napisane. Pritom posebno mislim na likove Mirande i Charlotte. Serija je nakon završetka bila kritizirana zbog činjenice da u njoj nikada nisu bile zastupljene druge rase što su producenti pokušali nadoknaditi u ovoj sezoni, ali na tako nespretan način koji je na trenutke zatupljujući. Uzet ću kao primjer Mirandu koja je moćna odvjetnica u New Yorku punih 30 godina i koja u novoj sezoni ima profesoricu afro-američkog porijekla. Način na koji se Miranda ophodi prema njoj je negledljiv, pun stereotipa i doista loše napisan. Da nisam gledala seriju i da ne poznajem lik Mirande pomislila bih da je došla u New York prije pet dana iz nekog mjesta na svijetu gdje ne postoji niti jedna osoba afro-američkog podrijetla, i da joj je ovo prvi susret u kojem je začuđena stvarima kojima ne bi trebala biti začuđena niti jedna urbana i inteligentna žena koja živi u New Yorku. Razumijem da su se producenti htjeli osvrnuti na BLM pokret i sve što se dogodilo u protekle dvije godine, ali način na koji su to izveli nije dostojan lika Mirande i to je moje iskreno mišljenje. 

Lik Charlotte je neurotično ekstatičan i doveden je do ruba podnošljivosti. Charlotte je i u „staroj seriji“ bila kompleksan karakter koji mi je osobno nekad išao na živce jer svima nam je netko bio najmanje drag od famozne četvorke, ali su joj u novom nastavku oduzeli dubinu koju je imala i ostavili samo neurozu. Nadalje, izostanak Samanthe Jones je itekako primjetan. U te prve dvije epizode (koje su sumorne) nedostaje njezin „spunk“ i karakter koji bi vjerojatno začinio priču i potencijalno spasio neke scene. Priča o njenom odlasku u London “ne drži vodu”. Pogotovo razlog odlaska koji je nekako tanak i nedorečen. 

Neću vam otkriti što se sve dogodilo jer vam ne želim pokvariti radnju (iako je vijest već na svakom portalu), ali dojam prve dvije epizode je mlak i nespretan iako ima solidnih trenutaka. Kao da im nedostaje hrabrosti i britkosti koju sam od njih očekivala. Seks i Grad nije Emily in Paris u kojoj ne očekujete ništa osim haljina, kroasana i prozirne priče. Seks i Grad nije serija o krpicama. To je bilo ostvarenje koje je zasluženo zaradilo svoj kultni status i koje stoji uz bok najvećim serijama modernog vremena. 

Neću još odustati od gledanja i spremno čekam treću epizodu u nadi da će likovi isplivati iz ove zadane šablone. Ako se to ne dogodi, odustajem. Just like that.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: