Supercars: Lamborghini Miura

Lamborghini Miura P400 je potpuno restaurirani Lamborghini Miura iz 1968. godine koji predstavlja jednog od najljepših i najbržih superautomobila svih vremena, a sada je na aukciji
04.09.2022.
IMAGE SOURCE: RM Sotheby's / Neil Fraser

Automobili su nam tajna strast, a posebnu ljubav gajimo prema old timerima. Automobilska industrija ima dugu povijest evolucije i danas je teško zamisliti svijet bez superautomobila, vrhunca automobilskog inženjerstva spojenog s izvanrednom estetikom. Od 1960-ih superautomobili su bili najpoželjniji na cesti, a prvi moderni superautomobil bio je Lamborghini Miura. Upoznajmo ga.

Nacrt za Lamborghini Miuriju osmislio je 27-godišnji Marcello Gandini koji se tek zaposlio u Bertoneu. Visoko postavljenu monokok šasiju dizajnirao je 28-godišnji inženjer po imenu Gian Paolo Dallara, čovjek koji će kasnije osnovati istoimenu tvrtku i razviti neke od najuspješnijih šasija u motosportu. Lamborghini Miura je bila značajan dio njegovog osobnog razvoja, a njegova odluka da motor i mjenjač postavi poprečno u stražnji dio šasije bila je briljantan dodatak. Prethodno je najpoznatiji automobil koji je koristio poprečnu postavu motora i mjenjača bio Mini, masovno proizveden automobil s prednjim motorom za svakodnevnu vožnju, a ne automobil koji želi biti najbrži na svijetu. Šasija je dodatno nadopunjena s neovisnim ovjesom s dvostrukim poprečnim ramenima i amortizerima u sva četiri kuta. Još jedan mladi inženjer sudjelovao je u kreiranju ovog revolucionarnog automobila stvarajući poseban dizajn.

Sve ove značajke i doprinosi dizajnera i inženjera rezultirale su nečim što je postalo najbrži auto na svijetu i jedan od najljepših automobila ikad napravljenih. Miura je prvi puta prikazana bez karoserije na Auto Show-u u Torinu 1865. godine, a prototip je konačno predstavljen na sajmu automobila u Ženevi 1966. godine.  Bob Wallace i Paolo Stanzani proveli su daljnji razvoj, a Wallace je automobil vozio od Sant’ Agata do Monaka, praktički zaustavivši promet parkiranjem Miure ispred casina kako bi mu se svi mogli diviti.

Tijekom 2015. godine, Miura je prodana sadašnjem vlasniku koji je započeo restauraciju automobila. Lamborghini Miura predstavljena je kao potpuno restaurirani primjerak jednog od najvećih talijanskih superautomobila, ova Miura P400 bila bi prekrasan automobil za brzu cestovnu vožnju ili jednostavno za divljenje prema jednom od najljepših automobila ikad napravljenih.  

SAZNAJ VIŠE: