Kako je skincare prestao biti self care?

02.03.2022.

Čini li vam se kako odjednom moramo biti kozmetički Baltazari (za one koji su premladi da shvaćaju ovu referencu – kozmetički znanstvenici) kako bi mogli koristiti proizvode za njegu kože? Sastojci čija imena zvuče kao da su iskočila sa stranica Harry Potter knjiga, ponekad je nemoguće izgovoriti. Uz to još moramo računati postotke i koncentracije? A sve što želimo je malo njegovati kožu prije (nadamo se) dugog sna.

Iako oduvijek postoje skincare fanatici koji jako dobro poznaju sastojke, tek s dolaskom The Ordinary brenda, temeljito poznavanje sastojaka u proizvodima za njegu kože postalo je in. Bolje rečeno, kozmetičko znanje novi je must have kod kupovine seruma i slaganja rutina. Naravno da moraš znati što čini 5% niacinamida te je li on kompatibilan s 10% AHA i BHA, te smije li se istu večer nanijeti i alpha arbutin (što god to bilo). Ako dobro upoznaš svoju kožu i kako djeluju sastojci tvoja će se koža preporoditi. Zvuči obećavajuće, zar ne?

Jedna dosadna floskula koja će zauvijek biti točna – svaka je koža različita. Čak i među istim tipovima kože, ne događa se jednak ishod. Na primjer, serumi s niacinamidom i cinkom bi trebali biti spasonosni za moju masnu kožu sklonu aknama, no nažalost, to se kod mene nije pokazalo točnim. S druge strane, serumi samo s niacinamidom – potpuno druga priča! Dat ću vam još jedan primjer. Nahvaljena zamjena za retinol – bakuchiol, slična reakcija kod moje kože. Kad god bi probala proizvod s njim, a isprobala sam serume, emulzije i kreme, uvijek mi vrati kožu u aknaste dane iako vidim kako za druge ljude s masnom kožom taj sastojak čini čuda.

Kad smo već kod čuda, ipak mi je drago da smo se maknuli od priča o čudesnim kremama i njihovom magičnom djelovanju. Dobro je da smo malo svjesniji o sastojcima koji su unutar kozmetičkih proizvoda i koji je doseg njihovog djelovanja. Ono što nije dobro jest krajnost u koju je otišla skincare zajednica. Suviše jak naglasak na znanosti izgurao je iz naših rutina najvažniji sastojak – selfcare trenutak. Budući da znanstveni momentum u skincare industriji još uvijek ide prema vrhuncu, on se neće tako skoro urušiti. Kako onda možemo vratiti selfcare u skincare? Predlažem ova 4 pravila:

Kako je skincare prestao biti self care? (фото 5)

Ustanovimo što želimo postići s našom kožom i držimo se samo sastojaka vezanih uz taj problem. Primjer: želim ujednačiti ten, stoga pratim novitete s vitaminom C.

Nemojmo se toliko zamarati s najnovijim hit sastojkom, jer on možda nije namijenjen za našu kožu ili problem naše kože.

Kako je skincare prestao biti self care? (фото 6)
Kako je skincare prestao biti self care? (фото 7)

Prvo potrošimo ono što imamo prije kupnje novog proizvoda. Nijedan proizvod nam neće pobjeći, ako ga ne kupimo isti tren kad stigne na police.

Promatrajte koji vas proizvodi vesele kad ih koristite, a koji vas stresiraju. Zadržite samo one – kako bi Marie Kondo rekla – that spark joy.

Kako je skincare prestao biti self care? (фото 8)

SAZNAJ VIŠE: