Elon Musk službeno postaje novi vlasnik Twittera

Elon Musk je kupio tvrtku Twitter za 44 milijarde dolara te tako postao novi vlasnik platforme
26.04.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram

Twitter je službeno prodan jednom od najvećih investitora i biznismena Elonu Musku. Prihvatio je Muskovu ponudu da kupi tvrtku za 44 milijarde dolara, odnosno za 54,20 dolara po dionici. „Sloboda govora temelj je funckionalne demokracije, a Twitter je digitalno gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima bitnim za vitalnost čovječanstva“, izjavio je Musk. Izvršni direktor Twittera Parag Agrawal je također pozdravio ovaj sklopljeni dogovor rekavši: „Twitter ima svrhu i važnost koja utječe na cijeli svijet (…) duboko smo ponosni na naše timove i inspirirani radom koji nikada nije bio važniji“.

Elon Musk je u četvrtak iznio svoj plan otkupa tvrtke, nakon čega je Twitterov odbor uveo mjeru „otrovne pilule“ sugerirajući da se namjerava oduprijeti Muskovom otkupu pa je nejasno što je navelo tvrtku da promijeni mišljenje. Elon Musk je, nadovezujući se na prethodnu izjavu o važnosti Twittera, rekao sljedeće: „želim učiniti Twitter boljim nego ikad tako što ćemo ga poboljšati novim značajkama, učiniti algoritme otvorenim izvorima za povećanje povjerenja, savladati spam botove te autentificirati sve ljude. Twitter ima ogroman potencijal-radujem se suradnji s tvrtkom i zajednicom korisnika koji će ga otključati“.

Ovaj razvoj događaja dolazi manje od mjesec dana nakon što je Musk kupio 9,2% udjela u tvrtki te tako postao najveći vlasnik Twittera. Twitter je nakon toga Musku ponudio mjesto u upravnom odboru, poziciju koja bi ga spriječila da kupi kontrolni udio tvrtke. Šest dana kasnije, izvršni direktor Twittera Parag Agrawal otkrio je da se Musk neće pridružiti upravnom odboru, a tom je odlukom direktor Tesle omogućio sebi da kupi još dionica te izrazi svoje stavove o tvrtki na i izvan mreže. Isprva se činilo da Muskovo sudjelovanje na Twitteru nije bilo vođeno nikakvom posebnom namjerom, no čini se da su namjere poprilično ozbiljne. Ovaj je milijarder u više navrata kritizirao Twitterov pristup slobodi govora, sugerirajući da se ne slaže s politikom platforme o govoru mržnje i dezinformacijama. Odnosno, politikama koje su došle na snagu nakon velikih nereda 6.siječnja u glavnom gradu SAD-a kada je Donald Trump poticao na nasilje na Twitteru te je kasnije dobio zabranu pristupa platformi. 

SAZNAJ VIŠE: