Au revoir SHEIN! Peticija za zabranu brenda u Francuskoj ima preko 100 tisuća potpisa

Ovo nije prvi put da slušamo o problemima sa SHEIN-om, a Francuzi su prvi odlučili nešto napraviti po tom pitanju
26.05.2023.
IMAGE SOURCE: Instagram @sheinofficial

Kao što već dobro znamo, SHEIN je fast fashion brend poznat po prodaji jako jeftine odjeće. Primamljive cijene i kopije poznatih skupljih modela pridobili su kupce, ali ubrzo su se počeli pojavljivati problemi od koji SHEIN nikako da pobjegne. Probleme SHEINA najozbiljnije su shvatili Francuzi te je anonimna osoba odlučila pokrenuti peticiju koja navodi SHEIN-ov neodrživ poslovni model i iskorištavanje radnika kao razloge za zabranu brenda.

“Njegove proizvodne metode i jednokratna priroda njegove odjeće prijetnja su okolišu, što je omogućio sustav ljudskog iskorištavanja”, stoji u peticiji i dodaje da SHEIN-ove nevjerojatno niske cijene zaslužuju reviziju francuskog Trgovačkog zakonika, koji regulira državnu zakoni protiv tržišnog natjecanja.

Peticija također citira izvješće Greenpeacea koje je pronašlo opasne kemikalije koje krše regulatorna ograničenja EU-a u 7 od 47 proizvoda koje je SHEIN testirao.Trenutno peticija ima malo više oko 100 tisuća potpisa, a ako uspije prikupiti milijun, peticija može pokrenuti referendum građanske inicijative na kojem bi se tražilo da Francuska zabrani  SHEIN- u otvaranje stalnih i privremenih fizičkih maloprodajnih mjesta u zemlji.

Budući da su cijene toliko niske, ponekad svi zažmirimo kada je riječ o kvaliteti (pogotovo kada se radi o fast fashionu), ali definitivno ne bismo trebali žmiriti kada je riječ o etičnosti i održivosti. Ovo je samo dokaz da jako niske cijene uvijek imaju neku „kvaku“.

SAZNAJ VIŠE: