Upoznajte Eniu, mladu glazbenicu i umjetnicu čiji nas je sanjivi zvuk osvojio

Enia Pivalica je mlada talentirana glazbenica koja sanjivim zvukovima podiže glazbu na neku novu razinu. Nas je jednostavno osvojila
23.12.2022.
IMAGE SOURCE: Enia Pivalica
RECOMMENDED

Pogrešno je misliti da je u našoj zemlji teško pronaći talentirane mlade umjetnike koji pomiču granice umjetnosti. Ugledat ćete ih na svakome uglu samo ako malo bolje pogledate, a Enia Pivalica je pravi primjer toga. Ova mlada glazbenica i kantautorica iz Splita podigla je glazbu na neku novu, totalno svoju razinu. Na prvo slušanje smo se zaljubili u sanjivi zvuk koje Enia stvara. Na streaming platformama možete čuti njezina tri singla pod zajedničkim nazivom Covers EP koji nas podsjećaju na duge noćne vožnje, toliko ugodne da bismo se vozili satima. Enia sama stvara piše i producira svoju glazbu što čini doista besprijekorno pa joj predviđamo blistavu budućnost. Vjerujemo da ćemo njezino ime sve češće čuti, a glazbeni stil koji je razvila oko sebe cijenit će svatko tko se kuži u ovu vrstu umjetnosti. želimo da upoznate ovu talentiranu umjetnicu i otkrijete od kuda vuče inspiraciju, koje su njezine strasti i u kakvim je projektima možemo očekivati.

Kada je i kako počela tvoja ljubav prema glazbi?

Prisutna je otkad znam za sebe, a više se počela manifestirat u drugom osnovne kad sam počela pisati tekstove i smišljat melodije, album covere i MTV pitcheve. :’)

Na koji način doživljavaš glazbu i umjetnost?

Bilo kakav kreativni čin doživljavam kao nešto mistično i magično. Fascinira me kako se ideje stvaraju, iz kojeg izvora dolaze, je li iz kolektivne ili individualne (pod) svijesti, je li kanaliziramo, je li blend svega od navedenog ili nešto skroz treće… Toliko mi je puta vlastiti rad pomogao da se dublje upoznam i vidim koji su aspekti mene procvjetali ili zakržljali. Drugim riječima – upoznavanje same sebe.

Možeš li malo opisati glazbu koju stvaraš. Pod koji bi je žanr smjestila? Otkud vučeš inspiraciju?

Ovaj cover EP bi svrstala u nekakav neo soulish, dreamy r&b. Trenutno radim na par projekata i na nekima čak i repam, neke su trake elektronika, neke su čisti soul/r&b… Sad je samo pitanje kako sve to sortirat!

Inspiracija se rodi sama kad sam u flow stanju – nešto me obuzme i tu nema razmišljanja, samo se stvara. I takve stvari su najbolje jer su 100% autentične. Još nisam otkrila taktiku za inducirat to stanje samostalno, više ovisim o višim silama. :’)

Kako je glazba uz koju si odrasla utjecala na ono što stvaraš danas? Što si sve slušala?

Različiti spektar glazbe uz koju sam odrastala dao mi je širi uvid u glazbu općenito, i time mi omogućio brže sazrijevanje na tom polju. Kada uz pratnju roditelja sa 10 godina osjetiš moć zvuka u Diskoteci Riva, ili koncerta poput benda The XX, to ostavi ogromni utjecaj. Tata me uveo i u produkciju glazbe tako da sam vrlo rano imala uvid i u taj ‘behind the scenes’ moment. Iako je moja prva istinska glazbena ljubav Wiz Khalifa, uz to sam njegovala različite utjecaje starog soula, ali i novijih artista iz vise žanrova.

Tvoj otac je imao veliki utjecaj na ono što radiš danas. Kako je njegovo zanimanje usmjerilo tvoj profesionalni put?

Njegova ljubav prema glazbi je igrala veliki utjecaj jer sam se uvijek imala na nekoga ugledat i nekoga tko će me podupirat u glazbenim pothvatima, upravo zato što me razumije i živi to. Neizmjerno sam zahvalna što mogu kreirat i dijelit svoju najveću ljubav s njim.

Koju glazbu voliš slušati na dnevnoj bazi?

Sve je stvar osjećaja u momentu. Nekad imam par dana gdje slušam samo 50te, nekad soul iz 60tih i 70tih, nekad 80te, od old skul rap-a i r&b-a do novijeg rap-a vise vrsta, elektroniku vise vrsta, stari yugo funk, neo-soul i tako dalje i tako bliže. U zadnje vrijeme su mi na rotaciji najviše underground rap i indie soul, uglavnom iz UK-a. Fascinira me (i plaši u isto vrijeme) koliko je bolesnih artista tako nepoznato. Najveće mi je zadovoljstvo pronaći nekakav hidden gem, neovisno o žanru.

Imaš li neki glazbeni uzor, našeg ili svjetskog?

Najviše me inspiriraju self-made artisti – pritom mislim na one koji su involvirani u svim fazama izrade same muzike i vizualnog identiteta, od produciranja, pisanja tekstova, mixanja istog, grafičkog dizajna, direktiranja spotova i marketinga. Neki artisti koji me fasciniraju su Lava La Rue, Wesley Joseph, Steve Lacy, Toro Y Moi, Tyler, the Creator, Blood Orange, Pharrell Williams itd.

Gdje se vidiš u budućnosti? Što bi još voljela učiniti po pitanju svojih glazbenih projekata?

Gdje god da bila na svijetu, vjerujem da ću glazbu uvijek radit i da će to bit moj glavni outlet. Dok god je autentična i reprezentira mene u datom momentu – to je to. Kakav god žanr bila. Ne želim se limitirat na nikoji način. Imam par planova za izdanja iduće godine, nije ništa definirano do kraja – osim toga da će bit originalne trake. 🙂 Osim glazbe, koje su još neke tvoje strasti? I isprepliću li se one s glazbom koju stvaraš?

Idem back-to-back između više grana, od fotografije do grafičkog dizajna, videa, ponekad i slikanja, produciranja, pisanja poezije i eseja, mode, DJ-anja, učenja jezika itd. Sve se većinom vrti oko glazbe i implicira se u njoj.

SAZNAJ VIŠE: