Nove lampe švedskog brenda želimo u svom domu

Švedski brend Svenkst Tenn predstavio je nove lampe koje daju počast velikom austrijskom dizajneru i arhitektu Josefu Franku
13.02.2023.
IMAGE SOURCE: Svenskt Tenn

Na Stockholm Desig Weeku-u švedski brend Svenkst Tenn predstavio je novu liniju plisiranih lampi čiji nas je dizajn osvojio. Iza dizajna stoji štokholmski dizajnerski duo Folkform koji je ovom kolekcijom odao počast austrijskom arhitektu Josefu Franku čiji je rad imao ogroman utjecaj na dizajn ne samo u Austriji, već u Švedskoj gdje je živio više od 30 godina.

Josef Frank je tijekom svog boravka u Stockholmu intenzivno surađivao s trgovinom za dizajn Svenkst Tenn, kreirajući više od 250 tekstilnih dizajna za njezine kolekcije. Sada, Folkform se osvrće na njegov genijalan rad kombinirajući Frankov prepoznatljivi stil s njegovom ostavštinom u novoj Svenkst Tenn kolekciji lampi pod nazivom „Pleated for Frank“. Kolekcija reinterpretira tekstil koji je dizajnirao Frank, pretvarajući ga u skultpuralne stolne i podne lampe. Neke lampe imaju naborane abažure, koji izgledaju poput presavijenog papira, stvarajući gotovo monolitni izgled lampe, dok su se u drugim dizajnima koristili metalni elemenzi koje je također dizajnirao Frank.

Uzorci prikazani u kolekciji su omaž kultnim plisiranim abažurima i tekstilima koje Svenkst Tenn proizvodi od 1930-ih, a svi uzorci su izvučeni ravno iz Frankove arhive s početka 20. stoljeća. Pa se tako u ovoj novoj liniji može pronaći duh kolekcije Aristidia (iz 1920-ih), Brazil (iz 1940-ih) i Poisons ( iz 1940-ih). Osim lampi, predstavljena je i posteljina u jarkim ružičastim i zelenim tonovima.

SAZNAJ VIŠE: