BURO. vodič: Eksfoliraj kožu na pravilan način bez iritacija i crvenila

22.03.2022.
IMAGE SOURCE: Nabilah Haron Instagram
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Sigurna sam da nisam jedina koja je godinama zazirala od ideje kemijskih pilinga, a sve zbog one poznate scene sa Samanthom iz Sex i Grada, gdje sva u bolovima jedva pomiče svoje spaljeno i crveno lice dok priča. S većinom proizvoda koji su nam dostupni u drogerijama, nećemo dostići takav neželjeni rezultat, no itekako možemo narušiti kožnu barijeru s pretjerivanjem. Kako bi od Samanthe učili samo o stavu, a ne i o kozmetičkim odlukama, donosim vam kratki vodič kako pravilno eksfolirati ovisno o tipu kože.

MASNA KOŽA SKLONA AKNAMA

Dva glavna problema masne kože su prekomjerna proizvodnja sebuma i to lošeg gustog sebuma što dovodi do lakšeg začepljenja pora. Srećom rješenje koje istovremeno odčepljuje pore i ublažava crvenilo zove se salicilna kiselina ili BHA (beta hydroxy acid). Ona djeluje tako da rastapa lipidne (masnoće) lance u mrtvim stanicama kože kako bi se ona lakše eksfolirala. Budući da se salicilna kiselina otapa u uljima, ona vrlo duboko ulazi u samo poru. Upravo iz tog razloga, idealna je za masnu kožu kako bi pomogla brzo odčepiti pore. Kako je masna koža često i otpornija, može podnijeti korištenje eksfolirajućeg seruma 3 – 4 puta tjedno, no dobro je napraviti po dan pauze između korištenja. Također, serum se ne mora koristiti na cijelom licu, već je dovoljno nanijeti ga samo na dio lica kojem su začepljene pore.

Za masnu kožu kojoj su serumi ipak prejaki, predlažem proizvode za čišćenje lica sa salicilnom kiselinom. Budući da gel vrlo brzo isperemo s lica, dobivamo blagi učinak čišćenja pora i eksfolijacije čiji učinak vidimo postepeno s redovitim korištenjem. Upravo jer gel za čišćenje ne ostaje dugo na koži, primamo vrlo male doze željenog učinka, stoga je preporučljivo koristiti ga svaku večer.

BIODERMA

SUHA KOŽA S NEPRAVILNOSTIMA

Suhoj koži s nepravilnostima poput začepljenih pora i grube teksture osim eksfolijacije potrebna je i hidratacija. Iako salicilna odčepljuje pore i može pomoći i suhoj koži, potrebno je pomno birati proizvode kako ju ne bi dodatno isušili ili birati gelove za čišćenje s kojima se dobije blagi, ali dugoročan učinak. Za suhu kožu, osim salicilne, izuzetno pomažu kiseline topive u vodi poput glikolne, mliječne ili mandelične znane kao AHA te još blaže sestrinske kiseline poznate pod kraćenicom PHA. One osim što eksfoliraju pomažu i hidratizirati kožu što je savršen spoj za suhu kožu. Kako je ona često i osjetljivija, ukoliko se odlučite za serum, bez obzira na tip kiseline, koristite ga do 2 puta tjedno, a gel s eksfolirajućim kiselinama možete slobodno koristiti svaku ili svaku drugu večer.

NORMALNA KOŽA S POVREMENIM NEPRAVILNOSTIMA

Ovaj rijedak tip kože se i dalje zna susresti s povremenim nepravilnostima s mjestimičnim komedonima stoga su najbolja rješenja spot tretmani. Bilo da sadrže BHA (salicilnu) ill AHA (glikolna, mliječna, mandelična) kiseline, dovoljno je uz svoju uobičajenu rutinu, na kraju nanijeti na nastalu upalu gel s eksfolirajućim učinkom. Ove gelove često možete koristiti sve dok upala ne prođe, a to uglavnom traje 3 – 5 dana.

I ovaj tip kože, može slobodno koristiti serume i gelove s eksfolirajućim učinkom, no kako je najčešće riječ o minimalnoj i pojedinačnoj upali, dovoljni su gelovi kojima ciljamo i zahvaćamo samo područje upale. Suha i masna koža, mogu imati problema s prirodnim procesom ljuštenja kože odnosno eksfolijacijom, dok kod normalne kože to nije problem. Sama se izuzetno učinkovito eksfolira, stoga nije potrebno pospješivanje ovog procesa na cijeloj površini kože lica već je dovoljno zahvatiti sami komedon.

PAULA’S CHOICE 

Prepoznajte svoj tip kože, odaberite proizvod koji više odgovara vašem stilu života, i bilo da je riječ o serumu, gelu za čišćenje ili spot tretmanu bitno je ne pretjerivati. I naravno u jutarnjoj rutini, nanijeti SPF.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: