Mediteraneo Sushi and Seafood: japansko iskustvo u srcu Dubrovnika

Sushi chef Mladen Križanović svojim originalnim japanskim jelima u restoranu Mediteraneo Sushi and Seafood očarava Dubrovčane i njihove goste
18.05.2023.
IMAGE SOURCE: Tomislav Kriste
RECOMMENDED

Vrhunsko gastronomsko iskustvo zbog kojeg ćete se osjećati kao da jedete u Japanu ove sezone možete doživjeti u gradu podno Srđa, točnije u restoranu Mediteraneo Sushi and Seafood, u kojem kreativni tim s mladim i talentiranim sushi chefom Mladenom Križanovićem na čelu stvara prava mala japanska remek (d)jela. 

Mediteraneo Sushi and Seafood nalazi se na vrhu Buže, na sjevernom ulazu u povijesnu jezgru. Ono što mu dodatno daje na šarmu je lokacija koja je doslovce u samom srcu Dubrovnika, a opet dovoljno skrivena od gužve i brojnih turista. Tu se može pojesti sjajan sushi, ali i druga jela inspirirana Dalekim Istokom, koja je za Mediteraneo iskreirao chef Križanović. Ovaj priznati sushi majstor s certifikatom Tokyo Sushi Academy vještinu izrade sushija naučio je u njegovoj prijestolnici – Japanu. Bogato i vrijedno iskustvo koje je tamo skupio pretočio je u Mediteraneo signature jela, poput Unagi Don (sushi riža, filet jegulje sa žara u unagi umaku, sezam, japanski omlet, svježi vlasac), Hamachi Crudo (filet gofa, vinaigrette od krastavca, ikra od pastrve, daikon, sezam ulje, flambirana naranča) i Shime Saba (marinirana skuša, ponzu umak, yuzu kosho, ukiseljeno povrće). 

Naizgled nespojive kombinacije namirnica Križanović vješto spaja i stvara fenomenalne fuzije okusa, koje se još dugo pamte. S obzirom da se ipak nalazimo na Mediteranu, ali i da restoran ponosno nosi istoimeni naziv, ovdje se mogu pojesti i tradicionalna mediteranska riblja jela poput crnog rižota, bakalara na bijelo, odrezak od sabljarke, kao i svježe malostonske kamenice i dagnje. Tu se stvarno može pronaći nešto za svačiji ukus: egzotična jela poput jegulje za one znatiželjne, klasična dalmatinska jela za one koji se drže tradicije, ali i odličan izbor originalnih vegetarijanskih i veganskih jela, a sve to po vrlo prihvatljivim cijenama.

„U Dubrovnik sam došao kako bih bio što bliže izvoru svježih jadranskih plodova, na čemu se i temelji filozofija restorana. Tim i ja pokušavamo ukomponirati sto vise lokalnih namirnica u meni restorana. Dakako da smo zbog naših gostiju primorani koristiti i neke uvozne namirnice poput lososa i kozica, no svakako je težnja na tome da to bude u minimalnim količinama. Želimo prije svega lokalnoj zajednici približiti kulturu japanske prehrane, kako s ribljim, tako i s nekim drugim japanskim jelima. Koristimo mnogo japanskih tehnika odležavanja i pripreme namirnica te se time pokušavamo izdvojiti od ostalih restorana istoga tipa na sceni. Takođe,r u ponudi imamo jela koja su u domeni lokalnih, tradicionalnih specijaliteta poput dagnji na buzaru, malostonskih kamenica i crnog rižota koje smatram neizostavnim stavkama mediteransko-dalmatinske gastronomije, a koje bismo željeli prezentirati prije svega stranim gostima. Uz fiksni meni, ideja je svakako ubacivati jela u tjednu/dnevnu/kratkotrajnu ponudu ovisno o dostupnosti svježih namirnica, kroz koje bismo pokazali svoju kreativnost te ponudili stalnim gostima nešto novo prilikom svakog idućeg posjeta“. – kaže chef Križanović, koji nastoji njegovati izrazito individualan i personaliziran pristup svakom gostu te ovisno o afinitetima gosta, predlaže koji bi bio najbolji izbor, a gosti posebno vole  čuti zanimljivosti oko pripreme određene ribe koja je u ponudi, načinu obrade i čuvanja, ali i sve druge male tajne velikih majstora. 

Glavna filozofija restorana je maksimalna iskoristivost namirnice. Tako se jegulja može kušati i u sushiju i u nekim azijskim jelima, a primjerice tuna se može kušati u tuna tartaru, sushi rolicama i tuna tatakiju. „Na jednoj namirnici koristimo više tehnika obrade pa na taj način dobivamo različite teksture, okuse, konzistenciju, odnosno s jednom namirnicom kreiramo nekoliko različitih jela“. 

Mediteraneo nudi i bogat izbor jela za doručak/brunch, poput Eggs Benedict, poširana jaja s avokadom, zobena kaša s voćem, omleti s raznim povrćem i sl., a uz koje savršeno pašu cijeđeni sokovi, specialty kava ili matcha latte. Nekoliko pažljivo odabranih deserata savršeno zaokružuje meni, a tu se posebno ističu svileni tofu puding s matchom i tradicionalni broštulani mjenduli. Uz ekološki proizvedena vina vinarije Lovrec u ponudi su i lokalna vina poput Pošipa te Maraštine, Malvasije i Grka vinarije Miljas. Lovrecova ekološka vina poput Pinot gris i Sauvignon blanc nježno zaokružuju sushi priču, dok se lepršavi prosecco izvrsno sljubljuje s malostonskim kamenicama.

Za vizualni identitet i unutrašnjost restorana zaslužna je priznata dubrovačka kiparica i slikarica Iris Lobaš Kukavičić, koja je inspiraciju pronašla u tirkiznom plavom moru, lavandi, zelenilu ružmarina, maslina i ribljih delicija. „Ideja oblikovanja interijera restorana bazira se na suvremenom pristupu prostoru u kojem prevladavaju stilizirane forme, ravne linije s naglaskom na zvuk boje i likovnih vizuala koji dominiraju prostorom. Mediteran očarava, a istovremeno i inspirira tako da smo kroz likovni pristup prostoru željeli vizualizirati pravo bogatstvo okusa, mirisa i predivnih vizura mediteranskog krajolika. Budući da se moji likovni radovi odnose uglavnom na kiparstvo i slikarstvo s odmakom u ambijentalnu umjetnost i multimediju, vlasnici prostora su željeli da sam prostor restorana zapravo bude interaktivni umjetnički rad u kojemu će posjetitelji restorana moći uživati u umjetničko gastronomskom ugođaju  Mediterana“. 

SAZNAJ VIŠE: