U Dohi cvjeta cvijeće japanske umjetnice Yayoi Kusame

Osim što je pozornica Svjetskog nogometnog prvenstva, Katar je postao i mala izložbena galerija japanske umjetnice Yayoi Kusame. Na terenima Muzeja islamske umjetnosti (MIA) postavila je izložbu naziva “Moja duša cvjeta zauvijek” koja će vas oduševiti svojom razigranošću i pozitivom
24.11.2022.
IMAGE SOURCE: Yayoi Kusama

Ekspanzivna izložba na otvorenom, u spomzorstvu Louis Vuittona, istražuje fascinaciju s prirodnim svijetom zbog čega je umjetnica na travnjake postavila niz golemih skulptura cvijeća. Instalacije šarenih biljaka ogromnih visina i skulpture točkastih bundeva zaštitni su znak Yayoi Kusame koja je sklona ekspresiji ludim bojama. Njezin daleko prepoznatljiv eklektični stil obiluje točkama, bojama i teksturama. “Dajte mi Picassa, dajte mi Matissa, dajte mi bilo koga”, napisala je u svojoj autobiografiji iz 2012. “Ja bih im se suprostavila svima samo uz jednu jedinu točku”. 

Njezin rad prepoznati ćete po tim točkama koje su posvuda, stavljala ih je na platno, instalacije, ali i na golo tijelo i time otvorila put modernizmu kakvog ga poznajemo. Osim toga, repetitivni točkasti uzorci pomažu joj da se nosi sa stresom, a kako sama kaže, umjetnički rad odraz je njenog života, ali i opsesivnih-kompulzivnih neuroza koje već mnogo godina liječi u tokijskom sanatoriju. Ni izložbu u Dohi nisu zaobišle točkice pa su tako njima, od vrha do dna, prekrivene palme uz prolaze.

Pet enormnih cvjetova jarkih boja hvataju sunce, a brončana skulptura “Dancing pumpkin” pleše šesnaest stopa u širinu. “Vrt narcisa”, instalaciju prvi put postavljenu 1966., čini preko tisuću kugli od nehrđajućeg čelika postavljenih unutar fontane na ulazu u muzej. Zatvorena soba naziva “Dancing Lights that Flew Up to the Universe” , obložena je stotinama ogledala i led lampica i jedno je od onih iskustava koja se ne zaboravljaju. Sveukupno devet instalacija izloženo je uz četrdeset lokalnih i internacionalnih umjetnika.

Takav nezaboravan osjećaj u nama izazivaju radovi Yayoi Kusame koja je fascinirala svijet vizionarskim djelima koje svakako vrijedi istražiti.  Ona nastavlja stvarati i u dubokoj starosti i priznata je u avangardnom krugu umjetnika sa sjedištem u New Yorku, a svojim je izražajem utjecala na cijeli Pop art pokret što je svrstava među velikane moderne svjetske umjetnosti.

Ako vam nogomet nije dovoljan razlog da posjetite Dohu, uskoro otputujte i pogledajte izložbu koja traje do ožujka sljedeće godine. Također, ako ste se pronašli u Kataru povodom Svjetskog prvenstva, nemojte zaobići ni veličanstvenu umjetničku instalaciju koja se nalazi u pustinji nedaleko od Dohe.

SAZNAJ VIŠE: