Koji je stvarni doseg djelovanja niacinamida na našoj koži?

Čini se kao pravi skincare superheroj. Pogotovo za masnu kožu. Mnogo je niacinamidnih obećanja u eteru, stoga danas otkrivamo koji je pravi doseg djelovanja ovog sastojka. Niacinamid: The good, the bad and the ugly.
20.05.2023.
IMAGE SOURCE: Pinterest, Olival, Paula's Choice, dr. Barbara Sturm, mylivepov, beautify, ch4zza

Imate li masnu ili mješovitu kožu, niste mogli zaobići niacinamid odnosno vitamin B3 kao preporuku. Sastojak koji je oduvijek bio u sastavu većine krema, tek je odnedavno počeo dobivati slavu. Tada kreću pitanja s čim se smije ili ne smije miješati, kao i mnogi odgovori s krivim informacijama. Zato danas odgovaram na sva najčešća pitanja o djelovanju i pravom dosegu učinka niacinamida na našoj koži.

Što radi niacinamid?

Popis zadataka je zaista opširan. Mogu se pronaći informacije kako je zaslužan za matiranje kože, smanjivanje masnoće kože, umanjivanje vidljivosti smeđih mrljica, jačanje kožne barijere, pa čak i da je odgovoran za hidrataciju kože. Da vidimo, jesmo li išta zaboravili? Naravno pomaže i kod umirivanja iritacija, a odnedavno sam susrela i tvrdnju da umanjuje vidljivost bora.

S jedne strane, znam da ovakve tvrdnje na deklaracijama moraju biti potkovane kliničkim istraživanjem, inače bi kompanije mogle platiti velike kazne za lažno reklamiranje, a s druge strane zvuči predobro da bi bilo istinito. 

Koja su ograničenja niacinamida?

Iz svih informacija koje su nam dostupne, čini se da je niacinamid pravi multitasker. No sjetimo se što još studije kažu za multitaskere. Kad radimo puno toga odjednom, ni jedan posao ne napravimo kako treba. Isto je i s niacinamidom. Uzet ću za primjer uklanjanje smeđih mrljica koje ostanu nakon upala na koži. Niacinamid fizički blokira ulazak kožnog pigmenta u stanicu kože, no ništa ne radi po pitanju prekomjerne proizvodnje kožnog pigmenta. Zato se nećemo lako riješiti mrljica koristimo li samo niacinamid, bez obzira na koncentraciju. Uz vitamin C, djelovanje se može poboljšati odnosno ubrzati. Niacinamid i Vitamin C skupa imaju komplementarno djelovanje.

Drugi primjer je recimo kod tvrdnji da smanjuje vidljivost pora. Niacinamid (s mehanizmom koji još uvijek nije dovoljno dobro opisan) pomaže regulirati prekomjerno mašćenje kože, ali učinak na širinu i vidljivost pora ne može imati sam po sebi. I tu mu treba pomoć poput salicilne kiseline.

Da skratim – niacinamid radi mnogo toga, ali ni jedan zadatak ne obavlja do kraja. Uvijek mu treba dodatna pomoć s nekim komplementarnim sastojkom. No upravo zato, niacinamid nalazimo u mnoštvu proizvoda.

Postoje li loše strane niacinamida?

Poznat kao dobro toleriran sastojak koji ne izaziva jake reakcije na koži, ali nije bezopasan. Pretjerano velike koncentracije mogu uzrokovati iritacije. Kliničke studije zbog kojih kozmetičke kompanije stavljaju niacinamid u proizvode uglavnom su rađene s koncentracijama od 5% do 10%. Iako smo kao kupci skloni razmišljanju da će nam veća koncentracija donijeti bolji i brži učinak, to nije uvijek rezultat. Previše visoke koncentracije mogu donijeti kontra efekt. Vidite li niacinamid serum s 15% ili 20% koncentracije, znajte da je tu odluku donijela osoba iz marketinga, ne formulator, ne bi li mogla napraviti 2 stvari. Reći kako ima najjači serum na tržištu kojeg potom može više naplatiti. A učinak za kožu neće biti duplo bolji. 

Već mjesec i pol testiram 3 različita niacinamid seruma s 3 različite koncentracije ( 5% na čelu, 8% na desnom obrazu i 10% na lijevom obrazu), a moji osobni rezultati pokazuju ono što većina formulatora nastoji dokazati ljudima. Nema velike vidljive razlike u krajnjem učinku između djelovanja 5% i 10%. Zato kao i uvijek savjetujem da biramo proizvode prema budgetu i teksturi koju volimo koristiti.

SAZNAJ VIŠE: