To koliko smo mi ljudi u mogućnosti sve i svašta povezati s hranom, fascinantno je. Pogotovo u ovo moderno vrijeme društvenih mreža, nema boljeg načina za privući nečiju pozornost nego slatkim, pogotovo kad je beauty u pitanju. Imali smo “glazed nails” trend inspiriran krafnama, “strawberry makeup” i praktički sve slastice smo provukli kroz šminku, a sad imamo i gurmanske boje za kosu inspirirane omiljenim delicijama. Ove boje su pravi luksuz za kosu, s naglaskom na tople tonove i bogati sjaj. Karamela, med, cappuccino i vanilija samo su neki od sastojaka ovih gurmanskih nijansi, a savršeno su prilagođeni različitim podtonovima kože.

Što su gurmanske boje za kosu?
Gurmanske nijanse su bogate, složene boje koje evociraju osjećaj topline i raskoši. Primjerice, “syrup blonde” inspirirana je zlatnim nijansama sirupa, dok “cinnamon brunette” dodaje duboke, smeđe nijanse s dozom crvenkastih tonova. Umjesto izraženih kontrasta, ovi tonovi stvaraju suptilnu dimenzionalnost i prirodan izgled.
Možemo ih opisati kao “resetiranje” boje kose uz dodatak sjaja koji podsjeća na glazuru na torti. Idealne su za dodati malo svježine kosi, a pri tome ne narušavaju njezinu prirodnu harmoniju.

Kome odgovaraju gurmanske boje?
Najbolja stvar kod ovog trenda je njegova univerzalnost. Hladniji tonovi poput “icy vanilla” ističu plave oči, dok topli tonovi, poput “rich espresso”, savršeno pristaju osobama s toplim podtonovima kože. Ključ je u prilagođavanju boje prirodnom podtonu kože i održavanju prirodnog kontrasta. Odabir boje u skladu s vašim podtonom čini cijeli dojam skladnijim i naglašava vaše najbolje karakteristike. Tako da, odabir prave nijanse za kosu postaje važan gotovo kao nijansa pudera; svi će znati ako ste fulali.

Kako postići izgled?
Važno je usredotočiti se na dubinu i sjaj. Zamolite frizera da doda dimenziju pomoću lowlightova (tamnijih pramenova) i suptilnih sjajnih tonova. Recite da želite da prijelazi između nijansi budu mekani i prirodni, bez izraženih kontrasta. Primjena tonera tijekom uobičajenog tretmana posvjetljivanja kose dovoljna je za dodavanje toplih, zlatnih nijansi poput karamele ili sirupa. Profesionalni koloristi preporučuju i završni “glossing” tretman kako bi kosa dobila dodatni sjaj i izdržljivost.

Savjeti za održavanje
Njega ofarbane kose je najbitnija kako bi boja traja duže. Koristite šampone bez sulfata i maske za dubinsku hidrataciju. Tu i tamo možete otići i na tretmane kod frizera kako biste produžili intenzitet boje i spriječili ispucale vlasi.
Cinnamon, buttery blonde, cappuccino blonde, syrup blonde, za koju god da se odlučili, sve su “za prste polizati”.