BURO. vodič kroz osnove aromaterapije i primjenu eteričnih ulja

11.01.2022.

Kako se osjećate kad ujutro osjetite svježu kavu? Ili, možda, umirujući miris lavande prije spavanja? Naše čulo mirisa je moćna stvar i u stanju je da nas u sekundi transportira u sjećanja, povede na put ili promijeni raspoloženje. Zato, dobrodošli u svijet aromaterapije i eteričnih ulja. Jednostavno se primjenjuje, može pružiti jako mnogo i nema nijednog razloga zbog čega ne biste probali u svoju wellness rutinu uključiti upravo jedno od svojih najmoćnijih čula. Neke stvari ipak trebate znati unaprijed – scrollajte i krenite. Relaksacija je na samo jedan udah od svih nas.

ŠTO JE AROMATERAPIJA

Aromaterapija (grčki aroma – miris, therapia – liječenje) doslovno znači liječenje mirisom i predstavlja drevni način liječenja zasnovan na upotrebi eteričnih i biljnih ulja. Kao takva, ona je dio fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu liječenja, prevencije bolesti i očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja koristi cijele biljke ili njihove djelove kao i ekstrakte dobivene iz njih. Aromaterapija, konkretno, koristi posebne ekstrakte koji se nazivaju eterična (esencijalna) ulja.

PO KOJEM PRINCIPU FUNKCIONIRA

Naše čulo mirisa neraskidivo je povezano s mozgom i zato je u stanju probuditi emocionalne pa čak i fizičke reakcije tijela kada ga stimuliramo.

Mirisi koje aromaterapija koristi imaju pozitivne psihološke i emocionalne utjecaje na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tijela i zbog toga je veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomoći svakom individualnom zahtjevu ili problemu. Najčešći oblik profesionalne aromaterapije je terapija dodirom i kombinira fizičke i emocionalne učinke masaže s ljekovitim karakteristikama esencija biljaka. Na ovaj način se smanjuju stres i poboljšava raspoloženje, ali i uspješno liječe mnogi manji poremećaji.

KAKO KORISTITI AROMATERAPIJU KOD KUĆE

Ovo se najčešće radi inhalacijom i upotrebom mirisnih svijeća, štapića i raspršivača mirisa koji mirise unose u dom. Pored ovoga, aromaterapija se koristi i za klasične inhalacije protiv bakterijskih infekcija i virusa, zatim kao dodatak kupkama koje opuštaju mišiće i uklanjaju stres. Eterična ulja koriste se i za masažu ili kao dodatak uljima i kremama za redovnu njegu.

MORAJU LI SE ETERIČNA ULJA RAZBLAŽITI

Da. Sama činjenica da je nešto prirodno ne znači da je i nježno, a esencijalna ulja su prejaka da bi se koristila u svom izvornom stanju. Zbog izuzetno jake koncentracije treba ih koristiti oprezno i u malim količinama pošto u suprotnom mogu izazvati više štete nego koristi. Većina se rastvara u takozvanim baznim uljima (ili uljima nosačima) koja su neutralna biljna ulja čija uloga je da budu osnova i omoguće lakšu apsorpciju. Najčešća bazna ulja su bademovo, kokosovo, jojobino, maslinovo i ulje sjemena grožđa.

U kozmetičke svrhe, esencijalna ulja se razblažuju u određenim omjerima. Uglavnom se za njegu kože oko očiju koristi 0,5% jer je tu koža najtanja i osjetljiva, na lice se nanosi 3%, a za ostatak lica 5%. Svaku koncentraciju bi prvo trebalo testirati na koži kako bi se izbjegle eventualne neželjene reakcije.

ŠTO DOBIVAMO OD ETERIČNIH ULJA

Svako od njih ima svoj specifičan miris i svojstva koja se mogu upotrijebiti u razne svrhe, a pošto su prirodnog porijekla mnoga od njih je nemoguće reproducirati na umjetan način.

Ovo su neka od najpoznatijih, kao i za što se upotrebljavaju:

ZA KVALITETAN SAN

Bezbroj studija pokazuje do koje mjere mirisi mogu imati utjecaj na to da lakše zaspimo. Eterično ulje lavande je najpoznatije koje se koristi u ove svrhe zato što ima sposobnost da umiri cijeli živčani sustav. Stavite nekoliko kapi na jastuk ili u difuzer kako biste uživali u njegovim blagodatima cijele noći.

ZA PODIZANJE KONCENTRACIJE I BOLJE PAMĆENJE

Postajete neupotrebljivi nakon ručka? Probajte se resetirati mirisom ružmarina koji poboljšava memoriju i do 75%, metvice i bosiljka koji dokazano pomažu u dizanju energije.

ZA POSTIZANJE UNUTRAŠNJE RAVNOTEŽE

Smirite ili bar ublažite anksioznost i napetost tako što ćete masirati ulje koje umiruje na antistres točke. Probajte eterično ulje kamilice koje opušta ili ružu koja je korisna za smanjivanje nivoa anksioznosti.

ZA PODIZANJE ENERGIJE

Umorni ste, a kava više ne pomaže? Eterična ulja citrusa poput limuna i grejpfruta će vam pomoći. Pored njih, biljna ulja poput metvice stimuliraju duboko disanje i tako utječu na bolju snabdjevenost mozga kisikom i – razbuđuju.

ZA PROŠIĆAVANJE

Ukoliko osećate mučninu, eukaliptus i čajevac će vas “vratiti u život”, razbistriti vam glavu i pomoći da bolje dišete. S druge strane, đumbir će probuditi apetit i rastjerati bilo kakav osjećaj tromosti i vrtoglavice.

SAZNAJ VIŠE: