Koji su najskuplji gradovi za život?

Otkrijte koje su se zemlje svijeta pronašle na popisu deset najskupljih gradova za život u ovoj godini
12.06.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram

Većina nas obožava upoznavati nova mjesta, kulturu i stil života zemalja diljem svijeta. Međutim, jedna je stvar posjetiti neku zemlju, a potpuno drugačije je živjeti u njoj. I sami smo osjetili koliko nas cijene u nekim gradovima „udare po džepu“, a svakodnevni život mogao bi biti izazovan, ali nikako nemoguć. Ako planirate preseljenje u neku drugu zemlju, dobro je znati koliko košta svakodnevi život pojedinih gradova kako bi se lakše pripremili za svoje novo životno poglavlje. Naime, Globalna tvrtka  za mobilnost ECA International objavila je svoju listu deset najskupljih gradova za život pa provjerite koji su to gradovi dospjeli na listu.

Azija dominira na ljestvici

Popis je sastavljen prema svim kriterijima koji ulaze u svakodnevni život, od prosječne cijene osnovnih troškova svakog kućanstva, kao što su najam, komunalije i javni prijevoz, do jačine lokalne valute svakoga grada. Indeks ECA posebno se usredotočuje na troškove života stranih radnika i iseljenika. Ovogodišnju listu predvodi Hong Kong koji je već treću godinu za redom na prvom mjestu za najskuplji grad na svijetu. Aziju službeno možemo prozvati najskupljim kontinentnom jer su se uz Hong Kong na popisu pronašla još četiri azijska grada: Tokyo, Šangaj, Guangzhou i Seoul. Neke regulacije uključuju Bliski Istok kao dio Azije pa se u tom slučaju Tel Aviv, koji je na šestom mjestu na popisu, računa u ukupan broj Azije. Lee Quane, regionalni direktor ECA-e za Aziju, objasnio je razloge prisutnosti rasta kontinentalne Kine na indeksu. „Većina gradova u kontinentalnoj Kini na našoj ljestvici ima višu stopu inflacije nego što smo navikli vidjeti, ali one su još uvijek niže nego drugdje u Aziji“, rekao je Quane u priopćenju. „Stoga je glavni razlog njegovog uspona na ljestvici kontinuirana snaga kineskog juana u odnosu na druge glavne valute.“

Tri europska grada pronašla su mjesto na popisu

Drugo mjesto zauzeo je New York, a odmah nakon njega slijedi švicarski grad Ženeva. Švicarska ima čak dva grada na ovoj ljestvici pa se uz Ženevu, na sedmom mjestu očekivano pronašao Zürich.

London se nalazi na četvrtom mjestu, a jedan od razloga zašto su London i New York tako visoko na ljestvici su visoki troškovi najma koji je porastao za 20% (London), odnosno za 12% (New York).

Gradovi koji se ove godine nisu našli u top 10 najskupljih za život su Madrid, Rim, Bruxelles pa čak i Pariz koji je bio pri vrhu ECA-ove liste prošle godine. „Gotovo svaki veći grad eurozone doživio je pad na ljestvici ove godine jer je euro u posljednjih 12 mjeseci imao lošiji učinak od američkog dolara i britanske funte“, objasnio je Quane. Sada su spomenuti gradovi pali na top 30 ljestvicu najskupljih gradova.

Pogledajte popis TOP 10 najskupljih gradova:

  1. Hong Kong
  2. New York
  3. Ženeva
  4. London
  5. Tokyo
  6. Tel Aviv
  7. Zürich
  8. Šangaj
  9. Guangzhou
  10. Seoul
SAZNAJ VIŠE: