Naočale Jeffreya Dahmera prodaju se za ogromnu cijenu. Tko će to kupiti?

Serija „Monster: The Jeffrey Dahmer“ u kratko je vrijeme postigla ogromnu popularnost te od serijskog ubojice napravila ikonu pop kulture. Na tržištu su iskočile Dahmerove naočale koje koštaju vrtoglavih 150 000 dolara. Zar to netko zaista želi kupiti?
03.10.2022.
IMAGE SOURCE: Netflix/ IMDb/ Cult Collectibles

Još jednom svjedočimo bizarnom trendu u društvu gdje se ljudska čudovišta poput serijskih ubojica pretvaraju u ikone pop kulture. I to sve zahvaljujući (nažalost) serijama i filmovima koje portretiraju živote i nedjela ubojica i psihopata zbog kojih na površinu ispoljava ljudska opsesija za bizarnim, grotesktnim i neljudskim. Pa čak i dok gledamo scene od kojih nam se smuči u želudcu i snažno osuđujemo svaki potez osoba koje se ne mogu nazvati ljudima, svejedno to odgledamo do kraja. Serijski ubojice postale su pojam u pop kulturi. I koliko god šokantno zvučalo, njihova popularnost dovodi do čudnog obožavanja (pogotovo ako je neki zgodni glumac uskočio u ulogu psihopata). I sada se to opet događa s Jeffreyem Dahmerom, serijskim ubojicom po kojemu je nedavno Netfllix snimio limitiranu seriju „Monster: The Jeffrey Dahmer Story“.

Za sve one koji nisu upoznati s Dahmerom i serijom redatelja Ryana Murphyja, ukratko ćemo objasniti o čemu je riječ i tko je taj ubojica. Jeffrey Dahmer je u razdoblju od 1978. do 1991. ubio i osakatio 17 muškaraca, od kojih je većina pripadala crnačkoj zajednici. Serija „Monster“ istražuje ubojstva njegovih žrtava te kako su rasizam i homofobija (jer je Dahmer bio homoseksualac) omogućili da Dahmer godinama čini spomenute zločine. Ukratko, nitko nije htio imati posla s homoseksualcima, pogotovo ako su isti u vezi s Afroamerikancem. Nitko pa čak ni policija.

Lik Jeffreyja Dahmera utjelovio je Evan Peters kojeg svi hvale za njegov performans, a serija je u prvom tjednu pogledana 196, 2 milijuna sati. Međutim, bez obzira na ogromnu popularnost koju je serija stekla u kratko vrijeme, ona je doživjela i brojne osude i neodobravanja. Mnogi smatraju da je serija nesenzibilna, a Stuart Heritage iz Guardiana nazvao ju je „gotovo negledljivo mučnom“. Lavina negativnih komentara digla se i unutar crnačke zajednice. Rita Isbell, sestra Errola Lindseya koji je s 19 godina postao žrtva Jeffreya Dahmera, kritizirala je Netflix zbog toga što nije dopro do obitelji žrtava te je optužila platformu da „zarađuje na ovoj tragediji“. S osudama se javila i LGBTQ+ zajednica. Naime, Netflix je u početku kategorizirao projekt kao LGBTQ+ seriju, zbog čega se digla prašina među ovom zajednicom jer ne žele da ih se na ovakav način reprezentira. Netflix je kasnio uklonio tu oznaku.

Bez obzira na sve kritike, neodobravanja i zgražanja, serija je postigla veliki uspjeh, a Jeffrey Dahmer je maltene uskrsnuo s obzirom na to koliko se o njemu priča. Bizarno obožavanje je započelo i to s naočalama koje je ovaj serijski ubojica nosio u zatvoru i koje se prodaju za visokih 150 000 američkih dolara. Naočale prodaje Taylor James iz Vancouvera u Kanadi koji tvrdi da ih je nabavio zajedno s još nekih drugim predmetima od domaćice Dahmerova oca, Lionela. Kolekcija uključuje i Dahmerov pribor za jelo, bibliju, obiteljske fotografije i nekoliko papira. Iako na web stranici nije prikazana fotografija naočala, svi koji su zainteresirani mogu direktno kontaktirati Taylora Jamesa.

Kao da je riječ o kolekciji predmeta koji su pripadali Vincent van Goghu ili Mozartu, a ne serijskom ubojici. I netko će to doista kupiti, uvrstiti u svoju privatnu kolekciju pa se hvaliti kako posjeduje originalne naočale Jeffreya Dahmera. Pokazivat će ih svojim prijateljima kao da priča horor priču za Halloween.

A ovo nema veze s vješticama, mumijama i duhovima, već o stvarnom čudovištu čija su zlodjela i nazvat ćemo to bolešću, uništila mnoge obitelji. Cijela fama i opsesija nad Dahmerom je pljuska obiteljima žrtava. To ne znači da se ne bi trebali snimati filmovi koji portretiraju jedan monstruozni period serijskog ubojice. Dapače, film i serija, ako su dobro napravljeni, mogu dati jako dobru kritiku na propust društva te izraziti suosjećanje s žrtvama obitelji i na kraju krajeva, istjerati pravdu za sve one koji su nažalost postali žrtve nečijeg zlodjela. Jedini problem je što je izazovno usmjeriti društvo ka pravim vrijednostima, bez da se cijeli projekt pretvori u obožavanje bad guya. Doista bizarno.

SAZNAJ VIŠE: