Ovog vikenda uživajte u odličnim filmovima koji nas vode sve do Saint Tropeza

Možda nismo otišli u Saint Tropez, ali ćemo vikend provesti u gledanju filmova koji su snimljeni na francuskoj rivijeri. Pridružite nam se u ovom maratonu
13.08.2022.
IMAGE SOURCE: Youtube
RECOMMENDED

Saint Tropez je oduvijek bilo mjesto za okupljanja umjetnika, a u 19. stoljeću je konačno okrunjeno kao izvor inspiracije za slikare i redatelje. Mala luka poznata je po glamuroznim hotelima, klubovima i restoranima, ali i velikim glumcima i glumicama među kojima je glavna predstavnica Brigitte Bardot i film “I Bog stvori ženu”. Ali, ona nije bila jedina koja je upravo na ovom mjestu snimila neki od svojih najznačajnijih filmova. Pridružuju joj se Audrey Hepburn, Romy Schneider, a ovi naslovi u kojima tumače glavne uloge odvest će vas sve do Saint Tropeza. Zavalite se i uživajte u vožnji.

TWO FOR THE ROAD

“Two for the road” je britanska romantična komedija-drama iz 1967. godine u režiji i produkciji Stanleyja Donena s Audrey Hepburn i Albertom Finneyjem u glavnim ulogama i govori o odnosu muža i žene koji ispituju svoj dugogodišnji brak kroz putovanje po južnoj Francuskoj. Film se smatrao donekle eksperimentalnim za svoje vrijeme, jer je priča ispričana na nelinearan način, ali se takav pristup pokazao kao pun pogodak, iako je publika imala podijeljene reakcije na naizmjenične skokove u prošlost i sadašnjost. Frederic Raphael je bio nominiran za Oskara za najbolji originalni scenarij, Audrey je dobila nominaciju za Zlatni globus za najbolju glumicu, a Mancini je dobio nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu glazbu.

THE SWIMMING POOL

Ljubavnici Marianne (Romy Schneider) i Jean-Paul (Alain Delon) provode odmor u vili na francuskoj rivijeri u blizini Saint Tropeza. Marianne poziva svog bivšeg ljubavnika i njegovu kćer tinejdžerku da ostanu. Između njih raste napetost, posebno kada Jean-Paul krene zavoditi Penelope (Jane Birkin), a posljedice su smrtonosne. Scene s bazena sigurno će vas rashladiti.

INNOCENTS WITH DIRTY HANDS

Psihološki triler iz 1975. nastao po uzoru na roman “The Damned Innocents”, napisao je i režirao Claude Chabrol, a glavne uloge tumače Romy Schneider i Rod Steiger. Julie Wormser i njen ljubavnik, pisac Jeff Marle, planiraju atentat na njenog bogatog muža Luisa. Julie se sljedećeg dana nađe sama i stoga postaje glavna osumnjičena.

BONJOUR TRISTESSE

Cecile, ljubomorna tinejdžerka koja živi sa svojim bogatim ocem plejbojom, pokušava razoriti njegovu vezu s Anne, zabrinuta da će poremetiti njen i očev luksuzni način života. Anne i Raymond ne znaju da je u srži njenog stava nataložena krhkost i tuga koji mogu imati tragične posljedice, a od Cecile i njenog bolnog piljenja u kameru prolazit će vas jeza. Sve se odigrava na Francuskoj rivijeri 60-ih.

I BOG STVORI ŽENU

“I bog stvori ženu” je jedno od najpopularnijih ostvarenja francuske kinematografije 1950-ih. Melodramu režira Roger Vadim, a protagonistkinju tumači tadašnja njegova supruga, Brigitte Bardot – predmet žudnje brojnih muškaraca, koja se udaje za naivnog Michaela kako bi izbjegla povratak u sirotište. Film je izazvao oprečne kritike, ali je svakako riječ o jednom od najvažnijih ostvarenja u povijesti seksualne revolucije sedme umjetnosti. Saint Tropez, tada samo obično ribarsko mjesto, upravo je zbog ovog filma steklo izuzetnu popularnost i postalo omiljeno odmaralište pripadnika elite.

SAZNAJ VIŠE: