Filip Lipnik: poznati barmen postao je globalni brend ambasador za Antique

Brend već duže vrijeme osvaja svjetske nagrade i priznanja, ostvaruje zanimljive suradnje i osvaja globalnu scenu
21.12.2023.
IMAGE SOURCE: Petra Perkov
RECOMMENDED

Antique Pelinkovac nije samo obično piće – to je čuvar tradicije, okusa i baštine. Predstavlja spoj povijesti, pažljivo odabranih biljaka i tajni koje se prenose s generacije na generaciju. Ovo piće ima svoju jedinstvenu priču koja seže duboko u hrvatsku kulturu i tradiciju.

Antique Pelinkovac je više od napitka; to je simbol gostoljubivosti, topline i prijateljstva. U svojoj srži krije spoj 40 biljaka poput pelina, anisa i drugih aromatičnih biljaka, koji zajedno stvaraju prepoznatljivu i nezaboravnu notu okusa. Ova jedinstvena mješavina daje pelinkovcu ne samo karakterističan okus, već i ljekovita svojstva koja su se cijenila kroz stoljeća. Ono što izdvaja Antique Pelinkovac je pažljiva izrada, gdje se tradicionalni recepti poštuju, a moderni pristupi unose kako bi se stvorio savršeni spoj prošlosti i sadašnjosti, ali i kako bi se ovo piće odmaknulo samo od tradicije, a postalo vodećim izborom barmenima i modernoj miksologiji.

Ovo piće nije samo za trenutke opuštanja; to je razgovor s prošlošću, to je osjećaj povezanosti s tradicijom, to je okus koji putuje kroz vrijeme. To je okus slavlja, blagdana, zdravice i svih važnih dana u životu svakog čovjeka. Upravo zbog toga nas je vijest o tome kako je poznati barmen Filip Lipnik postao globalni brend ambasador za Antique oduševila, ali nije nas iznenadila. Brend već duže vrijeme osvaja svjetske nagrade i priznanja, ostvaruje zanimljive suradnje, poput one s Krašom i osvaja globalnu scenu. No, Filip nam je ispričao velik broj zanimljivosti, ali i planova koji se kriju iza ovog pića, a sve detalje možete saznati u nastavku.

Kako si se upoznao s Antique pelinkovcem i što te inspiriralo da postaneš globalni brend ambasador za ovo piće?

Upoznao sam se u baru, naravno, kad je predstavljen kao novi proizvod u kategoriji biljnih likera i na prvu mi je odmah bilo zanimljivo da je to ustvari stari recept koji je napravio gospodin Pokorny. Najviše mi se dojmila kombinacija botaničkog okusa, slatkoće i gorčine. Zanimljiva kombinacija za koktele. Pošto i sam volim starinski i rustikalan stil, boca mi je prva zapela za oko. Najviše me inspiriralo to što je hrvatski proizvod i jedna od najstarijih receptura.

S obzirom na to kako se brend širi globalno, kako promovirate pelinkovac u različitim dijelovima svijeta? Postoje li razlike u percepciji ili konzumaciji pelinkovca između različitih kultura?

Posljednjih par godina prisutni smo na najvećim svjetskim sajmovima alkoholnih pića u svijetu, bili smo s Antiqueom na BCB Brooklyn (nyc) i BCB Berlin, gdje smo imali veliki štand i na taj način bili u dodiru sa svjetskom bartending scenom i distributerima. No, osim toga važno je spomenuti kako je Antique dostupan u više od 200 barova i liqueur-storova u državama New York i Pennsylvania, uključujući i neke najrenomiranije barove koji diktiraju američku cocktail scenu. Dodatno, do danas se distribucija proširila na ukupno 10 država istočne obale USA – od Illinoisa, gdje je Antique na menu kartama prestižnih barova u Chicagu, pa do Nashvillea i Floride. Kada govorimo o konzumaciji, mi bismo voljeli da se Antique Pelinkovac pije svugdje isto, bilo u Zagrebu, Londonu ili Tokiju, zato je tu ‘perfect serve’. Plan je da u budućnosti počnemo obilaziti zemlje i educirati barmene to tom pitanju.

Kako pomažete potrošačima da bolje razumiju okus i karakteristike pelinkovca te kako ih potičete da ga isprobaju, što je to tako posebno u njemu?

Hospitality u samom baru je najvažniji, gdje kad dođete, barmen ili konobar vam objašnjavaju kakav je to proizvod, koje su mu note i zašto bi ga trebalo probati. Definitivno stojim do toga da je najbolja prodaja usmena komunikacija i edukacija gostiju.

Koji su tvoji savjeti za ljude koji žele uživati u pelinkovcu kod kuće ili stvarati jednostavne koktele s ovim pićem?

Ne miješati puno sastojaka s Antiqueom, sam je po sebi biljni i lijepo izbalansiran, a paše mu nota citrusa i čak neki sirupi na bazi čaja. Uvijek je najbolji izbor klasični sour – limun, šećer i Antique.

Koje je po tebi najbolje piće s pelinkovcem? Molim te da nam daš formulu za naše čitatelje.

Po meni sour – limun, šećere i Antique. Druga kombinacija je uvijek poznati Antique s komadom naranče, takozvan perfect serve. A treća je naš koktel Antikovac.

Antique sour:

Antique 50 ml
Sok od limuna 10 ml
Sok od naranče 20 ml
Šećerni sirup 20 ml

Antikovac:

Antique 5cl
Sirup od badema 2cl
Sirup limeta 1cl
Orange juice 5cl

Kako vidiš Antique pelinkovac u barskoj sceni?

Polako, ali sigurno naši barmeni sve češće počinju birati hrvatske proizvode jer ih stvarno imamo, a najviše Badel 1862. Antique je za svakog dobrog barmena vrhunsko piće s kojim može raditi svakakve stvari. Osobno ću si dati truda da Antique u koktelu postane standardna stvar na koktel kartama.

Nedavno su Kraš i Badel udružili svoje snage i nastala je pralina punjena Antique pelinkovcem. Ovaj proizvod je izazvao veliki hype. Jeste li tako dobili ideju za vruću čokoladu s Antiqueom? 

Prvo bih pohvalio tu suradnju kao dva velika poduzeća, koja su se spojila i napravila predivan proizvod, osobno mi je pralina fenomenalnog okusa te se fino osjeća čokolada i Antique. Vruća čokolada je bila poseban zadatak. Naravno da sam to morao napraviti u tekućoj varijanti te sam recepturu napravio s Kraš tekućom čokoladom, likerom od kakaa i Antique Pelinkovcem. Za sad tko god ju je probao, rekao je da sam uspio.

ANTIQUE VRUĆA ČOKOLADA 

Vruća čokolada
Antique
Bijeli kakao liker

Posljednje vrijeme možemo primijetiti kako brend osvaja prestižne nagrade u svijetu. Postoji li neka koja je baš posebna i zašto?

U velikoj konkurenciji svjetskih brendova Antique je osvojio Superior taste Award nagradu dodijeljenu od stručnog International Taste Institute žirija kojeg čini više od 200 sudionika na što smo iznimno ponosni.

Stojite iza najvećeg natjecanja barmena u Hrvatskoj, Badel Masterclass Cupa. Možeš li nam reći nešto više o tome. Kako je koncipirano i tko se sve može prijaviti?

Natjecanje obuhvaća moderno ugostiteljstvo gdje je osim koktela važan i način izrade, točenja i blind testova tako da je natjecanje jako ozbiljno i profesionalno. Prijaviti se može bilo koji barmen sa svojim signature koktelom na bazi Antique Pelinkovca. Iduće godine podižemo ljestvicu više, a više o tome neki drugi put.

Koja je tvoja vizija oko Antique pelinkovca?

Najveći fokus mog posla je osvještavanje barmena da je Antique jedan predivan proizvod koji koktelu može dati jednu fenomenalnu vrijednost. Ali, naravno, stojim i do toga da je klasični perfect serve idealan u bilo koje doba dana.

BURO. Promo / Sponzorirani sadržaj

SAZNAJ VIŠE: