Adrian Michalcik: najbolji svjetski barmen otkriva nam recept za koktel

Njegova karijera je zaista impresivna, a imali smo ga priliku gledati i ugostiti u splitskoj Bokamorri gdje je oduševio splitsku publiku.
13.11.2023.
IMAGE SOURCE: Damira Kalajdžić
RECOMMENDED

Adrian Michalcik je vrhunski barmen koji se može pohvaliti titulom najboljeg svjetskog barmena u 2022. godini. Trenutno živi i radi u Norveškoj gdje je također nagrađivan kao najbolji barmen u državi. Njegova karijera je zaista impresivna, a imali smo ga priliku gledati i ugostiti u splitskoj Bokamorri gdje je pokazao svoje umijeće miksologije i oduševio splitsku publiku. Kako mu je bilo u Splitu i što nam ima za reći o sebi, saznajte u nastavku teksta.

Adrian Michalcik

Kako si se prvi put zainteresirao za miksologiju i svijet koktela? Što je presudilo da se odlučiš baviti ovim poslom?

Od rane dobi bavio sam se profesionalnim sportom, i nikada ne bih ni pomislio da neću postati profesionalni sportaš. Međutim, tijekom srednjoškolskih dana kada sam pohađao Hotel Academy, neočekivano sam se zainteresirao za gastronomiju. Jasno se sjećam djetinjstva kada su moji roditelji u Slovačkoj dočekivali susjede s hranom i pićem. Ta ljubav prema gostoprimstvu postala je još jača kada sam počeo srednju školu, posebno u okolini bara. Osjećao sam duboku povezanost s tim iskustvom.

Nakon završetka srednje škole, otkrio sam paralelu između sporta i gastronomije. U hokeju na ledu, gdje sam igrao kao vratar, pronašao sam sličnosti između svoje uloge i uloge barmena. Konobari su bili kao igrači ispred mene, a ja, kao barmen, bio sam kao vratar. Bar mi je postao čarobno mjesto gdje ljudi dolaze, druže se i dijele gostoljubivost (hospitality), baš kao što se sjećam uspomena iz djetinjstva. Taj osjećaj bliskosti i topline osvojio je moje srce, i od tada sam zaljubljen u svijet barmanstva / miksologije.

Koje su najvažnije vještine koje si stekao tijekom svoje karijere u miksologiji?

Vjerujem da je jedan od najvažnijih aspekata barmenstva, posebno u mixologiji, naša veza s gostima. Jedna od vještina koju sam zaista usavršio jest sposobnost hospitalityja i uspostavljanja bliže veze s gostima. Naravno, u mixologiji se stalno poboljšavam iz godine u godinu, prilagođavajući se novim trendovima, proizvodima i tehnikama. Neprestano učim i razvijam se. No, jedna od najvrjednijih lekcija koje sam naučio u ugostiteljstvu jest sposobnost povezivanja s ljudima na dubljoj razini.

Bokamorra

Možeš li podijeliti priču o svom iskustvu na svjetskom natjecanju za barmene? Kako si se pripremao i osjećao tijekom natjecanja?

Ovo je odlično pitanje. Worldclass je postao dio mog života od 2015. godine kada sam prvi put čuo za natjecanje. Natjecao sam se na globalnoj razini 2016. godine i zapravo zauzeo 6. mjesto u Miamiju. Od tada, sanjao sam o povratku, postizanju još boljeg rezultata i možda čak natjecanju za titulu Worldclassa. Šest godina kasnije, vratio sam se na globalnu scenu u Sydneyu i donio kući titulu. Bio je to dug put koji sam doslovno vidio pred sobom od trenutka kada su me proglasili pobjednikom.

gostovanje

Mogu usporediti taj osjećaj s onim što neki ljudi doživljavaju kad se približavaju kraju života; vidite trenutke svog života. U tom trenutku, razmišljao sam o svim trenucima koje sam žrtvovao i provodio u učenju. Bio je to dug put, težak i izazovan, ali isplatio se. Kako sam se pripremao? Dosta sam vježbao, učio, tijekom godina skupljao mnogo ideja – kako ne samo stvoriti koktel, već ostaviti dojam, izazvati emocije s kojima se ljudi mogu povezati. Vježbao sam, sve snimao kamerom, razmišljao o glazbi koju ću koristiti, kako ću se odjenuti za prigodu i mnoge druge detalje važne za natjecanje. Postoji još mnogo aspekata koje bih želio spomenuti, ali odgovor bi bio predug.

Koji ti je najdraži koktel i što ga čini posebnim?

Moj omiljeni koktel je onaj koji imam u čaši. No, ako moram birati između klasičnih koktela, preferiram različite vrste Spritz pića, pogotovo tijekom dana ili toplijih godišnjih doba; lagani su i osvježavajući. Što se tiče žestokih pića, moj izbor bi uvijek bio viski. U večernjim satima, uživam u klasičnim koktelima poput Old Fashioned koktela, koji ističe žestoko piće, posebno viski. Kombinira dodir slatkoće i gorčine, baš kao i život.

Kako se nosiš s pritiscima i zahtjevima brze i visokokvalitetne usluge u baru tijekom gužve?

Nije baš tako jednostavno u nekim aspektima, sigurno. Gastronomija i barmenstvo su izazovna zanimanja koja uključuju dugotrajno stajanje i stalnu interakciju s ljudima. Fizički i emocionalno, to može biti prilično zahtjevno. Međutim, tijekom izazovnih trenutaka tijekom smjene, uvijek se trudim podsjetiti zašto sam odabrao ovaj put – moja strast prema ljudima, ljubav prema povezivanju s drugima i entuzijazam prema ugostiteljstvu i koktelima. Kada postane izuzetno užurbano i stresno, ključno je ne samo zadržati mirnoću i stabilnost, već i biti organiziran – držati stvari na odgovarajućim mjestima i ostati povezan s članovima tima. Ovaj pristup će svakako pomoći tijekom dugih smjena.

Adrian Michalcik

Kako se prilagođavaš različitim preferencijama i okusima gostiju prilikom stvaranja novih koktela?
Pratiš li trendove ili stvaraš nove okuse na koje se ljudi trebaju naviknuti?

Definitivno se trudim razumjeti potrebe mojih gostiju; to je najvažniji aspekt. Nastojim biti inovativan i uvijek donositi nešto novo na stol, poslužujući to na ugodan i lako razumljiv način za ljude. Međutim, dok težimo biti inovativni, uvijek trebamo imati na umu da kokteli trebaju biti dobro uravnoteženi po okusu. Susreo sam ljude koji rade koktele koji su previše inovativni, ali nedostaje im okus. Dakle, rekao bih da sve ima svoje granice. Ako želimo biti inovativni, uvijek moramo zapamtiti da to radimo za potrošače, za goste, i trebamo izbjegavati pretjerano nekonvencionalne kreacije. No, definitivno se trudim biti više inovator nego pratitelj trendova.

Kako biraš sastojke i kombinacije za nove koktele?

Inspiracija je posvuda. Trudim se, naravno, ostati u dodiru s raznim barskim scenama diljem svijeta i temeljito koristiti trendovske sastojke ili pronaći sastojke specifične za određenu sezonu, stvarajući trendove koji bi mogli biti fokus sljedeće sezone. Kao što sam spomenuo, inspiracija je posvuda, pa crpim inspiraciju iz hrane, kuhara, svijeta slastica, ali i iz prirode te lokalnih sastojaka. Stvarno mi je stalo do priča koje stoje iza koktela, inovativnih načina posluživanja, poput čaša u kojima se koktel poslužuje, garnisha i slično. Također se možemo inspirirati umjetnošću.

Bokamorra

Možeš li našim čitateljima podijeliti neki jednostavan recept za home made koktel

Paloma je vrlo popularno piće s bazom tequila, čija je receptura vrlo jednostavna, a koktel osvježavajuć:

0,05 Don Julio Blanco
0,02 Agave sirupa
0,02 Soka od limete
0,1 Grapefruit soda
Kriška grejpa kao dekoracija

Kako vidiš budućnost miksologije i što bi još volio postići u svojoj karijeri?

Vjerujem da je mixologija danas ponovno u zlatnom dobu. Kokteli su se brzo razvijali posljednjih 200 godina, a posebno značajno razdoblje bilo je oko prohibicije prije stotinu godina. Danas, s modernim tehnologijama i interesom gostiju koji su otvorenih umova i vole eksperimentirati, te s dostupnošću sastojaka iz cijelog svijeta, mixologija će se nastaviti razvijati u sljedećih 10 do 20 godina. Vjerojatno će doseći još veće visine, postajući inovativnija i hrabrija.

Adrian Michalcik

Što želim postići? Moj cilj je ostati u gastronomiji, ostati blisko povezan s ljudima i donositi im dugotrajnu sreću. Također se nadam da ću potaknuti mlađe generacije da budu aktivnije zainteresirane za ono što se događa u svijetu, jer danas se suočavamo s velikim problemom nedostatka novih ljudi u našoj industriji. Mnogi ljudi biraju karijere u IT sektoru ili kreativnim područjima, ali zanimanje za barmenstvo blijedi. Odlučan sam motivirati druge da zavole našu industriju, zadrže strast i pruže izniman hospitality našim gostima. Poticanje ljudi da se bave barmenstvom i ugostiteljstvom jedan mi je od glavnih ciljeva.

Možeš li nam reći nešto više o tvom gostovanju u Bokamorri u Splitu. Kako si se za pripremao i je li splitska publika bila zadovoljna?

Proveli smo nevjerojatno vrijeme u Bokamorri, to je zaista sjajno mjesto. Osobno obožavam pizzu, jedno je od mojih omiljenih jela, a oni prave izvanrednu pizzu. Također, mixologija je bila na visokoj razini općenito – probao sam nekoliko koktela i bili su ukusni. Pripremao sam se za ovaj guest shift kao i obično – malo istraživanja tržišta, trudio sam se odabrati okuse koji bi mogli biti popularni ili privlačni.

Kreirao sam fantastična pića za guest shift, a što se tiče private sessiona – imali smo manju publiku, ali proveli smo sjajno vrijeme i dobili izvrsne povratne informacije od ljudi o prezentaciji. Stvarno sam sretan što sam svojim dolaskom u Split i Zagreb, donio još jedan oblik vrijednosti kroz svoje radionice i druženje s ljudima koji vole i dijele iste vrijednosti. Općenito volim mediteranski dio i budući da dolazim iz Slovačke, usmjeren sam prema slavenskim kulturama i osjećam snažnu simpatiju prema Hrvatskoj. Vjerujem da Hrvatska kao država posjeduje sve što je potrebno i nadam se da ćemo je vidjeti kako cvjeta u industriji barmenstva u sljedećem desetljeću.

gostovanje

Možeš li izdvojiti neki poseban koktel s gostovanja u Bokamorri

Koncept je obuhvatio prošlost, sadašnjost i budućnost, prikazujući evoluciju industrije koktela. Prvo, koktel koji predstavlja prošlost bio je u stilu popularnog Old Fashioned koktela, što osobno volim. Međutim, preferencije se razlikuju od osobe do osobe. Jučer sam osjetio da bih, ako bih trebao odabrati koktel, vjerojatno odabrao onaj koji predstavlja budućnost. Prošlost je predstavljao Old Fashioned, sadašnjost je imala više pristup spritz stilu pića, dok je budućnost predstavljala nešto kompleksnije, vrlo modernu margarita s okusima kao što su aloe vera, zelena jabuka, bazga, malo wasabija i osnova od fantastične tequile DON JULIO. To je za mene bio dan budućnosti koktela.

BURO. Promo / Sponzorirani sadržaj

SAZNAJ VIŠE: