Zavirite u veličanstvenu Diorovu izložbu u Tokiju

U Muzeju suvremene umjetnosti u Tokiju otvorena je Diorova izložba koja slavi snažne veze i suradnje između Japana i ovog luksuznog modnog brenda
22.12.2022.
IMAGE SOURCE: Dior/ Daici Ano
RECOMMENDED

Impresivna izložba „Christian Dior: Designer of Dreams“ nakon što je ostvarila veliki uspjeh u pariškom muzeju Musee des Arts Decoratifs, svoja je vrata otvorila u Tokiju. Izložba je smještena u Muzeju suvremene umjetnosti te poseže duboko u modnu arhivu Diora posebno slaveći snažnu vezu koju ima Japan s ovim luksuznim brendom.

Uz 350 izložbenih Haute Couture haljina, „Christian Dior: Designer of Dreams“ haljina dodatno odaje počast Japanu kako u izloženim komadima, tako i u posebno dizajniranim prostorijama s potpisom arhitekta Shoheia Shigematsua.

Kombinirajući japanske elemente s vizualnim strukturama sobe, Shigematsu je kreirao sobu prekrivenu tradicionalnim prozirnim washi papirom zalijepljenim preko drvenog okvira. Svaka druga prostorija ima drugačiji poseban dizajn koji daje naklon japanskoj kulturi. Arhitekt je za AFP intervju rekao da je želio prikazati one dijelove Japana koje ljudi ne poznaju.

Dior je izrazito popularan brend u Japanu. Štoviše, Japan je trenutno jedno od najjačih tržišta ovog luksuznog brenda. Dior je još od 50-ih godina prošlog stoljeća surađivao s mnogim japanskim tvrtkama kako bi prilagodio klasični Dior izgled lokalnom ukusu i zadovoljio japanske potrošače.

U znak njegove popularnosti, bivša japanska carica Michiko je 1959. nosila Diorovu haljinu izrađenu od japanskog tekstila kada se udala za tadašnjeg princa Akihita. Među komadima izloženim u muzeju u Tokiju, nalazi se i kaput Johna Galliana pod nazivom „The Great Wave off Kanagawa“. Poznati print valova krasi donji dio pune suknje i ogrtača stegnut remenom kojeg je Raf Simons krerano u stilu japanskog pojasa obi.

zložba nudi vizualni pogled na ključne komade u povijesti Diora, od kreacija samog Christiana Diora pa do njegovih nasljednika: Yves Saint Laurenta, Marca Bohana, Rafa Simonsa, Johna Galliana, Gianfranca Ferrea i Mariu Graziu Chiuri.

Osim odjevnih kreacija, na izložbi se mogu vidjeti i Diorovi modni dodaci poput šešira i torbica koje su nosile Grace Kelly, Natalie Portman te mnoge druge zvijezde. Izložba će trajati u Muzeju suvremene umjetnosti u Tokiju sve do 28. svibnja 2023. godine.

SAZNAJ VIŠE: