U Londonu možete doživjeti pravo ASMR iskustvo

Muzej dizajna u Londonu otvorio je izložbu posvećenu ASMR zajednici istražujući začetke ove senzoričke senzacije
20.05.2022.
IMAGE SOURCE: hypebeast

ASMR senzacija koja je zavladala društvenim mrežama posljednjih godina počela se uvlačiti i među fizičke institucije. Na sve više različitih mjesta možete doživjeti ASMR iskustvo pa ono više nije rezervirano samo za virtualne platforme. Naime, londonski muzej dizajna posvetio je jedan dio ASMR kulturi čime je ovo postala prva ASMR izložba u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sada već gotovo svatko zna što je ASMR. Ako ne znate, dat ćemo vam kratki opis. ASMR je kratica za autonomni senzorni meridijalni refleks i iako zvuči komplicirano, zapravo ga je vrlo jednostavno za shvatiti. Ili bolje rečeno, osjetiti. ASMR predstavlja iskustvo ugode izazvano zvukom, vizualnim ili taktilnim podražajima. Uspava li vas zvuk kiše ili valova? Osjećate li ugodu dok vam frizerka pere kosu u salonu? Ako je vaš odgovor da, onda ste doživjeli ASMR iskustvo. A postoji još cijeli niz ASMR podražaja koji vam mogu izazvati trnce u tijelu. ASMR se na društvenim mrežama počeo rapidno popularizirati te su brojni gledatelji zahvalni kreatorima ASMR sadržaja jer zbog njih lakše mogu zaspati, smireniji su i opušteniji. ASMR nije terapija i svaki kreator se time ograđuje, ali je činjenica da ovakav sadržaj mnogima pomaže u opuštanju i boljem snu. Zato nije ni čudo što se ASMR-u posvetio cijeli jedan dio londonskog muzeja u kojem se uživo može iskusiti ova senzacija.

Londonski muzej dizajna ušao je u suradnju s centrom ArkDes u Stockholmu kako bi predstavio prvu izložbu u Ujedinjenom Kraljevstvu posvećenu ASMR-u pod nazivom “Weird Sensation Feels Good: The Wonderful World of ASMR”. Gledajući iz perspektive dizajna, ova izložba predstavlja uspon AMR-a kroz različite oblike, stavljajući u fokus predmete i oblike koji su bili pioniri ogromne ASMR online zajednice te ohrabrujući posjetitelje da iskuse kakve sve učinke ASMR ima na tijelo i um. „Svijet ASMR-a je zajednica, kultura i kreativno polje“, rekao je kustos izložbe James Taylor-Foster. „To je pravo mjesto mašte unutar novog polja koje priznaje internet kao teritorij za dizajn.“ Smještena u podrumskoj galeriji muzeja, izložba otvara dio posvećen vizualnom ASMR-u. Videozapisi 3D motion dizajna kopenhagenskog studija Wang & Söderström upareni su sa zvučnom scenografijom, a u jednoj sobi se nalazi mjesto za sjedenje od pliša na čijoj mekoći možete uživati dok se u pozadini puštaju isječci videa Bob Rossa i njegovog slikanja. Poznati slikar Bob Ross prozvan je „ocem ASMR-a“ zbog ugodnog glasa i načina na koji je mirno objašnjavao djeci korak po korak slikanja neke slike u svojoj emisiji „Painting with Bob Ross“. Njegova originalna djela postavljena su na zidu u muzeju i prikazuju snježne planinske prizore i idilični krajolik.

 Izložba o ASMR-u ne bi bila potpuna ako i sami gosti ne sudjeluju u njoj. Kustoski tim angažirao je stručnjakinju Julie Rose Bower kako bi stvorio studijski prostor uživo u kojem posjetitelji mogu stvoriti vlastita ASMR iskustva. Cijela izložba usmjerena je na „ASMR Arenu“. Ovdje se protežu mjesta za sjedenje s mekanom valovitom postavom koja podsjeća na površinu mozga, na koju posjetitelji mogu legnuti i gledati videozapise na ekranima u cijelom prostoru. Od Björka koji opisuje kako radi televizija, do prvog „šaptajućeg“ videa postavljenog na YouTube, videozapisi nude širok pregled onoga što kustosi opisuju kao „namjerni ASMR“ koji može biti potaknut „osobnom pažnjom i izravnim angažmanom“. Biste li voljeli posjetiti ovu izložbu?

SAZNAJ VIŠE: