Menopauza u pop kulturi: Promjena dolazi

26.02.2022.

Ove hlače nemojte nositi ako imate više od četrdeset godina

Pogledajte koji su hit komadi za ovu sezonu koji su u skladu s vašim godinama

Pomponi na kapama nisu kul ako imate više od 35 godina 

Evo koje sve proizvode morate koristiti ako imate više od 40 godina

Poznata glumica pokazala dekolte iako ima pedeset godina 

Ovo su samo neki od naslova koji nam svakodnevno iskaču na različitim portalima, naročito onima posvećenima upravo ženama. Većina naslova i tekstova jasno ilustrira kako se menopauza i uopće žene koje imaju više od četrdeset godina predstavljaju u masovnim medijima. U cjelokupnoj pop kulturi menopauza se često predstavlja kao vrijeme fizičke i mentalne degeneracije žene, koje bi se one trebale plašiti. Žene koje prolaze kroz ovaj proces i period često se prikazuju kao emocionalno nestabilne i iracionalne — one koje plaču bez razloga, često su ljute i isfrustrirane i izgledaju kao da su “van kontrole”. Osim ovih stereotipnih epiteta, mediji svojom perspektivom diktiraju i nameću ovaj period života kao prelaženje važne granice, u okviru kojeg se neke životne sfere moraju značajno mijenjati, bilo da govorimo o odijevanju, ponašanju, seksualnosti, vezama ili svakodnevnim navikama. Kao svojevrsni “game over“.

Strahove i anksioznost u vezi s menopauzom mogu također stvoriti, preuveličati ili izmanipulirati farmaceutske kompanije i gurui za samopomoć koji fokusiraju pažnju na potencijalne probleme povezane s menopauzom (i navodna rješenja koja prodaju) umjesto da osiguraju uravnoteženu i točnu sliku stvarnih iskustava žena.

https://youtu.be/grzLsZ3xw50

Moja saznanja o menopauzi (koja me čeka za nekih desetak godina), donedavno su bila veoma štura. Znam da će mi prestati menstruacija, da će mi biti vruće i to je otprilike to. Nisam znala zašto se to događa, kakva je terapija za to i zašto je važno da se o tome govori. Međutim, tekst nedavno objavljen na portalu Mašina, koji je pisala moja poznanica Irena Pejić naveo me je da istražim prije svega što ovo stanje medicinski podrazumijeva, ali i zašto je menopauza političko pitanje o kojem se šuti.

Po svojoj definiciji menopauza je kraj reproduktivnog doba žene s kojom ona gubi mogućnost rađanja. Točnije nivo estrogena postepeno opada, a on je hormon zadužen za ovulacije, menstruacije i trudnoće. Žene kroz nju prolaze uglavnom između 45. i 55. godine života, ali postoji i sindrom preuranjene menopauze kod djevojaka nakon određenih medicinskih intervencija.

Perimenopauza podrazumijeva prelazni proces ka menopauzi i otprilike se događa deset godine prije posljednje menstruacije. Tada nastupaju prvi simptomi i uočavaju se prve promjene u tijelu žene.

Postoji podatak da je Srbija prva zemlja u Europi u kojoj žene najranije, čak i prije četrdesete godine, ulaze u period menopauze. Kao uzroci ovog fenomena navode se brojni stresori – genetika, stres, socioekonomski status, uvjeti i način života, zagađenje.

“Patrijarhalno društvo u kojem živimo i dalje njeguje obrazac u kojem žene imaju svrhu samo dok mogu rađati, odnosno dok mogu ostvariti svoje „osnovne“ biološke funkcije. Starenje sa sobom nosi posebnu stigmu, i ona je duboko uznemirujuća za svaku ženu. Žene koje ulaze u menopauzu, pored toga što ulaze u period koji nužno znači kraj plodnosti, a početak “jalovosti”, on se često poistovjećuje s krajem mladosti, pa posljedično i krajem ljepote i seksualnosti. Stigmatizacija žena koje ulaze u postreproduktivni period života sa sobom nosi brojne predrasude i realne posljedice koje utječu na kvalitetu života žena, ionako preopterećenih brojnim nametnutim ulogama u životu koje se najčešće isprepliću – dežurnih njegovateljica, preopterećenih domaćica, diskriminiranih radnica, onih koje moraju uvijek i svuda zadovoljiti standarde ljepote, mladosti i poželjnog ponašanja”, navodi autorica u spomenutom tekstu.

Ovakav pristup podržava i pop kultura. U filmovima, serijama, književnosti i medijima, vidjet ćete ogledalo samog društva: menopauze gotovo da uopće nema, ili ako je predstavljena, to je napravljeno tako da je osnovno polazište strah od nje i svega što nosi. Kultura diktira i utječe na to kako ćete prolaziti kroz određene životne procese. “Kako vas vaša kultura vidi, kako se odnosi prema vama i kako priča o vama diktira kako ćete vi u njoj živjeti. Kultura je naše ogledalo, i ako se u staklu vidimo uvelo, to će utjecati na to da se osjećamo loše i beskorisno. A ako vidimo energiju i neki novi početak, kako ćemo se onda osjećati?”, izjavila je stručnjakinja Laura Eldrige, jedna od autorica knjige “The No-Nonsense Guide to the Menopause”. Zbog svega toga potrebno nam je društvo koje prihvaća i podržava sve naše oblike i godine koji nisu izmišljeni već su sastavni dio nas.

Menopauza nije ružna riječ, ona nas čini onim što jesmo i potrebno je pružati prave informacije o njoj, educirati žene o prihvaćanju i različitosti iskustva, prigrliti je, a ne plašiti se i sramiti se. Istraživanje koje je sprovela Myra Hunter, profesorica kliničke psihologije zdravlja na Kings College London, govori da se veliki broj žena plaši ismijavanja zbog sastavnog perioda života u kojem se nalazi i da se zbog menopauze osjeća posramljeno. Zašto bismo se stidjele svojih godina, koje su nam donijele nova iskustva i zahvaljujući kojima smo u svakom smislu našeg bića bogatije?

Ipak, određena svjetla na kraju tunela zvanog “stigma ženskog reproduktivnog zdravlja” povremeno se pale. Sve je više sadržaja koji menopauzu predstavlja realno, informativno, bez cenzure i stigme. Samim tim, žene počinju više istraživati o svom tijelu i glasno govoriti o njemu. Tako je još 2018., glumica Gwyneth Paltrow izjavila čuvenu i istinitu rečenicu da je novoj generaciji žena potreban rebranding menopauze.

U rječniku serije “Seks i grad” menopauza nije nepoznata riječ. Kroz mnogo epizoda, uključujući i one iz “And just like that” koje ovih dana pratimo, na satiričan, prijemčiv i iskren način provlači se pitanje menopauze kroz koju prolaze junakinje. Sama Kim Cattrall u nekoliko navrata govorila je koliko joj je osnažujuće da priča o menopauzi, jer je to sastavni dio života kao što je i rađanje na primjer. U devetoj epizodi “And Just Like That” Charlotte govori o Velikoj promjeni (eng. The Change), ali ubrzo biva iznenađena neočekivanim ciklusom koji je simptom perimenopauze. Nećete vjerovati, ali menstruacija u ovoj epizodi čak nije plave boje!

Serija “Fleabag” također je zabilježila jedan veoma značajan i moćan prikaz menopauze. 

Scena se događa kada glavna protagonistkinja u kafiću razgovara o starenju s jakom poslovnom ženom. “Poslije menstruacije dolazi menopauza i to je najljepša stvar na svijetu. Da, imaš osjećaj kao da ti se sve dole raspada i bit će ti jebeno vruće, i nikoga za to nije briga, ali onda shvatiš da si slobodna. Nisi više rob, nisi mašina s dijelovima koji služe nekom drugom, već si svoja”, objašnjava joj ona, na što Fleabag dobacuje da je mislila da je menopauza strašna. “Užasno je, ali onda bude veličanstveno”, na kraju joj odgovori ona.

Od Absolutely Fabulous smo i očekivali da će se baviti ovom temom, pa tako postoji čak i cijela jedna epizoda koja se zove Menopauza. Ali, sve je više reprezentacija ženskog reproduktivnog zdravlja i u popularnim serijama koje se primarno ne bave ženskim iskustvom, kakva je House of Cards ili Nine Perfect Strangers.

Još jedna lijepa vijest stiže od HBO Max koji je najavio uskoro prikazivanje švedske komične serije “Lust”, koja će se baviti upravo ženama u četrdesestima, njihovom borbom za opstanak libida, prijateljstvom i realnim ženskim iskustvom vezanim za ovaj period. 

Strašno je to što je sam naziv menopauzi dao muškarac i to još 1821. godine. Bio je to francuski liječnik Charles Pierre Louis De Gardanne koji je o ovome pisao u članku pod nazivom “Menopauza: Kritično doba žena”. Imenovanje i komentiranje nečeg strogo ženskog os strane muškarca je najblaže rečeno problematično, ali još je problematičnije što se taj muški diskurs shvaćanja i sagledavanja menopauze održao do dan danas, vjekovima kasnije. Zato je važno promijeniti ga svuda: u medijima, u pop kulturi, ali prije svega u zdravstvenom sistemu i u radnom okruženju. U Srbiji danas živi skoro pola milijuna žena starosne dobi od 45 do 64 godine koje nemaju zaposlenje i prihode. Sjajan odgovor na to je udruženje za koje sam nedavno saznala, Žene na prekretnici koje nudi programe osnaživanja i podrške.

Žene ne smiju biti diskriminirane zato što prolaze kroz biološki proces i sve što su mogle s 44, mora im se omogućiti da mogu i s 45.

SAZNAJ VIŠE: