Napokon se vraća kronološki feed na Instagramu

Je li kraj algoritamskom feedu?
24.03.2022.
IMAGE SOURCE: Unsplash
RECOMMENDED

Više od pet godina nakon što je Instagram prvi put prešao na algoritamski feed, aplikacija napokon vraća korisnicima mogućnost da vide objave na feedu prema kronološkom redoslijedu. Nova kronološka opcija, neće biti uključena prema zadanim postavkama pa se tako korisnici ipak neće u potpunosti riješiti algoritamskog sustava. Umjesto toga, moći će se kretati između tri različite verzije svoga feeda: Home, Favorites i Following.

Opcije „Favorites“ i „Following“ će prikazivati objave kronološkim redoslijedom i ove se opcije mogu odabrati klikom na Instagram logo u gornjem lijevom kutu početnog zaslona. „Favorites“ feed će prikazivati najnovije objave s popisa do 50 računa koje je odabrao korisnik. S druge strane, „Following“ feed daje prioritet objavama osoba koje korisnik prati redoslijedom kojim su objavljene. Padajući izbornik pružat će mogućnost pregleda na temelju onoga koga korisnik prati i njegovih favorita. Meta je za CNN Business dala izjavu o ovoj promjeni: „ Uvijek radimo na novim načinima s kojima ljudi imaju veću kontrolu nad svojim Instagram iskustvom, a jedan od primjera je taj da vam damo načine da brzo vidite što vas najviše zanima“.

U lipnju prošle godine, Instagram je objavio dugačak blog post u kojem je detaljno opisano kako algoritam funkcionira. Voditelj Instagrama Adam Mosseri objasnio je da se ova aplikacija 2016. godine ostavila kronološkog feeda iz razloga što su korisnici propuštali 70% svih objava na svom feedu, uključujući i polovicu objava svojih bliskih pratitelja. Međutim, algoritamski feed Instagrama se našao pod pritiskom Senata koji je izrazio zabrinutost oko toga da je trenutni algoritam aplikacije štetan za mentalno zdravlje mlađih korisnika. Odnosno, način na koji aplikacija rangira i predlaže sadržaj mladima je privukao veliku pozornost zakonodavcima od kojih neki predlažu zakone za reguliranje algoritama. Upravo radi toga je Instagram bio prisiljen ponovo uvesti kronološku opciju kako bi korisnici imali veću kontrolu nad svojim računom. Je li ova opcija bolja ili ne, procijenite sami.

SAZNAJ VIŠE: