Kanye je predstavio novu Yeezy kolekciju. Nije prošlo bez drame

Naprasno, bez velikih priprema i uz kašnjenje od sat i pol vremena, Kanye West je jučer u Parizu predstavio devetu sezonu svog brenda Yeezy. Naravno da događanje nije prošlo bez kontroverzi
04.10.2022.
IMAGE SOURCE: Saint Creative Instagram
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U jednu stvar uvijek možemo biti sigurni kada je riječ o Kanyeu Westu, a ta je da će izazvati neki skandal koji će se sutradan prenositi na društvenim mrežama i u svim važnijim medijima. Već neko vrijeme vodi online bitke s gigantima adidas i GAP, a sve je kulminiralo sa samostalnom revijom koju je organizirao jučer u Parizu usred Tjedna mode. Revija nije bila na službenom rasporedu jer bi to zahtijevalo da se ista prijavi francuskoj modnoj komori mjesecima prije. Kanye radi stvari u svom ritmu i kao netko tko je težak 6 milijardi dolara ne treba sponzore, podršku i dozvolu za predstavljanje bilo čega. Revija nije bila velika i pozivnice su otišle na samo pedesetak adresa. Mnogi su stajali ispred prostora u nadi da će nešto vidjeti ili možda uletjeti na reviju, ali šanse za to su bile nikakve. Reviju ste mogli gledati uživo preko web stranice ShowStudio u vlasništvu poznatog britanskog fotografa Nicka Knighta, koji je snimio posljednju Yeezy x GAP kampanju s Candice Swanepoel.

Kanye je dan prije revije na Instagramu dijelio čudne fotografije „modela“. U postu je osvanuo set polaroida sa supermodelima prošlosti i sadašnjosti, ali i stara fotografija njegove bivše supruge Kim. Od poznatijih lica na pisti smo vidjeli Naomi Campbell i Michele Lamy. Samo za ovu prigodu Kanye je organizirao dolazak Donda zbora koji su stajali usred prostorije i pjevali tijekom cijele revije. Kolekcija je distopijski futurizam i ako ćemo biti iskreni, na trenutke izgleda kao da je nije stigao završiti. Ne možemo nužno reći da je Kanye inspiriran Balenciagom jer je svoju verziju mračne budućnosti predstavio puno prije Demne. Balenciaga u to vrijeme još nije krenula u smjeru u kojem ide danas te su priče o kopiranju koje kolaju na društvenim mrežama doista nepotrebne (proučite njegov rad od prije i sve će vam biti jasno). Silueta je oversized i na trenutke jako pretjerana. Toliko da ometa kretanje. Bomber jakne imaju militanti izgled i konstrukcijom ostavljaju dojam kao da je ispod njih pancirka. Na pisti je prikazao i nekoliko haljine koje izgledaju kao oversized potkošulje koje je netko izrezao škarama. Vidjeli smo i nekoliko sweatshirta s printom Pape.

Pregledom ostalih medija ustanovili smo da nitko nije sto posto siguran u to što su vidjeli na pisti, pa su se svi natpisi o događanju sveli na kontroverzu. U čemu je stvar? Kanye se pojavio u majici na kojoj piše „White Lives Matter“ što je izazvalo buru reakcija na društvenim mrežama, pogotovo ako se sjetimo njegove podrške Donaldu Trumpu i one MAGA kape koju je jedno vrijeme nosio.

Kanye je majstor koncepta i privlačenja pažnje, ali ovaj posljednji potez nije najbolje sjeo ni obožavateljima ni ljudima koji prate cijelu sagu već mjesecima (Od Kim do Petea preko adidasa do GAP-a). Što je htio poručiti, nitko ne zna. Je li uopće htio išta poručiti osim skrenuti pažnju na reviju? Ne znamo ni to, ali realno pažnje mu ne nedostaje. Prije revije je održao govor tijekom kojeg je izjavio da je Bernard Arnault (čelni čovjek LVMH grupacije) novi Drake, što znači da se dogodio neki sukob ili neslaganje. O tome ćemo vjerojatno čuti više kroz narednih par tjedana na Instagramu koji mu je omiljeno javno glasilo. I da…najavio je rat… show tek počinje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: