Marko Feher ima novu bridal kolekciju. I sve je samo ne tipična

"HE SAID: YES!", kampanja koja izvrće ustaljena pravila i o kojoj se priča na društvenim mrežama
07.06.2022.
IMAGE SOURCE: Edvin Kalić

Otkako je, prije desetak godina, započeo svoje modno putovanje i sceni se predstavio prvom kolekcijom naziva “Virdžina”, Marko Feher je oblikovao modu po samo svojim pravilima. Unatoč vrlo konzervativnoj sredini u kojoj živi i stvara, nikada se nije libio propitivati tradicionalne vrijednosti i duboko ukorijenjene norme koje društvo uzima zdravo za gotovo i brani pod svaku cijenu priječeći tako put napretku. Unatoč tome što su ga često smatrali kontroverznim, iz kolekcije u kolekcije i iz kampanje u kampanju smjelo je razbijao tabue, pomicao granice, poticao na promišljanje o kalupima koji nas stežu, o obiteljskim odnosima, korijenima, o rodnim ulogama, ravnopravnosti i bezbroj drugih važnih tema, uvijek nastojeći potaknuti publiku da se odmakne od statusa quo.

Za njega moda nikada nije bila samo lijepa odjeća, ona je uvijek bila nešto više, alat za raspravu, poligon za promjene…

Banjalučki dizajner, koji je svoj modni put nastavio na prestižnom londonskom Central Saint Martinsu, svoje je kolekcije predstavljao od Zagreba, preko Sarajeva i Skopja, pa sve do Vancouvera i Londona, no tome unatoč uvijek ga je najviše intrigiralo podneblje u kojem je odrastao i krute norme koje u tom našem kutku svijeta vladaju. I svojom posljednjom kolekcijom, kao i pripadajućom kampanjom “HE SAID: YES!”, koja djeluje kao jedna izuzetno netipična bridal kampanja, još jednom je odlučio propitati tradicionalne vrijednosti i pravila odijevanja nametnuta društvenim normama, potaknuti nas na promišljanje o rodnim ulogama, o toksičnoj muškosti koju često niti ne primjećujemo i postaviti ono ključno pitanje: “Hoće li ravnopravnost ikada postati tradicionalna vrijednost?”.

Odavno smo naučili da tvoje kampanje nisu samo vizuali s lijepom odjećom. Svoje modno djelovanje uvijek koristiš kako bi pomaknuo granice, propitao društvene norme koje ponekad slijepo slijedimo i potaknuo publiku da o njima razmisli. Tvoja nova kampanja ”HE SAID: YES!” slijedi upravo tu ideju. Koja pitanja ovoga puta postavljaš?

Tako to na kraju izgleda, a u suštini ja se samo ne osvrćem na modu, nego na sebe i postojanje prateći sve što se oko mene događa. Mene nikada nisu mogle pokrenuti klasične modne priče. Oduvijek me umaralo kada se nešto podrazumijeva, pa naravno i kada je riječ o odijevanju za određene prilike. Ovo je kolekcija koja je nastala iz milijun pitanja, a ne odgovora, kako je to obično do sada bilo.

A pitanja ovog puta su išla u smjeru, zašto je muškarac “glava” kuće? Zašto za iste poslove muškarci imaju veće plaće?  Zašto nije OK da muškarac odjene korzet? Zašto otac odlučuje, kada su majčine odluke ispravnije? Zašto ženu smatramo jakom samo ako ima odlike “muškarca”? Zašto “pravi” muškarac mora imati kratku kosu, nositi sportsku odjeću ili klasično odijelo? Zašto svi na svadbama moraju izgledati isto? Zašto muškarac nije dovoljno muškarac ako nije obučen kao njegov kum? 

Isprva se čini da je riječ o bridal kampanji, no ona je vrlo netipična. Netipična je zato što običavamo u fokusu vidjeti ženu koja izgovara “sudbonosno da”. Makar to čini i muškarac, on je često izostavljen iz priče. Je li tvoja kampanja svojevrsna kritika bridal kampanja na koje smo navikli? Ili je riječ o širem propitivanju društvenih vrijednosti?

Točno, ovo je bridal kampanja koja to ustvari nije. Nekako imam dojam da i tu želimo pokazati “superiornost” muškaraca, jer on je taj koji bira, on je taj koji odlučuje, nikako se ne može dogoditi da je žena odabrala, a muškarac pristao i rekao “da”. Vrlo je neophodno osvijestiti koliko ima toksične muškosti u svakodnevnom izražavanju, koliko manjka ravnopravnosti…

Znam da se to mnogima čini kao nešto posve nebitno, ali je jako bitno, jer po meni to trebaju biti tradicionalne vrijednosti koje ćemo ostaviti novim generacijama. Zato se pitam, hoće li i zašto nikada, ravnopravnost postati tradicionalna vrijednost?! A kampanja je kritika našim ograničenim stavovima i pogledima na standarde.

Premda se danas pojam vjenčanice proširio, a pravila oko forme donekle olabavila, i dalje robujemo društvenim normama koje nam nameću što je prikladno odjenuti u ulozi mladenke i mladoženje. Posebno kada je riječ o muškarcima koji na izbor imaju samo odijelo. U tvojoj kampanji muškarci nose korzete. I muškarac i žena nose bijelo. Moram priznati da si sjajno izvrnuo društvena pravila koja smo zalijepili za rodne uloge.

Upravo tako kako je stigmatizirana ženska pasivna uloga postojanja, tako je i muškarac glede odijevanja veoma ukalupljen. Nama su danas tabu visoke pete i haljine koje  su bile izvorno muški odjevni komadi. Visoke pete su koristili isključivo bogati muškarci kako bi se izdignuli od zemlje više od ostalih, a glede haljina i draperija na muškarcima, imamo ih čak i u drevnom Egiptu.  Nije li suludo ograničiti ljude da na njihov dan moraju izgledati onako kako to mi očekujemo?

Zamisli, udaješ se i smatraš to jednim od najvažnijih dana svog života, a onda pomisliš “jedva čekam na ovaj dan izgledati kao sve druge žene” ili muškarci, svejedno. Zar ne bi trebalo da svatko taj dan pokaže posebnost svog postojanja? Da prikaže istinsku sebe, pa makar to bila neka najdraža pidžama na svijetu.

Živiš i radiš u sredini koja je i dalje vrlo konzervativna no nikada se ne libiš izazvati ju da pogleda izvan okvira. Kako publika reagira na tvoje propitivanje tradicionalnih vrijednosti? Zašto smatraš da moda mora postavljati pitanja, a ne biti samo “oku ugodna”?

Jednom mi je jedna novinarka rekla, ti ovo i radiš za svoju sredinu, jer ti si se već u procesu preispitao i sada nama donosiš rezultate i nove poglede i mislim da je to točno. Bilo bi lijepo barem jednoj osobi ukazati da perspektiva nije isključivo jedna.  Moda, istinska moda za mene nikada nije bila samo oku ugodna, svi svjetski modni revolucionari su imali ozbiljnu “težinu” postojanja, pa čak i onda kada je to izgledalo kao “samo lijep komad odjeće”. Lijepa moda je dosadna, brza moda je na sve strane, shopovi niču u sekundama, a onda sve to polako gubi smisao, jer jedina svrha je prodaja.

Foto: EDVIN KALIĆ

Make-up: RENATA PONJEVIĆ 

Hair: ENSAR DERVISBEGOVIC – HAIR WITH CHARACHTER 

MODELS: ANJA MEDIć + JAN OSKAR IVANČIĆ

SAZNAJ VIŠE: