Što se dogodilo Lindi Evangelisti?

24.11.2021.
IMAGE SOURCE: Instagram

Manekenka Linda Evangelista zajedno je s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington i Tatjanom Patitz činila čuvenu petorku koja je vladala modnim pistama poznatih svjetskih dizajnera tijekom devedesetih godina.

U tom periodu nije postojao dizajner na kugli zemaljskoj koji nije htio surađivati ili nije surađivao s njima. „Zaluđen“ njihovom prirodnom ljepotom i proporcijama, nije bio samo modni svijet, pojam super modela svijetu su otkrile upravo one, te su do današnjeg dana za mnoge utjelovile bit pravog modela, te se to doba smatra zlatnim doba za manekenke općenito.

Mnogo kontroverze s godinama nakon njih su izazvali modeli koji su nosili premali konfekcijski broj, ili su ličile na kostura. Sa sjetom smo svi promatrali nekadašnje super modele i komentirali: „Kakve žene, kakva bomba, ovo je prava ljepota.“

U svijetu u kojem su estetski zahvati dostupniji nego ikad, a zvijezde ih odreda hvale kao „eliksir mladosti“, postoji i ona druga strana priče – mračna i surova, kad nešto pođe po zlu.

Ovih dana svih je iznenadilo tužno priznanje Linde Evangeliste, koja je u svojoj objavi na društvenim mrežama odlučila podijeliti s javnošću kakvo je njeno iskustvo s estetskom kirurgijom i zašto se već godinama skriva od javnosti.

Mnogi su se pitali što se dogodilo s ikonom za kojom je čeznuo čitav modni svijet i kako se dogodila njena transformacija iz „labuda u ružno pače“.

Podbuhtlu, neprepoznatljive linije tijela i oblika lica, Lindu su paparazzi posljednjih godina doslovno terorizirali u šetnji parkom ili gradom. Sada je po prvi put nakon pet godina agonije progovorila o svom izgledu.

“Danas sam napravila veliki korak k ispravljanju pogreške koju sam pretrpjela i čuvala za sebe više od pet godina. Za sve moje pratitelje koji su se pitali zašto nisam radila dok su karijere mojih vršnjakinja napredovale, razlog je taj što sam trajno unakažena Zeltiq CoolSculpting metodom čiji su rezultati suprotni od onoga što mi je bilo obećano. Povećale su se, a ne smanjile masne ćelije i ostavile trajnu deformaciju, čak i nakon dvije bolne, neuspješne operativne korekcije. Postala sam, kako su mediji opisali, ‘neprepoznatljiva’. Razvila sam Paradoxical Adipose Hyperplasiu, što je bio jedan od rizika kojih nisam bila svjesna prije nego što sam se podvrgnula estetskom zahvatu. PAH me nije koštao samo sredstava za život, već me gurnuo u krug duboke depresije, duboke tuge i najdubljeg samoprijezira”.

Njena iskrena i tužna objava naišla je podršku i razumijevanje njenih kolegica, ali i upitnike koje si mnogi stavljaju iznad glave – koja je zapravo cijena ljepote?

Mnogi od vas će se sigurno zapitati što je jednu ženu koja je bila prirodna ljepotica natjeralo da se povrgne metodi koja ju je koštala fizičkog i psihičkog zdravlja. Odgovor je jednostavan – neznanje i loša sreća. Njen slučaj nije izoliran. Mnoge filmske zvijezde su zbog straha od starenja pretjerale s estetskim korekcijama i svoju karijeru dovele do ruba.

Društvo u kojem živimo, još uvijek ženu predstavlja kao objekt, čak su i društvene mreže prepune seksi objava i nude fotki za koje nitko ne pita kako su nastale, tko su te žene zapravo i kako izgledaju u stvarnosti.

Slučaj Linde Evangeliste samo je dokaz da stvari ponekad mogu poći po zlu, i da to nije razlog da javnost nečiji život pretvori u pakao. Izgled i ljepota je individualna stvar, a psihičke posljedice koje promjena izgleda može ostaviti na pojedincu su tragične. I mi nismo nitko da osuđujemo.

Svatko tko se ikad borio s viškom kilograma ili fizičkim nedostatkom, zna o čemu pričam. Mnoge od nas „smrtnica“ su bar jednom pomislile : „Da imam hrpu para, cijela bih se sredila“.

Što se dogodilo Lindi Evangelisti? (фото 4)

I ne, ovo nije tekst koji propagira isključivo prirodnu ljepotu, već činjenicu da je estetska kirurgija dostupna svima i da je kao takvu treba znati upotrijebiti u dobre svrhe i shvatiti da ne trebamo svi hodati okolo s praznim džepom i kopati po kantama zbog estetskih zahvata, jer želimo izgledati kao kopija Kim Kardashian ili imati lice poput Angeline Jolie.

Svijest i karizma tadašnjih super modela je rezultirala moćnom samouvjerenošću i to takvom da je Linda Evengelista nonšalantno izjavila kako nema namjeru ustati iz kreveta za manje od 10.000 dolara. Te djevojke su svojim tijelom i onim X faktorom ostvarile san svih feministkinja: da budu bolje plaćene od većine muškaraca, makar oni radili u NASI.

Autentičnost, mogućnost transformacije, karakter – ove žene su imale sve o čemu je sanjala prosječna tinejdžerica 90-ih.

Kult estetske kirurgije nakon ovog slučaja neće početi jenjavati, ali nas treba podučiti tome da je Lindino priznanje veliki korak u prihvaćanju sebe i shvaćanju da život nije idealan, čak i ako ste pod svijetlima reflektora. Možemo se samo nadati da će ovakvih slučajeva biti što manje, a slavljenja ljepote neovisno o konfekcijskom broju i punoći usana biti što više.

SAZNAJ VIŠE: