Volimo sve u vezi ove kuće japanskog manga umjetnika

Kuća japanskog umjetnika izgleda kao da je izašla iz manga stripova i filmova, a nas je u potpunosti oduševila
16.01.2023.
IMAGE SOURCE: Katsumasa Tanaka
RECOMMENDED

Pomalo smo se umorili od eteričnih, clean i geometrijski savršenih rezidencija. Ovaj bezlični i pomalo depresivni mjesec želimo uljepšati zabavnim i neobičnim kućama za kojima bi se svatko dvaput okrenuo. I mislimo da smo pronašli jednu takvu kuću. Ona se smjestila u Tokyju i dom je japanskog umjetnika popularnih manga stripova. Posebnost kuće leži u tome što je njezino pročelje u potpunosti konkavno zaobljeno.

Umjetnik manga filmova je imao tri zahtjeva: prvo, kuća mora moći obuhvatiti cijelo proces umjetnikova rada, od kreativnog koncepta do završetka, sastanaka i davanja intervjua. Drugo, kuća bi trebala biti kompaktna i ne bi se smjela otvarati previše na van. I treće, najvažnije, kuća bi trebala potaknuti inspiraciju za kreativnost. Arhitekt Tan Yamanouchi i studio AWGL ostvarili su sva tri uvjeta. Kuća je zamišljena kao „zgrada koja lebdi nekoliko centimetara iznad našeg svakodnevnog života“. Arhitekt je nastojao osigurati da je kuća još uvijek vezana uz naš opipljiv svakodnevni život, ali evocira osjećaj fiktivne priče.

Kuća kao iz manga filmova

Cijeli projekt kuće nastao je kao inspiracija na manga radnju i usko je povezan s manga umjetnicima. Zapadno pročelje okrenuto prema glavnoj cesti dizajnirano je kao iskrivljeni konkavni zid koja podsjeća na zemlju što se uzdiže iz tla. Tamo se također nalazi tunel koji probija zid i vodi do ulaza. Cjelokupni plan je osmišljen kako bi se maksimizirala uska i dugačka parcela zemljišta koja se sastoji od istočnog područja na tri kata i zapadnog na dva kata te je tako kreiran dvoetažni tlocrt. Arhitekt je preuredio slijed izmjeničnih podijeljenih razina i tako stvorio značajne razlike u visini.

Kontrast svijetlog i tamnog širi se po cijeloj kući. Unutrašnjost kuće je „prazna“, a tu prazninu ispunjava kontrast visokog i niskog svijetla i tame što stvara trodimenzionalnu kompoziciju. Mi se apsolutno slažemo da nas kuća podsjeća na neki svijet iz manga filma u koji bismo rado uronili.  

SAZNAJ VIŠE:
Lucija Vogrinc
| 22.09.2022.