Znate li što su bakreni peptidi i što mogu učiniti za vašu kožu?

24.10.2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Čini se da se gotovo svaki dan pojavi neki novi čudotvorni sastojak koji trebamo dodati u svoju rutinu. U posljednje vrijeme ovu titulu svakako nosi bakar, odnosno da budemo još precizniji, bakreni peptidi.

Mnogi brendovi već su izbacili serume s bakrenim peptidima koji nam obećavaju doslovno sve: od zaštite od oksidativnog stresa pa sve do brisanja bora. O čemu se radi i po čemu se bakreni razlikuju od “običnih” peptida (koji su zaista odličan sastojak za njegu kože, nemojte ih mijenjati)?

ŠTO SU BAKRENI PEPTIDI

U najosnovnijem smislu, peptidi su gradivne komponente proteina. Kada se aminokiseline spoje u lanac, taj lanac se zove aminopeptid, a kada se oni povežu, dobiva se osnova za sve proteine. Bakreni peptidi spadaju u grupu peptida-nosača i svoje ime duguju tome što prenose ione bakra. Već i sami za sebe imaju jak antioksidativni učinak, a kada se povežu s bakrom formiraju kompleks peptida koji ima velike benefite za kožu. Godine istraživanja pokazale su da bakreni peptidi čine kožu jedrijom i vraćaju joj čvrstinu, zaglađuju je i ublažavaju bore tako što pospješuju sintezu kolagena, elastina, glukozamina i smanjuju oksidativni stres.

KOJI JE UČINAK BAKRENIH PEPTIDA

Vrlo je vjerojatno da ste vidjeli da ih mediji nazivaju “botoksom bez igle” ali hajde da odmah nešto razjasnimo: ovo nije istina.

Za početak, bakreni peptidi se nanose na kožu i ne injektiraju se. Kada je preparat koji ih sadrži formuliran na pravi način i doprema ga koži u stabilnom stanju, bakreni peptidi pomažu obnavljanje veza između aminokiselina koje čine proteine što za rezultat ima više kolagena i elastina. Kada je koža elastičnija, bore se manje vide i teže formiraju. Ovaj rezultat dobiva se upotrebom različitih vrsta peptida, a bakreni su samo jedan njihov oblik.

Posebno je za bakrene peptide karakteristično to da utječu na zarastanje rana i smanjenje oštećenog vezivnog tkiva što za rezultat ima ujednačen ten, smanjenje diskoloracija, mrlja i ožiljaka.

NEŽELJENI EFEKTI

Iako su mnogo nježniji od retinoida, bakreni peptidi mogu izazvati reakciju u vidu crvenila i osipa, što ovisi kako o osjetljivosti same kože tako i o upotrebi: s bakrenim peptidima se lako može pretjerati, manje je više.

Nemojte ih uzimati kao oralni suplement, mogu izazvati trovanje. Iz tog razloga je najbolje koristiti ih samo topikalno. 

KAKO SE KORISTE

Bakrene peptide treba koristiti samo u preporučenim koncentracijama, preporučenoj količini i samo kao dio topikalnih preparata za njegu kože.

Najefikasniji proizvodi su oni koji pored njih sadrže i nijacinamidvitamin C i antioksidanse. Kada pronađete serum ili kremu koja vam najviše odgovara, koristite je ujutro i navečer na čistoj koži.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: