Je li došao kraj dijeljenju Netflixovog računa?

17.03.2022.

Netflix je jedna od najpopularnijih streaming platforma na svijetu i trenutno broji skoro 170 milijuna pretplatnika. Jedna od njegovih brojnih karakteristika zbog koje je toliko voljena platforma je to što se sa svakim korištenjem dodatno personalizira za korisnika i prilagođava sadržaj osobnim preferencijama. Međutim, ljepota ove, kao i drugih streaming platforma leži u mogućnosti dijeljenja jednog računa s više korisnika. Pa tako jedna osoba plaća Netflix, a na taj se isti račun uz lozinku može priključiti cijela rodbina osobe koja ga plaća i gledati serije i filmove praktički besplatno. To je veliki broj potencijalnih korisnika koji bi mogli plaćati vlastite račune, a koje Netflix s ovom opcijom gubi. Čini se da sada ovakvom besplatnom dijeljenju računa dolazi mogući kraj jer će Netflixov tim uskoro lansirati probni test u određenim državama koji će spriječiti beskonačno dijeljenje računa izvan jednog kućanstva.

Jučer je na službenoj Netflixovoj stranici osvanula informacija o potencijalnim novim izmjenama u plaćanju korisničkog računa. Naime, Netflix provodi probni test gdje će vlasnici računa plaćati dodatnu naknadu za ostale korisnike koji nisu unutar njihovog kućanstva. Ova odluka bit će testirana za sada samo u tri zemlje: Čileu, Costa Rici i Peruu. Korisnicima će biti naplaćeno 2,99 dolara naknade za dodatnog člana korisničkog računa koji nije dio kućanstva primarnog platitelja računa. Uz novu značajku „ dodaj ekstra člana“, korisnici s Netflixovim Standard i Premium računima moći će dodati „pomoćne“ račune za najviše dvije osobe s kojima ne žive, svaka sa svojim profilom, personaliziranim preporukama, prijavom i lozinkom.

Direktor Netflixa Chengyi Long je na službenoj stranici objavio poduži tekst u kojem objašnjava njihov eksperiment rekavši sljedeće: „Oduvijek smo omogućavali lakše dijeljenje korisničkog računa osoba koje žive zajedno sa značajkama poput odvojenih profila i višestrukog streamanja na Standard i Premium računima. Iako su ove opcije iznimno popularne, također su stvorile određenu zbrku oko toga kada i kako se Netflix može dijeliti. Kao rezultat toga, računi se dijele između kućanstava što utječe na našu sposobnost ulaganja u nove sjajne emisije i filmove za naše članove.“ Long je također istaknuo da je ovaj test napravljen kako bi Netflix promotrio kolika je efektivnost dodavanja dodatne naknade. Na spomenuta tri testna tržišta, Netflix će tijekom sljedećih nekoliko tjedana obavijestiti članove koji dijele svoj račun s osobama s kojima ne žive o novim opcijama. Od korisnika se može tražiti da potvrdi svoj račun samo ako se na njegov račun prijavi uređaj koji je izvan njegovog kućanstva. Tada Netflix može zatražiti od korisnika da potvrdi prijavu s uređaja slanjem verifikacijskog koda.

Ova testna opcija je razljutila korisnike Netflixa i nije naišla na veliko odobravanje. Korisnici Netflixa su još uvijek razočarani nedavnim podizanjem cijena pretplate pa je ova nova odluka samo šlag na već rasklimanoj torti. Iako je riječ samo o probnom testu, mogućnost da se ova opcija uvede i u ostale zemlje, moglo bi koštati Netflix titule omiljenog streaming servisa. Netflix bi mogao izgubiti značajan broj korisnika s obzirom na to da brojne druge streaming platforme nude opciju besplatnog dijeljenja jednog korisničkog računa, a ne zaostaju za Netflixom u opsegu i kvaliteti sadržaja. Već sad se korisnici prebacuju na druge platforme i otkazuju pretplatu na Netflix. Je li ovo dobra odluka ili ne, samo će vrijeme pokazati.

SAZNAJ VIŠE: