Moda je i dalje opsjednuta omiljenim tatama iz serija

Modeli kao Bella Hadid i Hailey Beiber, influenceri poput Emme Chamberlain postali su neka vrsta ikona ovog "daddy" stila
11.12.2022.
IMAGE SOURCE: BURO.
RECOMMENDED

U mom ormaru trenutno su dva kašmirska oversized prsluka, karirana flanelska košulja, jedan krupno štrikani veliki džemper i jedan stainless steel sat koji ne radi iz devedesetih, traper jakna koju nosim ispod kaputa. Sve osim ove posljednje stvari sam pokupila iz tatinog ormana.

Iako moj tata nikad nije bio najveći ljubitelj Seinfelda i nije nosio dad sneakers, ovi komadi nekako su se nalazili i u njegovom ormaru kad sam bila mala, a sjetila sam ih se kad sam prošle godine htjela kupiti kašmirski prsluk i shvatila da nema nikakve potrebe da ga kupujem kad realno “original” stoji kod njega u ormaru i to, danas, nenošen. U jednom trenutku sam shvatila da izlazim u njegovim stvarima poprilično često i zapitala se da li bi možda trebala psihološku pomoć zbog ovih daddy momenata, a onda mi je postalo jasno da sam “samo” dopustila da potpadnem pod trend koji više kao da i nije trend već globalni pokret.

Baš kao ni moj tata, ni ja nemam te čuvene dad sneakers od kojih je sve počelo prije koju godinu. Znate na koje mislim, obično su sa New Balance potpisom. Ipak, ispada da imam popriličan broj drugih stvari i da sam sve samo ne jedina. Ako išta, na ovaj “trend vlak” ukrcala sam se poprilično kasno, ali sada sam u njemu, a on ne pokazuje znakove usporavanja, naprotiv. 2022. samo je ovo potvrdila.

Modeli kao Bella Hadid i Hailey Beiber, influenceri poput Emme Chamberlain postali su neka vrsta ikona ovog stila - njegove očinske figure. Njihov "retro" često više liči na Dannyja Tannera nego na tetu-Becky, prije Jerry Seinfeld nego Eleine Benes. Tu su široke hlače i ribarski šeširi, prsluci preko običnih bijelih majica, mokasine i perjane jakne, čarape sa sandalama. Jednom riječju , sve ono što ste svom tati rekli da izbaci iz ormara prije x godina da vas ne sramoti. Nedavna Kith kampanja u kojoj se pojavljuje Jerry Seinfeld zatvorila je krug.

Ovaj dad vibe se vrti oko udobnosti, funkcije i opuštenosti. Izgleda kao nešto što ste nabacili da odete u Lidl pa na prijepodnevnu kavu s prijateljima u park. Pomalo podsjeća na normcore ali bez njegove modne promišljenosti. Kad bih danas pitala tatu što zamišlja kada se oblači sigurno ne bih dobila odgovor o konceptu stylinga, već o tome za što mu što služi i sviđa li mu se boja (maslinasto zelena je njegov pobjednik), vjerojatno i tome koliko je nešto kvalitetno (čitaj: koliko dugo traje) ali eto, ja ipak šetam Beogradom u njegovim “starim” stvarima. I ne samo da šetam, nego me ljudi pitaju gdje sam ih kupila (baš kao i za neke druge vintage stvari koje imam). Ispada da takve komade nije baš lako naći da oni budu “baš kako treba” a da ne morate prodati bubreg da ih kupite.

Dokaz? Neke od najboljih lookova ove godine servirali su nam iz mainstream prvaka Bottega Veneta (bye, bye bubreg). Kate Moss u (kožnim) hlačama i kariranoj košulji preko bijele majice ušla je svaki izveštaj s Tjedna mode, krem široke hlače i dukse s polo kragnama preko bijelih majica, neizbježne mokasinke… Sve je tu. Dakle, više se zapravo ni ne radi o trendu – tako sebe tješim da ih suštinski ne pratim – već o stilu. Svakako nije jedini koji ćemo nositi ali definitivno je jedan od najjačih. I ima nešto super kul. A ako se izgubite u gledanju (i pisanju bilješki) sitcoma iz devedestih, znajte da niste sami.

SAZNAJ VIŠE: