Što su to zvučne kupke i zašto su nam neophodne?

01.11.2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Do sad smo već shvatili da koje god da je pitanje ili problem postavljeno pred nas kao ljude 21. stoljeća, gotovo svi se slažu da je rješenje “mindfulness”. Tumačenja ove riječi su različita, a ovisno o tome koga pitate možda će čak i sama riječ biti različita. No, manje više svi se slažu da briga o sebi, fokus, posvećenosti i prisutnost u trenutku trebaju biti visoko na listi prioriteta. Ako to postignemo, trebalo bi nas dovesti do sabiranja, a ne rasipanja energije, kvalitetnijeg i zadovoljnijeg života, što razumije se, svi želimo. U skladu s tim, očekivano je da je suvremeni svijet pun savjeta i prijedloga kako postići stadij u kojem postajemo viša bića koja nemaju gotovo nijednu brigu.

Iako postoje različite opcije kako da budemo u skladu sami sa sobom, kako da izbalansiramo i otvorimo čakre, i koje terapijske tehnike meditacije treba koristiti, balansiranje i liječenje zvukom postalo je izuzetno popularno tijekom prošle i ove godine. Istina je da je ova praksa prisutna na sceni mnogo duže od toga, ali smo izgleda tek u vrijeme karantene posebno obratili pažnju na nju. Ova praksa, ili bolje reći oblik terapije, se zove “zvučna kupka”, a kupanje zvukom je postalo toliko popularno da ga prakticira čak i Kendall Jenner i druge poznate ličnosti. Upravo zato smo odlučili analizirati ovaj wellness trend i otkriti u čemu je njegova privlačnost i je li baš toliko blagodatna.

https://www.instagram.com/ananetanel/?utm_source=ig_embed

O ČEMU SE OVDJE RADI? 

Svi znamo da muzika može utjecati blagotvorno i da postoje oni užasni dani koji na neki čudan način postanu lakši za podnijeti čim pustimo prvi takt pjesme koja nas uvijek “podigne” i oraspoloži. Međutim, nije samo do kompozicije i aranžmana. Već i sam zvuk, koliko god jednostavan bio, ima umirujuća i ljekovita svojstva, a to zapravo i nije nikakvo novo otkriće. Kako se ispostavilo, ljudi su se stoljećima okretali zvuku i njegovoj ljekovitosti, ali je ova praksa dugo bila nepoznata zapadnoj kulturi. Popularizacijom joge, meditiranja, vježbi disanja, reikija, došlo je vrijeme da otkrijemo i da zvuk čini neizostavni dio cjelokupnog iskustva. Kao univerzalan jezik koji premašuje granice kulture, prostora i vremena, zvuk je od antičkog doba korišten kao oruđe koje nas može vratiti u balans. I fizički i emotivno. Tibetanske zvučne posude, kristalne posude, gongovi, zvončići, činele i ostalo zvučno “oruđe” koriste se za uvođenje u meditativno stanje, a “zvučne kupke” koje se stvaraju korištenjem ovih elemenata funkcioniraju kao zvučna aura koja pročisti i ispere svu nagomilanu negativnu energiju. S obzirom na to da ovi zvuci umanjuju stres i tenziju nije neobično zaključiti zašto je ovaj wellness trend eksplodirao.

https://www.instagram.com/soundbathworld/?utm_source=ig_embed

KAKO ZAPRAVO FUNKCIONIRA? 

Zvučne meditacije djeluju kroz proces u kojem se vibracije i valovi koje proizvodi naš um sinkroniziraju sa zvučnim valovima koje proizvode instrumenti koji se koriste. Jednostavnije rečeno, balansiranjem vanjskih i unutrašnjih vibracija, ulazimo u dublje nivoe svijesti, moždani procesi se usporavaju, što nam omogućava da poniremo u sebe, u dublju meditaciju, u kojoj se aktivira prirodna sposobnost tijela da se samoliječi. Kroz zvuk i njegov ljekoviti učinak, ovakva praksa omogućava da i tijelo i um uđu u opušteno stanje, što posljedično popravlja raspoloženje, i cjelokupno stanje organizma. To je poznata i prilično stara, takoreći antička praksa, koja ima nevjerojatne benefite i idealan je gumb za reset i osvježenje duha. Nešto kao power-nap, samo produhovljen.

https://www.instagram.com/p/CLMvvWXg7_Q/embed/?cr=1&v=13&wp=668&rd=https%3A%2F%2Fwww.buro247.hr&rp=%2Fbeauty%2Fekspert%2Fto-su-to-zvu-ne-kupke-i-za-to-su-nam-neophodne.html#%7B%22ci%22%3A3%2C%22os%22%3A2595%2C%22ls%22%3A671%2C%22le%22%3A672%7D

BENEFITI

Cilj “sound bath” seansi je stvoriti promjenu u umu i omogućiti da prirodno započne oporavak i liječenje. Ideja je da nas ovaj specifičan zvuk diskonektira od svakodnevice i dovede u meditativno stanje čime nam pomaže da se opustimo, osvježimo i napunimo pozitivnom energijom. Oni koji se bave ovom praksom tvrde da su zvučne kupke izuzetno korisne i u otklanjaju fizičke boli. Prema kvantnoj fizici, svaka stanica ima svoju vibraciju, a bilo kakva oboljenja narušavaju ili mijenjanju njihovu prirodnu frekvenciju. Upravo tu stupaju na snagu iscjeljujući zvukovi. Svakako da nisu čudotvorni u svim situacijama, ali otklanjaju izvjesne tegobe kao migrene, visok tlak itd.

KAKO POČETI S PRAKTICIRANJEM? 

Metalne posude, poznate kao “singing bowls”, su najpoznatiji instrumenti, a samim time i najčešće korišteni. Da biste počeli sa svojim zvučnim iskustvom, pod jedan (i sasvim logično) trebate nabaviti neku opremu. I jedna posuda je sasvim dovoljna za početak. Zatim, prije nego što proizvedete bilo kakav zvuk, trebate se fokusirati i kratko meditirati bez njega. Treći korak je lagano kruženje po rubu posude. Fokusirajte se na zvuk koji nastaje, i svoju namjeru s kojom meditirate, dok zvuk lagano blijedi. Tijekom meditacije možete mijenjati zvukove kako vam odgovara, ali sporiji i laganiji ritmovi su preporučljivi za početnike, te dokazano najviše smiruju. Ako nemate pojma što da radite, nikada nije loša ideja konzultirati eksperte. Yami, nerijetko ima vođene meditacije na svojim lavovima, Sdar Lotus se bavi liječenjem čakri zvukom i kristalima, a sa Sarom Amy je moguće imati privatne vođene seanse. Ili početi s nekom dobrom playlistom, a onda se baciti u reprodukciju istog. Ili barem pokušaj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: