Ako već niste, upoznajte Dulsineju – brend čije šešire obožava Konstrakta

Razgovarali smo s dizajnericom Dubravkom Savić o suradnji sa srpskom predstavnicom Eurovizije i novoj ljetnoj kolekciji
15.06.2022.
IMAGE SOURCE: Dulsineja/Youtube
RECOMMENDED

“Umjetnica mora imat’ šešir”, prva je stvar koja mi je pala na pamet kada sam ugledala šarmantnu bijelu tokicu koju je na glavi nosila Konstrakta na svečanom otvorenju Eurovizije, uparenu sa sjajnim Mom’s Pants outfitom. Kao pasionirana ljubiteljica svih mogućih pokrivala za glavu (ili “stara duša”, rekli bi neki), koja živi u uvjerenju da ne postoji modni dodatak koji može parirati dobrom šeširu, potpis beogradske dizajnerice Dubravke Savić i njezinog brenda Dulsineja prepoznala sam instantno. Gajite li ljubav prema šeširima kao i ja, znat ćete da prepoznati Dulsinejin šešir i nije neka posebna vještina. Prvi razlog je taj što tradicionalno, ručno rađenih šešira danas ima nevjerojatno malo, a drugi se, jasno, krije u Dubravkinom jedinstvenom kreativnom potpisu. Osim što njezini modeli nose pečat bezvremenske elegancije, uvijek imaju i neku posebnu arty vibru, neki pomak koji ih čini posebnima i drugačijima. Takva je, uostalom, i Dulsinejina ljetna kolekcija sačinjena od savršenih pletenih šešira i ručno oslikanih marama. S obzirom na to da su Dubravkini šeširi, otkako smo posljednji puta razgovarale o njezinom radu, okupirali i zagrebačke ulice, a njezina tokica prošetala je i tirkiznim tepihom Eurovizije, povoda za ponovni razgovor imali smo sasvim dovoljno.

Prošle su gotovo tri godine otkako smo posljednji puta razgovarale o Dulsineji. Što se od tada promijenilo? Primijetila sam da je tvoj dizajn poprilično popularan i na zagrebačkim ulicama.

Prije svega, hvala ti što pratiš Dulsineju već tri godine. Suština je ostala ista, Dulsineja je nastavila spajati tradicionalnu izradu i suvremeni umjetnički izraz njegujući kulturu nošenja šešira neopterećenu modom i trendovima. Prethodne godine iznjedrile su čitavu obitelj šešira i marama Dulsineja, u širokoj paleti boja, koja je lijepo prihvaćena u regiji. Neki od važnih članova ove postave su: Mushroom šešir, zatim Vanilica, Greta, Ejvonli…

Imali smo prilike vidjeti Dulsineja šešir na svečanom otvaranju Eurovizije. Kako je došlo do suradnje s Konstraktom? Je li nosila tvoje šešire i ranije?

Prije svega ponosna sam što imamo ovakvu dosljednu predstavnicu i zahvalna što je mnogima od nas dala osjećaj da smo i sami pobijedili. Modni detalji su tu kako bi podržali cjelokupan koncept i estetiku same umjetnice, ne skrećući pažnju s njenog umjetničkog izraza i velika mi je satisfakcija što je Dulsineja šešir imao priliku prošetati s Konstraktom tirkiznim tepihom na svečanom otvaranju Eurovizije.

Do suradnje je došlo zahvaljujući kostimografkinji Ivani Kesić i Maji Uzelac, koja me prvobitno povezala s Konstraktom tijekom snimanja spota za specijalnu akustičnu verziju pjesme ”In Corpore Sano’’, kada je umjetnica prvi put nosila šešir s Dulsineja potpisom.

O kojem je modelu riječ i je li mu popularnost iznenadno porasla?

Riječ je o bezvremenskoj tokici koja je u Dulsineja svijetu poznata kao Vanilica. Ja tvrdim da ovaj model od početka “pripada” posebnim umjetničkim ličnostima koji ga ili odmah prepoznaju kao nešto svoje ili ne. Ne bih rekla da mu je popularnost porasla, više možda da je dobio veću vidljivost.

U prošlom si mi intervjuu rekla da operiraš kao one woman band. Je li se što promijenilo po tom pitanju?

One woman band i dalje pjeva svoju pjesmu solo. Naravno, to nije dugoročno održivo za jednu kreativnu ličnost i imam namjeru to promijeniti (odnedavno imam knjigovođu, što je dobar korak ka svijetu delegiranja), ali dosadašnji rast i sazrijevanje kroz iskustvo vidim kao veliku vrijednost. Mislim da je količina znanja iz raznih sfera, koje sam stekla usput, neprocjenjiva, čak i kada je kreativnost u pitanju jer koristeći različite kanale i vlastite kapacitete otvaraju se novi izvori energije u nama. Dulsineja je na kraju moj vječiti put ka sebi.

U ponudi za ljeto imaš i fenomenalne pletene šešire. No, to ne bi bila Dulsineja da su oni tipični. Reci nam malo više o toj ljetnoj ponudi.

Iz ljetne ponude izdvojila bih šešir Ejvonli. Inspiracija za naziv ovog šešira potječe s otoka Princa Edwarda gdje se nalazi izmišljeni gradić Avonlea u koji je smještena radnja serije “Road to Avonlea”. “Road to Avonlea” je priča o nekom jednostavnijem životu, dječjim i obiteljskim avanturama u vrijeme kada su šeširi pratili svaki kadar i bili neizostavni modni detalj. Materijal koji koristim za izradu ovog šešira je napravljen od vlakana najstarijeg drveta Baobab koji se kao motiv provlači i kroz knjigu “Mali Princ”.

Ejvonli izrađujem u limitiranom broju, uz želju da živimo odmjereno, tempom koji nam godi, da izmišljamo gradove i da nas šeširi prate i podržavaju na svakom koraku ovog ljeta.

Osim ovog modela, tu je i ljetna verzija mnogima omiljenog Mushroom šešira.

Na čemu trenutno radiš?

Trenutno radim na nekoliko frontova. U tijeku je kreiranje Dulsineja online trgovine, izrada novog ljetnog šešira i prevođenje ručnog crteža u suvremeni digitalni jezik kada su nove svilene marame u pitanju. Također, radim na tome da Gouga basket torbe koje izrađuje moja mama tehnikom heklanja dobiju svoje mjesto u okviru Dulsineja priče. Stay tuned. 🙂

SAZNAJ VIŠE: