k.užina: chef Toni Boban otvorio novi restoran u Splitu

k.užina je novi restoran u samom centru Splita koji će vas osvojiti na prvu
06.03.2024.
IMAGE SOURCE: @k.uzina_restaurant
RECOMMENDED

Svako toliko se nešto novo otvori u Splitu pa kad smo prije nekoliko mjeseci čuli kako chef Toni Boban otvara vlastiti restoran, bili smo iznimno sretni. Svi koji poznajete gastro scenu grada Splita, sigurno ste već kušali neka njegova jela, a bilo je pitanje vremena kada će otvoriti nešto svoje. I otvorio je restoran k.užina. Već samo ime implicira na dalmatinska jela, a Toni nam je otkrio sve detalje u nastavku. Naime, restoran se nalazi u samom centru grada, točnije na adresi Kraj svete Marije 1, odmah kod Narodnog trga (Pjace), u prizemlju poznatog hotela. No, osim interijera, ovaj restoran ima i prekrasnu, romantičnu terasu na koju jedva čekamo sjesti. Postavili smo Toniju nekoliko pitanja, a ključno je bilo hoće li restoran raditi i zimi, to je Splićanima glavno pitanje, a što nam je sve Toni odgovorio, donosimo u nastavku.

k.užina

k.užina

Možeš li našim čitateljima opisati koncept, što možemo očekivati u k.užini?

Vrlo jednostavno. Koncept restorana k.užina bi bio tradicionalna dalmatinska kuhinja s modernim pristupom – modernim tehnikama kuhanja. Zamišljeno je da gost u ugodnom ambijentu našeg restorana pojede dva, tri slijeda, te jednostavno uživa u njima. Naglasak je prvenstveno na kvalitetnoj hrani i vrhunskim namirnicama.

k.užina

S obzirom na to kako u centru grada u Splitu zimi skoro sve zatvori, kakvi su vaši planovi za zimu?

Naši planovi su raditi cijelu godinu (osim mjesec dana kada bismo bili na kolektivnom godišnjem odmoru). To planiramo ostvariti tako što su nam ciljani gosti domaći Splićani koji vole dobru hranu, pa se zaista nadamo te ćemo dati sve od sebe da restoran radi cijelu godinu. Svi znamo koliko je to važno i trudit ćemo se ispuniti očekivanja.

k.užina

Kako bi opisao atmosferu i ambijent restorana, ovo se osobito odnosi na interijer?

Ambijent restorana je jako ugodan. Vodili smo se tim da je hrana u prvom planu, a interijer ugodan i nenametljiv i nadamo se kako smo uspjeli stvoriti upravo takav ugođaj. Osim interijera, pazimo na sve detalje, poput glazbe i zaista se nadamo kako će se, uz malo dobre glazbe i spize, svaki gost osjećati ugodno. Što se tiče vanjskog prostora – terase, nju ćemo otvoriti za nekoliko dana i ona će biti pravi “raj na zemlji”.

Na nekoliko fotografija na društvenim mrežama smo je već dijelom i pokazali i sudeći po upitima izgleda da je pravi mamac za oči. Samo se još malo strpite. Kao što i sami znate, smješteni smo u starom dijelu grada pa nam je zapravo terasa okružena starim uličicama sa svih strana. Posebno se veselimo otvaranju iste jer na njoj ćete osjetiti onaj autentični splitski šušur, a opet ste zaklonjeni i imate privatnost.

k.užina

k.užina

restoran

Kao dugogodišnji kuhar s iskustvom rada u nekim od najpopularnijih splitskih restorana, što je za tebe presudno za uspjeh restorana?

Kaže se da postoji nekoliko faktora koji utječu na zadovoljstvo gosta: interijer restorana, mirisi koji dopiru iz restorana, usluga, odnosno osoblje, pa tek na samom kraju hrana. Sve to treba biti kako treba, ali ipak smatram da je hrana presudna da bi se gost vratio ponovno i da je presudna za uspjeh restorana.

split

gastro scena Splita

Hoćete li se bazirati i na domaću publiku i na koji način?

Naravno, glavna ciljna skupina su naši domaći ljudi koji vole malo moderniji pristup hrani, ali također pozivam i one koji baš i ne vole riskirati da dođu i probaju… pa neka kažu svoje mišljenje. Vjerujem da će im se svidjeti.

Toni Boban

Tvoje najdraže jelo s jelovnika i zašto?

Stvarno ne bih mogao izdvojiti jedno jelo iz jelovnika. Ali, ako želite osjetiti prave okuse i doživjeti k.užinu na pravi način, u tom smislu bih predložio bih tri slijeda mesnih jela ili tri slijeda ribljih. To je najbolja kombinacija za potpuni doživljaj.

chef

Toni Boban

Kako planirate zadržati goste s obzirom na konkurenciju? 

Ne vidim nikakav problem u konkurenciji, dapače, smatram da je konkurencija zdrava i da je glavni pokretač svih nas. Mi ćemo goste zadržat trudom, radom i konstantnim rastom i razvojem u vidu naših novih jela.

SAZNAJ VIŠE: