Kanye je danas “otkazao” samog sebe

Ako pratite BURO. svaki dan, onda znate da smo iscrpno izvještavali o svakom potezu Kanyea Westa u proteklih godinu dana. Priznat ćemo vam da smo se umorili
27.10.2022.

Pratiti Kanyea Westa je kao da pratite Livestream koji traje 6 mjeseci. U nekom trenutku ćete morati izaći iz kuće, zaspati, doći sebi.. Naravno da ćete u tom jednom trenutku kad klonete propustiti informacije jer Kanye nikad ne spava i aktivan je 24/7. U posljednjih desetak dana je uspješno srušio ne samo vlastiti integritet, već i integritet dvaju giganta – adidasa i GAP-a. Mediji pišu da Kanye više nije milijarder, ali ni adidas se neće moći pohvaliti rastom prodaje nakon raskida ugovora s njim jer je Yeezy imao značajan udio u profitu brenda. I Kanye to zna. Cijela ova priča izgleda kao neka namjerno osmišljena predstava u kojoj se taoci nisu birali i u kojoj je West zadao posljednji udarac adidasu i doveo ih u jako nezgodan položaj. Usudila bih se reći da je ovo sve napravljeno smišljeno i namjerno kako bi se izvukao iz ugovora i bacio adidas na koljena. Ako ste ikada mislili da West bira sredstva do cilja, evo vam dokaza da ne bira. Nekoliko dana su svi poznati ili povezani s Westom objavljivali podršku židovskoj zajednici. Prva je to učinila Kim Kardashian koja se distancirala od ispada bivšeg supruga kao i uvijek kada Kanye krene u napade.

Nema tko se nije ogradio od Westa na ovaj ili na onaj način. Ugovori se prekidaju, glazba se skida s platformi, uklanja se odjeća i obuća s njegovim potpisom. Svaki dan osvane novi tekst o nekom brendu koji ga se odriče. Čak ga se odrekao i Demna, točnije Kering u čijem je vlasništvu Balenciaga. Gotovo sam sigurna da su Demna i on i dalje dobri prijatelji, ali Kering sebi ne može dozvoliti podržavanje osobe koja za dobro jutro ispucava rasističke komentare. Anna Wintour je također stavila veto na sve što ima veze s Kanyeom, a danas je objavljeno da su resale platforme Rebag i TheRealReal odlučile zabraniti prodaju Yeezy odjeće i obuće.

Da stvar bude zanimljivija, Kanye se jučer pojavio nepozvan u sjedištu brenda Skechers (koji je u vlasništvu židovske obitelji). Što je tamo radio i koji je bio cilj posjeta nije poznato jer su njega i njegov tim ispratili zaštitari. Skechers se naravno odmah oglasio o ovom incidentu, a u priopćenju stoji da nemaju namjeru surađivati s Westom.

Kako sam napomenula na početku teksta, Kanye je zbog prekida suradnje s Adidasom izgubio 1,5 milijardu dolara (on kaže 2 milijarde) i sada njegova vrijednost iznosi 400 milijuna dolara. Jutros je na Instagramu objavio meme u kojem stoji „Ye reportedly cuts ties with Kanye West“, aludirajući na sve naslove koji su se pojavili u posljednja tri dana u svjetskim medijima, a koji su doslovno samo mijenjali ime brenda na početku rečenice o prekidu suradnje.

Sjetit ćemo se što se dogodilo Melu Gibsonu i Johnu Gallianu koji se nikada nisu oporavili od svojih incidenata koji su im uništili karijere. I jedan i drugi i dalje rade, ali daleko su od statusa koji su uživali prije rasističkih ispada. Nakon ispada su se povukli iz javnosti i čekali da se prašina slegne. Od Kanyea to vjerojatno nećete doživjeti. Ispričat će se, ali pod vlastitim uvjetima uz objašnjenje što je točno mislio kada je nešto rekao i zašto smo svi kolektivno idioti koji ne vide širu sliku kao što je on vidi.

Živimo u vremenima kad se ljude otkazuje zbog banalnosti, a Kanye je dugo izdržao bez pravog otkazivanja s puno opasnijim i ozbiljnijim komentarima koji imaju utjecaj na milijune ljudi koji ga prate i slušaju. I dalje se ne mogu oteti dojmu da je sve ovo dio nekog trećeg i većeg plana koji ima. Već je jednom bankrotirao, tako da ga ta činjenica vjerojatno ne brine. Nitko ne može naslutiti koji mu je sljedeći potez jer ovo je prvi put da njegove izjave stvarno imaju ozbiljne posljedice za karijeru. Činjenica da ga nije briga ili da se javno ponaša kao da ga nije briga je postala zaštitni znak West brenda. Selo gori, Kanye se smije.

SAZNAJ VIŠE: