Biti sam ne znači biti usamljen – ove knjige otkrit će vam ljepotu samovanja

13.02.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Otkad društvene mreže postoje, 14. veljače je postao dan za more trigera u vidue memea i rasprava trebaju li zaljubljeni iskulirati s postavljanjem romantičnog sadržaja, a single ekipa odreći se zluradih komentara. Ako ostavimo po strani ta odmjeravanja, bilo da imate ili nemate partnera sredinom veljače, ono što je suštinski jedino važno je prvo biti dobro sa sobom. Ove knjige u fokus stavljaju upravo to, preispituju odnos koji imamo sa samoćom kao takvom, kako društvo gleda na istu, kako je mi percipiramo… Dodajte ih na noćne ormariće. I ne, ne morate ih pročitati baš 14. veljače. Ove knjige donijet će vam mir i bolje razumijevanje društva kad god stignu na red.

THE UNEXPECTED JOY OF BEING SINGLE

Catherine Gray

Bilo da ste u dvadesetima, tridesetima, četrdesetima ili pedesetima – ako ste single – ova knjiga priziva vaše police, u želji da vam poruči da je sasvim u redu biti sam, iako vas društvo pokušava uvjeriti u suprotno. Autorica, Catherine Gray, napravila je jednogodišnju pauzu od dejtanja kako bi se odvojila od ideje pronalaska “druge polovice” i panike zvane “kasno je”. Možda ćete poželjeti pridružiti joj se.

BECOMING DUCHESS GOLDBLATT

Duchess Goldblatt

Dijelom memoar, a dijelom poletno lutanje kroz polje mašte, priča iza Twitter profila otkriva kako je pisac uspio da, usprkos osječaju duboke tuge, iznova izgradi život vrijedan življenja. “Becoming Duchess Goldblatt” su dvije priče: priča o povučenom piscu iz stvarnog života koji je stvorio izmišljeni lik iz usamljenosti i priča o magičnoj vojvotkinji Goldblatt, koja je osvojila čitatelje duhovitošću, neposrednošću i autentičnim glasom.

ALL THE SINGLE LADIES

Rebecca Traister

Knjiga u fokus stavlja fenomen neudane žene u 21. stoljeću u Americi. Udio žena koje su bile udane 2009. godine je pao ispod 50%, a prosječna starost tijekom sklapanja prvog braka koja je ostala između 20 i 22 godine skoro jedno stoljeće (1890–1980), dramatično je porasla na 27 godina. Tijekom svog velikog istraživanja i više od stotinu intervjua s akademicima i društvenim znanstvenicima te istaknutim slobodnim ženama, autorica je otkrila zapanjujuću istinu: fenomen slobodne žene u Americi nije nov. I povijesno gledano, kada su ženama date opcije osim ranih heteroseksualnih brakova, rezultati su bile ogromne društvene promjene. Danas je samo 20% Amerikanaca u braku do 29. godine, u usporedbi sa skoro 60% 1960. godine.

HOW TO BE ALONE: IF YOU WANT TO, AND EVEN IF YOU DON’T

LANE MOORE

Autorica ove knjige imala je prilično buran život: jedno vrijeme živjela je u automobilu, a kao tinejdžerka se preselila u New York kako bi ostvarila svoje snove i na čitavom tom putu nije imala podršku ni od koga. Provodeći praznike sama, boreći se s anksioznošću, a na putu prihvaćanja sebe, naučila je puno o samoći i odnosu s istom. Ovo je obavezno štivo za svakoga čije je djetinjstvo još uvijek nerazjašnjeno, za one koji se bore s lažnim prijateljima i suštinski za sve koji žele osjećati se manje usamljeno.

YOU ALWAYS CHANGE THE LOVE OF YOUR LIFE (FOR ANOTHER LOVE OR ANOTHER LIFE)

AMALIA ANDRADE

Ova knjiga je prelijepo ilustrirana interaktivna mapa puta za zacijeljivanje slomljenog srca koji se nerijetko doživljava kao smak sveta, ali autorica i ilustratorica ovog bestsellera zna da to jednostavno nije istina. Promjena nije poraz ili predaja, već obećanje nekih novih stvari i iskustava.

THE LONELY CITY: ADVENTURES IN THE ART OF BEING ALONE

Olivia Laing

Što znači biti usamljen? Kako da živimo ako nismo intimno povezani s drugim ljudskim bićem? Kako se uopće povezujemo s drugim ljudima? Zbližava li tehnologija ili nas zatvara iza paravana? Kada se autorica preselila u New York sredinom tridesetih, shvatila je koliko je usamljena i postala fascinirana činjenicom da smo naučeni da je taj osjećaj sinonim za sram. Ponesena time, počela je istraživati i gledati na grad kroz umjetnost samoće, vodeći svojevrsnu istragu o tome što znači biti sam, osvjetljavajući ne samo uzroke usamljenosti, ali i kako joj se oduprijeti.

SVE ŠTO ZNAM O LJUBAVI 

DOLI OLDERTON

Zabavna i dirljiva, “Sve što znam o ljubavi”, posvećena je izlaženju na kraj sa svim vrstama ljubavi koje vas na putu pronalaženja one prave snađu. Knjiga je poprilično vrckava, puna duha, topline i humora, a isprepliće osobne ispovijesti sa satiričnim zapažanjima, kratkim podsjetnicima, receptima za slasna jela i raznim vinjetama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: