Tri mlade eko-aktivistice čija biste imena trebali zapamtiti

25.12.2021.

Ekologija i briga za životnu sredinu su konačno postali briga mnogih. OK, još uvijek ne u mjeri u kojoj nam je neophodno da nam planet ne bi sasvim otišao u propast, ali je činjenica da se većina trudi da koliko toliko na dnevnom nivou postane malo svjesnija svijeta u kojem živi, svog udjela u njegovom zagađenju i smanjenju istog. Naučili smo napamet koji su osnovni koraci ka savjesnijem suživotu, isprobavamo različite trikove i trudimo se da ostavimo Zemlju u barem malo boljem stanju nego što smo je našli. Ipak, u toj borbi sasvim je izvjesno da oni najmlađi prednjače. Generacija Z puna je pojedinaca i pojedinki koji znaju da je ta budućnost ka kojoj koračamo prije svega njihova i ne dozvoljavaju da ona bude zagađena, izgrađena na pogrešnim temeljima, nepravedna. Greta Thunberg je pokrenula i inspirirala mnogo mladih da krenu njenim stopama, i iako je njeno ima i više nego poznato, donosimo vam još nekoliko aktivistica čija bi imena trebalo zapamtiti, jer ako netko bude promijenio svijet – to će biti one.

CARISSA CABRERA (HAVAJI)

Cabrera je biologinja koja u svom fokusu ima bavljenje vodenim svijetom i eko sustavima. Bavi se morima i oceanima, problemom njihovog zagađivanja i pokušava osvijestiti što veći broj ljudi na tu temu. Svakako da joj je kao predstavnici Z generacije, TikTok osnovno oruđe za rad i jedna je od pokretača i članova EcoTok zajednice, kolektiva mladih influencera i influencerica koji objavljuju videe na TikToku s idejom da glasnije i dalje dopre njihovo mišljenje na temu ekologije, zaštite životne sredine, klimatskih promjena. Govore o recikliranju, o biodiverzitetu, karbonskom otisku i ostalim relevantnim temama.

Cabrera nerijetko drži online satove o konzervaciji morskog svijeta, i smatra da je takav način obraćanja preko aplikacije, koja je do sada downloadana dvije milijarde puta, najefikasnije sredstvo za brzo djelovanje. Videi na njenom profilu “carissaandclimate” su lajkani preko milijun puta, a Carissa pored toga što pomaže osvještavanju, uspjeva dokazati da TikTok nije samo društvena mreža već i ozbiljan izvor za učenje i edukaciju, samo ako se koristi na pravi način.

MARIA ALEJANDRA AGUILAR, (KOLUMBIJA)

Pored brige o ekologiji i životnoj sredini, Maria Alejandra je u svom radu fokusirana na probleme Globalnog juga i pokušava sve teritorije uvući u klimatske i ekološke dijaloge. Njena pozicija je takva da ispituje ulogu civilnog društva u promjenama koje se žele i očekuju i kao što i sama kaže, fokusira se na promociju suradnje i zajedničkog djelovanja. Radi s lokalnim zajednicama na izgradnji boljih uvjeta i unaprijeđenih agendi i politika kojima bi se pristupalo globalnom problemu.

MITZI JONELLE TAN (FILIPINI)MIT

Mitzi Jonelle u svojim obraćanjima veoma često ističe stvar koja nažalost nije baš mnogima jasna. “Vrlo često me pitaju zašto bih se ja koja sam s Filipina i koja nikada nisam vidjela snijeg, brinula o tome ima li negdje leda ili ne? Zato što moramo zapamtiti da ne možemo pristupati klimatskim problemima u dijelovima i tretiratiih pojedinačno. Sve je povezano i sve počinje od Arktika koji se zagrijeva brže nego i jedna druga točka u Europi.” Mitzi Jonelle je jedna od 23 mladih aktivista koji dolaze iz različitih dijelova svijeta i bore se na prvoj liniji fronte kao Arctic Angels, koje predvodi organizacija Global Choices. Ona i njeni kolege pokušavaju kroz primjere i predavanja objasniti da je sve povezano i ima i direktne i indirektne utjecaje na sve nas i na čitav svijet.

SAZNAJ VIŠE: