Ovaj nas je vikend pogodio zaista snažan toplinski val i svi se pokušavamo rashladiti na najbolje moguće načine. Po ovakvom vrućem vremenu neda nam se provoditi sate i sate u kuhinji pripremajući jelo pa smo se već od prošlog tjedna prebacili na lagana ljetna jela koje je vrlo jednostavno napraviti, a osvježit će nas u tren oka. Krenuli smo s laganim tartarom od cikle, a sada je vrijeme za neki ukusni desert. Fabricio Vežnaver, chef hvaljenog restorana Pergola podijelio je s nama recept za pečene marelice s grčkim jogurtom. Restoran Pergola se nalazi u malom mjestu Zambratija, nedaleko od Savudrije, otvoren je 1996. godine i od tada drži obiteljsku tradiciju. Chef kuhinje Fabricio Vežnaver inspiriran je starim receptima domaće kuhinje kojima pristupa na originalan način. U Pergoli su u prvom planu sezonske namirnice čiji se izvorni okus pokušava zadržati. Pa nam je tako Fabrizio dao recept za jelo s trenutnom sezonskom namirnicom, marelicom. Ovaj ukusni recept nas toliko mami i jedva ga čekamo isprobati, a u nastavku teksta prenosimo ga vama u cijelosti tako da i vi možete uživati u savršenom ljetnom desertu.
PEČENEmareliceS GRČKIM JOGURTOM
Sastojci za 4 osobe:
4 marelice
2 žlica meda
sok od 1/2 limuna
300 g grčkog jogurta
1/2 male žlice mljevenog cimeta
50 g lješnjaka
Priprema:
Marelice operite, prerežite na pola te uklonite košticu. U sok od 1/2 limuna dodajte 2 žlice meda, sve dobro promiješajte tako da dobijete homogenu smjesu. Marelice stavite u pleh za pećenje i prelite sa smjesom limuna i meda. U prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C pecite marelice cca 10 minuta uz povremeno podlijevanje. Lješnjak stavite na vruću tavu na cca 5 minuta uz miješanje da se preprže, zatim ih zamotajte u krpu i dobro protrljajte da se odvoji ljuska. Zatim ih nasjeckajte i još malo tostirajte da dobiju lijepu zlatnu boju. Jogurt pomiješajte sa cimetom.
Prijedlog za serviranje:
U dublji tanjur na dno stavite jogurt i cimet, zatim pečene i ohlađene marelice. Ukrasite tostiranim lješnjacima i sa žlicom tekućine od pečenih marelica (mješavina soka od limuna i meda u kojim ste pekli marelice) i listići mente i korica limuna za svježinu.