IKEA ima divne solarne lampe koje jako želimo u svom domu

IKEA je u suradnji s društvenom tvrtkom Little Sun kreirala kolekciju prekrasnih LED lampi koje rade na solarnu energiju podižući svijest o alternativnim energetskim rješenjima
31.03.2023.
IMAGE SOURCE: IKEA/ Little Sun

Švedski brend IKEA ima misiju razvijati korisne, dobro dizajnirane i inovativne proizvode za široke mase, a možemo reći da u tome doista uspjeva. Ovoga puta, najavila je novu suradnju s tvrtkom Little Sun koju vode poznati islandsko-danski umjetnik Olafur Eliasson i inženjer Frederik Ottesen. Kolekcija pod nazivom Sammanländ obuhvaća dvije LED solarne lampe, jednu stolnu i jednu prijenosnu. S obzirom na to da je riječ o lampama na solarni pogon, kolekcija ima za cilj podignuti svijest o alternativnim energetskim rješenjima te potaknuti korisnike da iskuse solarnu energiju u svome domu.

IKEA kolekcija Sammanländ

Dizajn stolne lampe inspiriran je Zemljinom orbitom oko Sunca, a karakterizira ju polukugla koja skriva izvor svjetlosti te je postavljena na okruglo ogledalo i okružena je s dva metalna kruga. Metalni krugovi su podesivi, a izvor svjetla u obliku polukugle se također može ukloniti sa stalka i koristiti kao zasebna svjetiljka.

Manja prijenosna lampa zamišljena je za korištenje na otvorenomi opremljena je žutim remenom koji se može objesiti bilo gdje kako bi se lampa punila na sunčevoj svjetlosti. Svaka lampa ima i USB-A i USB-C priključke za slučajeve kada solarno punjenje nije moguće. Kada su potpuno napunjene, baterije lampi mogu podržati i punjenje mobilnog telefona.

Kolekcija Sammanländ je dio posebne misije tvrtke Little Sun kojoj je cilj omogućiti pristup solarnoj energiji zajednicama bez redovne električne energije, prvenstveno u podsaharskoj Africi. „Kad mi se IKEA obratila s idejom razvoja projekta usmjerenog na solarnu energiju, prepoznao sam to kao priliku za širenje svijesti na širu publiku“, kaže Eliasson. Kolekcija će biti dostupna ekskluzivno u IKEA trgovinama u travnju. Cijene se kreću od 11 funti za prijenosnu lampu do 80 funti za stolnu lampu (odnosno oko 12,50 eura za prijenosnu, odnosno 91 euro za stolnu lampu). Ova divna kolekcija lampi nije jedino IKEA-ino istraživanje svjetlosti. Svakako pogledajte i kolekciju VARMBLIXT sastavljenu od dizajnerskih LED lampi.

SAZNAJ VIŠE: