Nova zagrebačka Gruntovnica pronašla se na svjetskim online magazinima za arhitekturu

Zgrada nekadašnje vojne jašionice postala je nova zagrebačka Gruntovnica koju su prepoznali i najčitaniji svjetski online magazini za arhitekturu
13.11.2023.
IMAGE SOURCE: Bosnic+Dorotic

Početkom ove godine otvorena je nova zagrebačka Gruntovnica. Pod punim nazivom Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu, nova se zgrada Gruntovnice nalazi u Prilazu baruna Filipovića, točno preko puta Laube. Smještena je u rekonstruiranoj zgradi Male Jašionice, djela nekadašnjeg austrougarskog vojnog kompleksa, a obnovljena zgrada istaknute crvene boje dobila je svoju stakleno-čeličnu nadogradnju.

Autor arhitektonskog projekta je Davor Bušnja iz ureda MORE arhitekture s nizom suradnika, a projekt je nagrađen najvažnijim domaćim arhitektonskim priznanjima u 2023. – nagradom „Vladimir Nazor“ Ministarstva kulture i medija RH u kategoriji arhitekture i urbanizama te nagradom „Viktor Kovačić“ Udruženja hrvatskih arhitekata, godišnjim strukovnim priznanjem za najuspješnije postignuće u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva.

Važnost projekta prepoznata je i izvan granica Hrvatske te je Gruntovnica jedan od domaćih kandidata nominiranih za prestižnu nagradu Europske Unije za suvremenu arhitekturuMies van der Rohe Award 2024, a nedavno je objavljena i na najčitanijim svjetskim online magazinima za arhitekturu; Archdaily i Divisare.

Gruntovnica: rekonstruirana vojna jašionica

Prema riječima Davora Bušnje, rekonstrukcija Male Jašionice iznimno je složen projekt i uspješan pokušaj transformacije građevine iz 1903. godine u suvremeni prostor Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Zgrada je dio budućeg Trga pravde u Zagrebu, prvonagrađenog rješenja iz javnog natječaja, koji bi u budućnosti na jednom mjestu trebao objediniti sve zagrebačke sudove – općinski, trgovački, visoki trgovački, županijski, upravni i visoki upravni.

Rekonstruirana zgrada s novim dograđenim objektom smještena je u južnom parku budućeg kompleksa Trga pravde te je, istovjetno s ostalim zaštićenim objektima unutar kompleksa bivše vojarne, tretirana kao paviljon u zelenilu. Visoko zelenilo oplemenjuje radni ambijent i implicira produžetak javnog parka u interijer zgrade.

zagrebačka Gruntovnica

Zidani, kompaktni i racionalni objekt nekadašnje Jašionice sastojao se od dva značajna dijela: velike hale za jahanje i manjeg ulaznog volumena. Tijekom rekonstrukcije naglasak je stavljen na očuvanje ove kompozicije pa je formatom dogradnje zadržana  specifična forma zaštićenog objekta. Novom dogradnjom taj čvrsti crveni objekt rekonstruirane građevine jašionice dobiva svoj kontrapunkt u laganoj, otvorenoj i transparentnoj novoj bijelo-staklenoj zgradi.

Kako je organiziran prostor unutar Gruntovnice?

Programski zadatak za novu zgradu Općinskoga građanskog suda uključivao je velik broj radnih prostorija specifičnih zahtjeva po pitanju kontrole pristupa i dostupnosti te režima korištenja. Razina dostupnosti sadržaja varira od potpuno kontroliranih prostorija arhive, isključivo radnih prostora za referente, građanima povremeno dostupnih sudnica koje funkcioniraju istovremeno i kao uredi, pa do šalter sala s najvećom razinom dostupnosti za građane.

zagrebačka Gruntovnica

zagrebačka Gruntovnica

Prostor je organiziran fokusirajući se na svjetlo kao ključan element za radne prostore sudaca i zaposlenika. Postojeći zidovi od opeke stare Jašionice nalaze svoj pandan i svojevrstan odraz u servisnim kubusima zazidanim od glazirane opeke ili pak u translucentnoj opni raspravnih dvorana, koje su omeđene staklenom opekom. Uvođenjem transparentnih materijala, staklenih pregrada i zidova od staklenih cigli, postignuta je prirodna osvijetljenost i preglednost prostora.

zagrebačka Gruntovnica

Projekt rekonstrukcije i nadogradnje Male Jašionice predstavlja važnu i prvu transformaciju na budućem Trgu pravde te označava početak ambicioznih planova kao temelje za revitalizaciju tog dijela grada i poboljšanju usluga dostupnih građanima.

zagrebačka Gruntovnica

Autor: Davor Bušnja / Tvrtka: MORE arhitekture / Projektni tim: Zrinka Mrković-Mračić, Margareta Jelačić Jagodić, Ivan Milonja, Tomi Šoletić, Léa Quenet, Vedran Škopac, Davor Bušnja.

SAZNAJ VIŠE: