Dok čekamo „Jeanne du Barry“, ovo su filmovi od Maiwenn koje morate pogledati

Redateljica Maiwenn zapela nam je za oko nakon filma „Jeanne du Barry“ premijerno prikazanog u Cannesu pa smo izdvojili njezina tri fenomenalna filma koja svakako stavite na svoju listu
05.06.2023.
IMAGE SOURCE: IMDb
RECOMMENDED

Netko tko nam je prošao ispod radara, a na koga bismo svakako trebali obratiti pozornost je francuska redateljica i glumica Maiwenn Le Besco. Njezino ime zamijetili smo zbog filma o kojem se naveliko priča Jeanne du Barry, a koji je maestralno debitirao na filmskom festivalu u Cannesu. Film je režirala upravo ona, a također se pronašla u ulozi kurtizane Jeanne du Barry, rame uz rame s Johnnyjem Deppom kao kraljem Lujem XV.

Maiwenn smo mogli zamijetiti u kultnim filmovima „Peti element“ i „Leon“, ali samo u sporednim ulogama, a osim glumačkog talenta iskazala se i u redateljskim vodama. Maiwenn je uključujući „Jeanne du Barry“ režirala šest filmova, a imala je i vlastiti show Le Pois Chiche. Tko je zaronio malo dublje u Maiwennovu biografiju, zasigurno je pročitao da Maiwenn nazivaju kontroverznom glumicom zbog njezinih nepopularnih mišljenja o #MeToo pokretu. Zato se naveliko pričalo o tome što je redateljica odabrala baš Deppa za svoj film, glumca čije smo suđenje svi pomno pratili, a ticalo se zlostavljanja. No, bez obzira na kontroverze koje se šire u njezino ime, Maiwennin rad je jako dobro poznat i cijenjen među filmofilima, a međunarodna javnost se tek s njom počinje upoznavati. Izdvojili smo filmove nastale pod Maiwenninom palicom koje svakako stavite na watchlistu.

Polisse (2011)

Film „Polisse“ je uzbudljiva i snažna proceduralna drama ispunjena dobrom glumom i nepokolebljivim okom za istinu i brutalnost. U fokusu su policajci iz Jedinice za zaštitu maloljetnika: svakodnevno hvataju zlostavljače djece, hapse maloljetne džeparoše, ispituju nasilne roditelje i suočavaju se s ekscesima tinejdžerske seksualnosti. Njihov balans između privatnog i poslovnog zabilježit će novinarka Melissa koja je na zadatku Ministarstva unutarnjih poslova i koja započinje aferu s jednim od subjekata iz Jedinice. „Polisse“ je osvojio sedam nagrada, između ostalog i nagradu žirija na filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine.

My King (2015)

„My King“, odosno na francuskom „Mon Roi“ je drama nabijena emocijama te nam pokazuje put u kojem veza može početi snažno, doći do vrhunca,a zatim se srušiti i izgorjeti. Film prati Tony koja zavšava u rehabilitacijskom centru nakon teške nesreće na skijanju. Ovisna je o medicinskom osoblju i lijekovima za ublažavanje bolova. To vrijeme uzima za sebe kako bi se osvrnula na turbulentnu vezu koju je proživjela s Georgiom. Zašto su se voljeli? Tko je taj zapravo muškarac kojeg je voljela? Pred Tony je težak proces ozdravljenja i fizički rad koji bi ju konačno mogao osloboditi. U ulozi Tony pronašla se glumica Emmanuelle Bercot koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu.

DNA (2020)  

DNA je drama koja priča priču o nasljeđu, nacionalnosti i kompliciranim obiteljskim odnosima. Djevojka Neige voljela je svog alžirskog djeda koji ju je kao dijete zaštitio od toksičnog obiteljskog života. Nakon njegove smrti, njezin život postaje praznina. Njegova je smrt izazvala u Neige dubogu krizu identiteta dok napetosti između članova njene šire obitelji eskaliraju, otkrivajući najdublje razine ogorčenosti. Neige počinje razmišljati kako su problemi njezine obitelji posljedica mješovitog podrijetla  sukoba odanosti koji je uslijedio između dva vrlo različita društva Francuske i Alžira.

SAZNAJ VIŠE: