Maja Miletić je predstavila novu kolekciju nakita

09.02.2022.

“Memento mori, amor fati, memento vivere su pojmovi o kojima sam razmišljala u ovo nadrealno vrijeme koje živimo zadnjih godina. Stoici su znali u džepu nositi novčiće s otisnutim memento mori simbolima da bi se sjetili živjeti u trenutku. Moji modeli iz ove kolekcije nose sličnu poruku i služe kao osobni totemi i podrška.” – kazala nam je Maja Miletić o novoj kolekciji nakita memento 2022 koju je predstavila putem službene kampanje. U nazivu ima i posvete modernom dobu, točnije memeovima koji su nas, po riječima dizajnerice, tješili u ove posljednje dvije teške godine pandemije.

“Uz obožavanje interneta i informacija, polako shvaćam koliko mi gori pod petama od želje za stvarnim životom, stvarnim ljudima, stvarnim teksturama. Stvarnim uspomenama, grčevito sačuvanima. U nekoliko vizuala kolekcije sam pokušala krivotvoriti onaj trenutak kad čovjek prođe ispred projektora pa se na njemu ocrtava slika, radnja, moment, uspomena. Dupla ekspozicija Mladene priča o sjećanjima na same sebe u jednostavnijim vremenima. Za njima neću žaliti (iako hoću), ali ću živjeti punim plućima uz saznanje da je svaka tema zapravo dvije teme. Priča o životu je priča o smrti, priča o izolaciji je priča o slobodi, memento mori je memento vivere. “

Materijali korišteni za izradu su poliester uže, polimerna glina, srebro, 24 karatna pozlata, mjed, biseri i poludrago kamenje.

“Vizuali su nadahnuti uljem na platnu Philippe de Champagne-a ‘Still life with a skull’ iz 1669. godine, djelom koje pripada Vanitas pravcu. Motivi su tulipan kao simbol života, lubanja kao simbol smrti te pješčani sat kao simbol prolaznosti. Još jedno djelo iz Rima istog perioda mi je dugo držalo pažnju- mozaik s lubanjom, autor je nažalost nepoznat. “ – kazala je Maja Miletić. 

Kolekcija je uskoro dostupna u Gardedrobi u Martićevoj 17 i na mammii stranicama.

Model: Mladena

Fotografija: Maja Miletić

SAZNAJ VIŠE: