Globalna umjetnička galerija Hauser & Wirth otvara svoja vrata u Parizu

Hauser & Wirth galerija otvorit će se na četiri kata neoklasične zgrade pored rijeke Siene
02.06.2022.

Jedna od najvećih galerija na svijetu dobiva prvu stalnu lokaciju u Parizu. Otvorenje je predviđeno iduće godine, a prostor će se nalaziti u 8. okrugu Pariza. „Nije tajna da već nekoliko godina tražimo savršen dom za Hauser & Wirth u Parizu i drago mi je što je potraga sada gotova“, rekao je suosnivač galerije Iwan Wirth. Lov na savršenu parišku lokaciju trajao je 15 godina, a sada će galerija krasiti prostor hotela koji datira iz 1877. godine na adresi 26 bis rue François 1er, obuhvaćajući oko 750 četvornih metara na četiri kata.

Neoklasična zgrada, smještena na desnoj obali rijeke Seine, sve do 1940-ih godina bila je dom La Maison Decoura, galerije dekorativne umjetnosti. Hauser & Wirth planira prenamijeniti prostor i ponovo uvesti galeriju u prizemlju, kao i dodatni izložbeni prostor na prvom katu. Druge dvije etaže koristit će se kao javni izložbeni prostori, a preostale prostorije služit će kao uredi. Prostor nove Hauser & Wirth galerije dizajnirat će pariški arhitekt Luis Laplace koji je s Hauser & Wirthom radio još od 2013. godine na raznim projektima, uključujući vodeću londonsku galeriju u Mayfairu, stvaranje umjetničkog centra na Isla del Rey u Menorci u bivšim mornaričkim zgradama, kao i prenamjenu farme iz 18. stoljeća na lokaciji Somerset koja je otvorena 2014. godine.

Trenutno slaveći svoju 30. godišnjicu, Hauser & Worth može se pohvaliti s 14 galerijskih prostora diljem svijeta, a zauzeti su i širenjem po brojnim metropolama,  uključujući još jednu lokaciju u Londonu te Los Angelesu. Iwan Wirth je komentirao otvorenje galerije u Parizu, rekavši: „Duboko poštujemo nevjerojatnu kulturnu zajednicu u Parizu. Važnost grada za umjetnike neosporna je tijekom stoljeća i radujemo se što ćemo biti dio ove bogate povijesti.“

SAZNAJ VIŠE: