SEARCH

SPF vodič: sve što trebate znati o pravilnoj zaštiti od sunca

Na jednom mjestu smo skupili sve informacije o tome kako se kreiraju SPF kreme, kako funkcionira zaštita od UV zraka te na koji način ćete maksimalno zaštititi kožu
31.05.2024.
IMAGE SOURCE: Skintegra/ Pinterest
RECOMMENDED

Možda vam se čini da stalno pišemo o SPF-u, no za nas je ovo tema o kojoj se nikad ne smije prestati pričati. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno koristiti zaštitu od štetnih UV zraka, ne samo radi prevencije od preuranjenog starenja, već i radi očuvanja sveopćeg zdravlja kože. Ponosno primjećujemo da se „trend“ nanošenja SPF zaštita u obliku krema, stikova, seruma i sprejeva nastavlja kroz čitavu godinu, ne samo ljeti. Međutim, s obzirom na to da nam stiže godišnje doba kada značajno više vremena provodimo vani i kada je naša koža više izložena suncu jer se odijevamo laganije, želimo napraviti mali vodič o SPF zaštiti kako bi nam ljeto pošlo bezbrižno i u opuštenom tonu.

Naučite razliku između vrsta UV zraka

Prije nego što uopće pristupimo samoj zaštiti od sunca, moramo otkriti od čega se mi to točno štitimo. Naime, postoje tri tipa radijacije: UVA, UVB i UVC zrake. UVA radijacija prodire duboko u kožu te uzrokuje starenje ( A stoji kao Aging), DNA oštećenja te rak kože. UVA čini 90% sveukupnog UV zračenja, stoga je izrazito opasno. UVB zahvaća vanjski sloj kože uzrokujući opekline ( B stoji kao Burning) te doprinosi razvoju raka kože. UVC radijaciju apsorbira Zemljina atmosfera te ne dopire do kože.

Dakle, proizvodi s SPF zaštitom trebaju štititi od UVA i UVB zraka pa uvijek tražite one kreme na kojima piše da je riječ o zaštiti širokog spektra. U tim proizvodima se koristi kombinacija više različitih filtera koji pružaju jednaku zaštitu od obje vrste radijacije štetne za kožu, a na taj se način također povećava stabilnost pojedinih filtera.

Kako se kreira UV zaštita u SPF kremama i na koji način ona funkcionira?

Smatramo da je dobro znati znanstvenu pozadinu takozvanih krema za sunčanje da bismo s još većom odgovornošću pristupili zaštiti naše kože. Naime, u tekstu gore smo spomenuli filtere. Filteri su ta ključna komponenta u SPF kremama koji blokiraju UV zračenja. Razlikujemo dvije vrste UV filtera i to s obzirom na njihov mehanizam djelovanja. Organski (kemijski) filteri apsorbiraju UV radijaciju i pretvaraju ju u toplinu koja se potom oslobađa iz kože, dok anorganski (fizički) filteri reflektiraju ili raspršuju UV radijaciju stvarajući na taj način fizičku barijeru na površini kože.

spf vodič zaštita od sunca

Nije lako birati prikladne filtere za zaštitu, stoga je posao kreiranja SPF krema uistinu delikatan i iznimno važan. Ovdje još jednom želimo spomenuti da se zato u nekim od vaših omiljenih proizvoda za sunčanje nalazi kombinacija različitih filtera kako bi zaštita bila maksimalna!

Kako uopće izgleda kreiranje kreme za zaštitu od sunca? Filteri se ne mogu koristiti samostalno pa ih se zato treba ukomponirati u kozmetičku bazu, što je najčešće emulzija. Pomno se biraju emulgatori, emolijenati i zgušnjivači koji tu emulziju čine stabilnom i kompatibilnom s odabranim filterima, a to znači da je zagarantirana jednaka raspršenost UV filtera te samim time i efektivnost.

spf vodič zaštita od sunca
spf vodič zaštita od sunca

U SPF kreme se često dodaju i sastojci poput antioksidansa kojim se ostvaruju dodatni benefiti. Primjerice, vitamin E neutralizira slobodne radikale koji nastaju izlaganjem UV zračenju te tako pruža antioksidativni sloj zaštite.

Imajući sve ove informacije na umu, naša topla preporuka za zaštitu od sunca su dva Skintegra SPF proizvoda: Solar I SPF 30 i Solar II SPF 50. Solar I je prva generacija Skintegrine SPF linije, a riječ je o izrazito laganom fluidu koji nudi visoku UV zaštitu širokog spektra. Prilikom formulacije, odabrano je pet različitih fotostabilnih organskih filtera koji štite ne samo od UVA i UVB zračenja, već i od infracrvenog zračenja koje emitiraju elektronički uređaji. U formuli se također nalazi vitamin E te ovlaživači poput pantenola i zelenog čaja, a važan sastojak je aminokiselina ektoin s fotozaštitnom funkcijom što je idealno za regeneraciju osjetljive i dehidrirane kože.

spf vodič zaštita od sunca
spf vodič zaštita od sunca

Solar II ima unaprijeđenu formulu s čak šest UV filtera koji upijaju, raspršuju i reflektiraju UV zračenje. Šesti filter je također fotostabilni i topljiv u vodi što omogućuje laganu i prozračnu teksturu ovog fluida. Solar II nudi visoku zaštitu širokog spektra, a također štiti od infracrvenog zračenja te vidljive svjetlosti. On se posebno izdvaja po vrlo visokoj razini zaštite od UVA zračenja pa njegov UVA-PF (učinak zaštite) iznosi čak 49.1.

spf vodič zaštita od sunca
spf vodič zaštita od sunca

Ovaj fluid je matirajući pa je idealan za masnu kožu koja se sjaji, a ujedno i hidratizira sa sastojcima poput zelenog čaja, vitamina E i bektoina. Također sadrži ektoin pa je pogodan za osjetljivu kožu.

Kako ćete pravilno koristiti odabrane proizvode s SPF zaštitom?

Savršena formulacija SPF krema pada u vodu ako ju ne koristite pravilno. SPF je najvažniji korak vaše skincare rutine i trebali biste ga nanijeti bar 20 minuta prije izlaganja suncu.  Kremu nanesite ravnomjerno na lice, a nikako ne zaboravite i na ostatak tijela, posebno ako se namjeravate sunčati.

Primijetili smo da mnogima nije navika obnavljati SPF zaštitu. Međutim, ponovno nanošenje SPF-a tijekom dana je iznimno važno. Da bi djelotvornost bila konstanta i maksimalna, vašu SPF kremu biste trebali nanositi svaka dva sata ili češće ako se znojite i plivate. Ne zaboravite staviti šeširić i sunčane naočale kao zaštitu za glavu i oči, a naš iskreni savjet je da izbjegavate direktno sunce između 10 i 16 sati jer je tad UV zračenje najjače.

spf vodič zaštita od sunca

Na kraju dana, potrebno je temeljito oprati SPF kremu s lica. To ćete najefikasnije učiniti s metodom dvostrukog čišćenja, odnosno da vam je prvi čistač ulje ili mlijeko, a drugi gel. Skintegra ima odličan proizvod za čišćenje pod nazivom Melt Milk s tehnološkim oblikom tekućeg gela koji efikasno odstranjuje SPF kremu, a na licu je vrlo ugodan i lagan. Ovo mlijeko se može koristiti kao prvi ili drugi korak čišćenja, ili jednostavno kao samostalni čistač. Ima umirujuće sastojke poput zobi, a također blago hladi kožu pa je idealan proizvod za ljeto nakon što smo cijeli dan proveli na plaži.

BURO.Promo/ Sponzorirani sadržaj

SAZNAJ VIŠE: